View Single Post
Staro 30.09.2016, 09:11
R_I_B R_I_B je offline
Drug član

Datum prijave: 05.09.2016
US lokacija: Illinois
YU lokacija: Skopje
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik PipoMkd Prikaz poruke
Привршува Септември, а тоа е знак дека првите интервјуа се на повидок

Па нормално, чекаме искуства на оние што ќе одат да ни пренесат, да го намалат стравот кај нас останатите

Јас сеуште сум во исчекување на датумот, али по сите параметри, декември е месецот кога треба да ми биде закажано интервјуто, бар од претходните искуства.

Е сеа, форумов го препрочитав неколку пати, од кога дознав за него, ги прибрав сите можни информации, и подготвен сум за самото интервју...
имам прашање, па се надевам дека некој поупатен ќе ми одговори.
Станува збор за ,,фамозниот,, формулар i-134.
Ме интересира следново, дали има некој информации до кога важи тој документ. односно до кога гаранторот се обврзува на некој начин тебе да те ,,издржува,, . додека не најдеш работа? 6 месеци, година дена? Не можев никаде да најдам...
Човекот всушност кој треба да ми биде гаранторт, е американец, многу добар пријател на мој братучед. јас лично не го познавам човекот, но ете, се нафати да ми биде, ама го интересираат овие работи *зошто и он самиот не знае точно за што е овој документ и каква евентуална последица он би сносил*...
Јас ќе одам сосема на друго место, кај мој личен другар, кој таму живее и работи, но не може да ми биде гарантор поради тоа што во моментов и он е во процедура на добивање на зелена карта, а спонзор мора да ти биде нели или државјанин или да има веќе гк....

Се надевам дека не го поставив конфузно прашањето и некој бар има било какво инфо за да можам да му пренесам на човекот. Од форумот разбрав дека тој документ е доказ, дека всушност јас нема да паднам на терет на државата (социјална помош и слично), додека не се стабилизирам, добијам ССН работа итн...
Се што треба да знаеш за тој формулар е следново

Треба да ти го пополни формуалрот од uscis gov што ќе го најде притоа внимателно читајќи ги инструкциите.
Напомена: документот треба да се пополни со black inc, (црно пенкало) , да биде испечатен двострано на еден лист, додека на втората страна треба да биде неговиот потпис во оригинал и со пенкало.

Со пополнување на тој формулар, спонзорот се обврзува на штитеничкиот однос кон вас во времетраење од 3 години (не знам каде го има ова ама нас ни го кажаа роднините од америка дека го виделе) ама истото се однесува на тоа дека САМО АКО при твојот престој таму си отпадник, не работиш, тогаш ќе стане правосилен тој формулар што е останат од времето (римско право) како едно ветување, завет, обеќање но со правна сила која резултира со одговорност на штитеникот.

Заедно со него бараат формулар W-2 за доказ за платени такси на штитеникот за последната година (ова ми го кажа конзул од Амбасадата во Скопје) кој е можно и да не ти го побараат (но треба да го имаш)
Reply With Quote