Evo da napisem i ja svoje iskustvo...Moj sin Luka je rodjen u Novembru 2014. a u Junu 2015. smo dosli u USA kao dobitnici na zelenoj lutriji. Dakle Luka je imao tada 7 mjeseci. Na srecu, imam ovde rodjaka kod koga smo boravili puna 4 mjeseca, sto nam je mnogo olaksalo stvari.
Ono o cemu ovdje zelim da pisem je pribavljanje zdravstvenog osiguranja za Luku, sto mi je i bila najveca briga vezano za selidbu ovamo.
Cim smo dobili SSC aplicirala sam za Florida KidCare, to je besplatno ili jako jeftino osiguranje koje drzava Florida obezbjedjuje djeci iz low-income porodica. Aplikacija se popunjava online i jednostavna je. Nakon par dana dosao mi je odgovor da Luka nije eligible jer ima manje od godinu dana i da apliciramo za MedicAid, tj. oni ce proslijediti nasu aplikaciju. Tada nismo imali primanja jer moj muz jos nije bio nasao posao, poslala sam im dokaze o nasem imigrantskom statusu, medjutim ipak su nas odbili. U odbijenici je pisalo not eligible according to (zakon taj i taj). Kad sam procitala taj zakon, nije mi bilo jasno zasto nismo eligible jer smo po svemu imali pravo. Onda smo odlucili da odemo negdje i popricamo s agentima licno. Objasnila sam nasu situaciju gospodji na salteru, te mi je rekla da apliciram ponovo. Ponovo sam aplicirala, ponovo su trazili dokaze za ovo, za ono, i ponovo su nas odbili sa istim "objasnjenjem". Sve to je trajalo oko tri mjeseca i onda smo odlucili da vise ne apliciramo za MedicAid nego da sacekamo da Luka napuni godinu dana pa da apliciramo za Florida KidCare ponovo.
Na svu srecu, dijete je zdravo, pa nismo imali potrebu za ljekarom u medjuvremenu, mada kao roditelj stalno osjecas brigu, sto je valjda normalno. Mada, ovdje na Floridi je sigurno lakse jer je toplo i valjda su manje sanse za neke prehlade i slicno, nego na primjer u Cikagu.
Dakle, nakon Lukinog rodjendana smo aplicirali ponovo za Florida KidCare, nakon toga oni su trazili dokaze za income i imigrantski status, sve sam to poslala, i konacno dolazi koverta, opet odbijenica! Razlog je sto Florida KidCare ne mogu da dobiju djeca legalni imigranti koji nisu proveli bar 5 godina na tlu USA. Bila sam jaaaaako razocarana jer nigdje na njihovom sajtu nije bilo te informacije, kad odes na eligibility to se uopste ne spominje, samo pise da dijete mora da bude citizen ili qualified non-citizen. Pretpostavila sam da je qualified jer ima green card, ali ocigledno to nije slucaj. Pri tom, trazili su mi dokaze za sve i svasta, iako je iz aplikacije bilo jasno da dijete ima godinu dana, te samim tim nije provelo 5 godina...hm, pa nigdje!
Tada sam nasla ovaj clanak, i ustanovila da je to stvarno tako, pa eto ako nekog zanima:
http://www.news-press.com/story/news...care/29149137/
Odbijenicu smo dobili pet dana prije roka za aplikaciju za marketplace, i srecom uspjeli smo da apliciramo i da platimo osiguranje do 15.12. i Luka ce konacno da bude osiguran od 1.1.2016. Nasli smo ljekara i zakazali smo pregled jer mora da primi vakcinu/e.
Osiguranje za Luku

je FloridaBlue, kosta oko $140 mjesecno, s tim da su po nasoj aplikaciji zakljucili da imamo pravo na $60 subsidies, pa cemo placati nesto manje od $80 mjesecno, sto uopste nije strasno.