Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan
Metro = "eL" = eLevated train - tako ga zovu u Chgo (u NYC ga zovu "Subway" a u DC-ju bas "METRO"). Metro je u sastavu CTA sto mu dodje paralela GSP u Beogradu. "Ventra" je paralela sa "BusPlus" i vazi u svim prevoznim sredstvima CTA, a to su eL (MetrO) i autobusi. Plava i Crvena linija saobracaju 24/7 pa je sigurno najbolji izbor stan u blizini stanica neke od ovih linija ukoliko planiras da se potpuno oslonis na gradski prevoz.
Metra = Metropolitan Rail - Commuter Suburban Rail - paralela sa BeoVoz - prigradska zeleznica, koja ima stanice i u gradu, ali ne na toliko puno mesta i primarna uloga je prevoz putnika do Chgo Loop od predgradja i udaljenijih mesta po Chicagoland-u koja su po raznoraznim kukuruzima po IL tipa Antioch, Elburn... Metra je prepoznatljiva po vagonima na sprat koji vuku dizelke. Kada ide od grada (outbound train) lokomotiva je napred, a ka gradu (inbound train) lokomotiva gura voz od pozadi  Metra nema nesto gust raspored van spica, a vikendom vozovi saobracaju na svaka recimo 2 sata. Metra ne saobraca nocu. Ja sam ziveo 3 godine u Hyde Park-u koji je jedino bio pokriven Busom 6 koji klacka do grada po 45 minuta (autobusi u Chgo staju u bukvalno svakom bloku a to je na 160 metara pa ti vidi koliko moze da potraje voznja busom kada je u pitanju 7-8 milja) i bila je Metra kojom je trebalo 15 minuta do Millennium Park-a. Koristio sam Metru jako cesto, i mesecna za tu zonu je tada bila nekih 60-ak dolara, ali je problem sto ta mesecna ne vazi za CTA (bar tada nije, ne znam da li se promenilo nesto otkako sam se preselio iz Chgo pre 2 godine). Kada sam se selio gledao sam da budem sto blize Crvenoj Liniji jer mi je i posao bio na dva bloka od stanice te linije u gradu...
Ova dvojica vec par godina dele 1-bedroom, tako da tu nema mesta, ali uvek imas po craigslisti oglasa za cimerisanje.
|
Ovako sam te razumeo:
Mesecna "Ventra" karta vazi za sve autobuse i za sve "eL" (metro) za neogranicen broj voznji i kosta 100$ za 30 dana, nisu definisane zone, vec je ta karta ista za svakoga i vazi u svim autobusima i svim "eL" prevoznim sredstvima u centru grada Cikaga i u okolnim mestima grada Cikaga (Mount Prospect-u npr.)... ako tu uopste ima "eL"? autobusa znam da ima u tom mestu...
nisam najbolje razumeo znacenje crvena i plava linija... ima li toga u okolnim mestima grada Cikaga? da li mogu da vidim mapu tih linija i stanica, ako ima na nekom linku