View Single Post
Staro 30.11.2008, 17:02
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Pa ne znam sta sad da ti kazem... od ljudi koji su dolazili kod mene niko nije odbijen. A bilo ih je dosta. Ljudi koje oni znaju da su aplicirali opet niko nije odbijen. Znam za jedan slucaj iz Vrsca koji je trebalo zajedno sa mamom da dodje kod tetke u LA da su mami dali vizu njemu nisu... ali on je prijavljen na minimalac na poslu, vojsku nije sluzio (neka vrsta psihickih problema) i ko zna sta je jos pricao (odnosno cutao) na interview. Drugi slucaj sto znam je da je majka jedne zene ovde vracena sa aerodroma iako je dobila vizu u BG ali ni to me ne cudi jer je pomenuta zena odavde bila ilegalna oko 10 godina i resila status amnestijom (i nije bas da zaboravljaju sve).

Dakle meni sad (iznenada) dolazi cimerka iz Vrsca - uopste i ne pomisljam da mogu da je odbiju. Sutra zovem da joj zakazem intervju da dodje krajem meseca, na interview ide sa pasosem i potvrdom da ima posao. U maju imam goste, takodje i u decembru (porodicu sa detetom) - takodje uopste ne razmisljam o mogucnosti da budu odbijeni za vizu.

Ambasada u BG po nasem iskustvu odbija zaista ljude koji su rizik za ostajanje. Kako znaju - ne znam ali znam da odbise coveka iz Vrsca koji je hteo da poseti brata u NYC, u Vrscu su mu ostajali dete i zena, ima kucu i dobio je potrvdu iz Hemofarma za posao. I odbili su ga. Crnjak, jer je covek svima rekao da ide u NYC i ne vraca se pa posle ce da razmislja kako da dovede porodicu. Dakle - kako znaju ne znam, ali nekog pravila ima.

Ne znam kakva su iskustva sa drugim ambasadama, ali u BG je iskustvo pozitivno i nema nikakvih nedoumica ukoliko su statusi i papirologija ok. Odbijaju u veoma malom procentu i to - kao sto rekoh zaista slucajeve koji imaju druge namere od turistickih.

Jeste to pravilo da odbijaju bez pravila vazilo do pre 5-6 godina (u nekim slucajevima) ali sada zaista ne.

Savet: ukoliko odbiju za vizu (ne samo US vec i bilo koja druga zemlja) obavezno uplatiti naknadan fee da se sazna razlog inace su isto velike sanse da aplikacija bude odbijena i sledeci put, a gotovo sigurno ako se aplicira za manje od godinu dana. Dosta davno je meni odbijen zahtev za Austriju iako sam odlazila nekoliko puta pre toga. Platila sam i saznala sta je razlog. I da ti kazem nesto - opravdano potpuno. To sto mi mislimo da oni nesto ne znaju - e tu se grdno varamo. Znaju sve sto treba da znaju. Dakle i taj, moj slucaj, pokazuje da pravila ima samo mi malo zatvaramo oci.

Last edited by Zana; 30.11.2008 at 17:16.
Reply With Quote