Za sve one koje zanima statistika za DV2016 evo malo podataka za naš region, dobijenih analizom CEAC baze.
Za one koji nisu znali CEAC baza nam omogućava uvid u proces obrade aplikacija. Svake godine u januaru podaci postaju javno dostupni, i mogu se pretraživati na nivou CN-a. BritSimon (čovek koji piše intern. blog o lutriji) omogućio nam je pomoću svoje skriptice da podatke možemo da posmatramo u celini. Što znači da možemo da vidimo koliko je tačno ljudi izvučeno, koliko viza odobreno ili odbijeno itd.
Poslednji update na njegovom sajtu uradjen je 01.04.2016, i nažalost nakon tog update-a vlada je uvela zaštitu od automatskog pretraživanja. Samim tim novi update više neće biti moguć do pronalaženja novog rešenja (ako ga uopše i bude).
To međutim na generaciju DV2016 u Evropi ne utiče mnogo jer je proces gotovo na samom kraju. A ja sam se potrudila da za ovaj naš deo balkana ručno ažuriram

nešto malo podataka što je ostalo.
Iz uvida u bazu jasno je da je
u Evropi ukupno izvučeno 14915 osoba, i kada na to dodmo članove porodica (derivatives) broj koji dobijemo je
23698.
Poslednji (najviši) CN broj u bazi je 24517.
Iz ovoga je više nego jasno da je Evropa još praktično sa aprilskim cut off-om (a tehnički majskim) postala CURRENT

Zbog čega to ne žele da prikažu u Visa Bulletin-u, već nastavljaju da izbacuju cut off-ove za nepostojeće brojeve, ostaje nam da se pitamo...

Da li će biti novog izvlačenja...hm...sumnjam, ali situacija je u najmanju ruku čudna.
Bilo kako bilo, mi smo praktično prošli celu onu tabelicu (link u mom potpisu), i na intervju od prijavljenih ljudi sa foruma čekaju još samo oni koji su intervjue iz nekog razloga odložili. Stoga najzad evo i malo statistike na slici u prilogu:

Za slučaj da ne možete da otvorite probajte
odve
Podaci su na nivou konzularnih odeljenja (dakle ne zemalja). To znači da ukoliko na primer imamo slučaj aplikanata koji su recimo selektovani kao MKD, a intervju su obavili recimo u Beogradu u ovoj tabeli oni će biti deo statistike ambasade u Beogradu i sl. Iz ovog broja dakle izuzeti su svi slučajevi koji su eventualno vršili AOS u SAD-u, ili imali intervju u nekoj ambasadi koja nije na ovom spisku.
Samim tim ukupan broj na ovom spisku NIJE i ukupan broj izvučenih!
Takođe, selektovani sa Kosova intervju obavljaju uglavnom u Skoplju i Beogradu.
Ukupno je obrađeno do sada 337 aplikacija nosilaca za Bosnu, Makedoniju, Srbiju i Hrvatsku. Sa porodicama ukupno 764.
Po ovim podacima na intervju čeka još ukupno 51 osoba, a koliko njih nije poslalo DS260 (ili je poslalo jako kasno, pa eventualno čeka intervju u šta čisto sumnjam) možemo da znamo samo kao ukupan broj za Evropu, i njih je tačno 8035 (više od 50% izvučenih

).
Možda je to razlog što status CURRENT nije objavljen (daju šansu preostalim selektovanim ljudima da se jave)?!
Da li je brojka o broju izvučenih sa početka teme tačna ne znam, ali ovaj broj govori da nas je svakako izvučeno mnogo manje nego ranijih godina, ili je broj "nezainteresovanih" a izvučenih veliki.
I na kraju još podatak da se oko 1/4 izvučenih prijavi na naš forum sa svojim podacima.

Eto toliko.
The end!