View Single Post
Staro 29.09.2016, 16:39
PipoMkd PipoMkd je offline
Drug član

Datum prijave: 08.05.2016
US lokacija: CHICAGO IL
YU lokacija: SKOPJE
Nepromenjeno

Привршува Септември, а тоа е знак дека првите интервјуа се на повидок

Па нормално, чекаме искуства на оние што ќе одат да ни пренесат, да го намалат стравот кај нас останатите

Јас сеуште сум во исчекување на датумот, али по сите параметри, декември е месецот кога треба да ми биде закажано интервјуто, бар од претходните искуства.

Е сеа, форумов го препрочитав неколку пати, од кога дознав за него, ги прибрав сите можни информации, и подготвен сум за самото интервју...
имам прашање, па се надевам дека некој поупатен ќе ми одговори.
Станува збор за ,,фамозниот,, формулар i-134.
Ме интересира следново, дали има некој информации до кога важи тој документ. односно до кога гаранторот се обврзува на некој начин тебе да те ,,издржува,, . додека не најдеш работа? 6 месеци, година дена? Не можев никаде да најдам...
Човекот всушност кој треба да ми биде гаранторт, е американец, многу добар пријател на мој братучед. јас лично не го познавам човекот, но ете, се нафати да ми биде, ама го интересираат овие работи *зошто и он самиот не знае точно за што е овој документ и каква евентуална последица он би сносил*...
Јас ќе одам сосема на друго место, кај мој личен другар, кој таму живее и работи, но не може да ми биде гарантор поради тоа што во моментов и он е во процедура на добивање на зелена карта, а спонзор мора да ти биде нели или државјанин или да има веќе гк....

Се надевам дека не го поставив конфузно прашањето и некој бар има било какво инфо за да можам да му пренесам на човекот. Од форумот разбрав дека тој документ е доказ, дека всушност јас нема да паднам на терет на државата (социјална помош и слично), додека не се стабилизирам, добијам ССН работа итн...
Reply With Quote