Citat:
Prvobitno poslao korisnik ana009
Ja mogu samo da kazem da je pre oko 5 godina moja sestra (udata i ima dvoje dece) dobila prvi put turisticku vizu na 10 godina multi, ima drugaricu u Cikagu koja je dosla na aerodrom da je saceka. Kada je moja sestra stigla, zena koja radi u imigracionom na aerodromu sa ex-yu prostora (da ne imenujem drzavu) nije zelela da je pusti. Razlog je bio povratna karta na 6 meseci. Rekla je kako ne moze da udje, jer je dosla da radi i svasta nesto. Cak je i njena drugarica isla na razgovor sa tom zenom i ubedjivala je, nisam sigurna na koji nacin je kontaktirala sa njom, ali imigraciona sluzbenica je rekla da sve sto moze je da se obrati konzulatu, koji radi tek u ponedeljak, a to je bio petak popodne. Tako da se moja sestra spakovala, to jest policajci su je spakovali kao najveceg kriminalca u filmovima, lisice na ruke, jedan ispred jedan iza nje, ubacili u maricu sa resetkama i vratili do aviona za Srbiju.
Eto to je jedan u ko zna koliko slucajeva koji se desi, nije cesta situacija i nema razloga da se plasite, ali eto moze da se desi.
|
To je zaista lose iskustvo i zao mi je da se tako nesto desilo Vasoj sestri. Vjerovatno je najveci problem povratna karta od 6 mjeseci. Po nekoj logici, sta ce raditi neko 6 mjeseci turisticki u USA, a mladji je od 55-60 godina, dakle sposoban za rad. Ako odete i u EU turisticki mozete biti maksimalno 3 mjeseca, a sto se tice Americkog standarda kod njih je otprilike maksimalno mjesec OK, jer godisnji u USA su inace po 3-4 sedmice, tako da im nije normalno da neko ide na 6 mjeseci na odmor.
P.S. kada sam procitao ovaj svoj komentar imam osjecaj kao da sam licno imigrantski policajac pa branim svoj postupak

ali zaista ne branim, nego samo sam napisao kako to otprilike izgleda iz nekog drugog ugla. Iz naseg ugla neke stvari izgledaju OK, ali treba to pokusati pogledati i iz drugog. Sto se tice ulaska u USA, od same ambasade pa do granicne sluzbe sve se gleda (licna iskustva).