Intervju mi je bio zakazan za 22. novembar 2017. godine u 8:30h pre podne. Stigao sam ispred konzulata u 8:30h. Konzulat, u kratkim crtama, izgleda ovako, rampa na ulazu, iza rampe prvo dvorište iz kog se ulazi u manji objekat za pregled i skeniranje, iz tog manjeg objekta se izlazi u drugo veće dvorište na čijem kraju se sa leve strane nalazi veća zgrada konzulata.
Kada sam stigao ispred manje zgrade za pregled sa desne strane od vrata bio je red u kojem je bilo 15-20 uglavnom mladih osoba. Službenik obezbeđenja je izgleda stigao momenat pre mene sa spiskovima i pitao je ko ima zakazano za 8:30h. Nas nekoliko mu se javilo, ja sam mu pokazao odštampanu Entry Status Check Web stranicu (Onu na kojoj se vidi da je zakazan intervju). Vrlo brzo me je našao na spisku i rekao mi da mu dam nešto od dokumenata kako bi me identifikovao, pasoš ili ličnu kartu, dao sam pasoš. Rekao mi je da stavim torbu na jedan sto koji se nalazio na sredini tog prvog dvorišta, skenirao me sa ručnim skenerom od glave do pete, zamolio me da otvorim torbu, pitao da li je sadržaj torbe potrebna dokumentacija, malo pogledao u torbu i rekao mi da uzmem stvari i da stanem ispred ulaznih vrata prvog manjeg objekta. Vrlo brzo se pojavio jedan službenik na vratima i rekao mi da uđem, iako sa desne strane i dalje čekaju ljudi iz onog reda. U tom objektu mi kažu da sve metalno: kaiš, ključeve itd stavim u jednu drvenu kutiju, a da telefon stavim u manju drvenu kutiju. Obe drvene kutije su zatim propustili kroz skener, kao na aerodromu. I mene su uputili kroz veliki skener. Telefon ostaje kod njih u tom objektu i daju mi plastičnu karticu sa brojem koju sam im kasnije na izlasku vratio a oni meni telefon.
Nakon pregleda, koji se brzo završio, u tom prvom objektu upućen sam da odem u zgradu konzulata na kraju drugog dvorišta sa leve strane. U zgradi konzulata postoji veliki dugačak hol, na sredini hola je prijemni punkt sa službenicima. Ispred prijemnog punkta na većem rastojanju se nalaze šalteri. Sa leve i desne strane prijemnog punkta se nalazi po nekoliko redova stolica 3-4. Mene su na prijemnom punktu pitali koja je viza u pitanju, odštampali mi trocifren broj i rekli mi da odem i sednem sa leve strane i da sačekam da prozovu moj broj.
Bio sam prvi tamo, a ubrzo posle mene su došli još dvoje mlađih osoba, odvojeno jedno po jedno, ali se poznaju, a nakon pola sata i još jedna žena. Na šaltere se proziva putem razglasa, preko kojeg se oglasi 'Broj XXX da se javi na šalter X.'. Javljam se na šalter, dam ono što mi traže i vratim se na stolicu, pa čekam sledeće prozivanje mog broja, i tako nekoliko puta po sledećem redosledu:
1. Službenik (naš čovek), na šalteru, traži od mene pasoš.
2. Čekanje oko 15 minuta.
3. Službenik (naš čovek), na šalteru, traži od mene lekarsko i ostale dokumente koje sam spremio, zatim pita kako želim da platim. Od dokumenata sam mu dao osnovno sa spiska 'Pripremna čeklista za razgovor', od diploma sam dao samo kopije od više škole i fakulteta (osnovne studije), kopiju master diplome nisam dao (master diploma i sve ostalo je za svaki slučaj bilo u torbi). Koliko se sećam samo je pogledao original diplome od više škole.
4. Čekanje oko 20 minuta.
5. Službenik (Amerikanac) pozove me po imenu na blagajni (skoro da odlično govori srpski) i kaže želeli ste da platite u dolarima, proveri dolare sve OK.
6. Čekanje oko 15 minuta.
7. Službenik (Amerikanac), na šalteru, prvo je nešto prokomentarisao da mi izvuče osmeh

postavlja nekoliko pitanja, kaže na engleskom ćemo lakše je

, da li sam završio taj fakultet, da li sam ranije putovao negde, da li sam putovao u USA, da li imam nekoga u USA, od čega se izdržavam trenutno. Traži da mu dam otiske, da se zakunem da je istina sve što sam naveo u DV-260 i da je istina sve ono što piše u ostalim dokumentima koje sam im predao i koji su ispred njega na stolu. Na kraju mi kaže da će predložiti da mi se odobri viza i da ću uskoro biti prozvan na drugi šalter kod kolege.
8. Čekanje oko 10 minuta.
9. Službenik (naš čovek) mi vraća original izvod iz matične knjige i kaže da će javiti za nekoliko dana kad pasoš bude gotov.
Iz konzulata sam izašao oko 10h.
Pošto sam se tek 27.11.2017. registrovao na
https://ais.usvisa-info.com/en-rs/iv i odabrao ispostavu DHL centar na koju želim da mi pošalju pasoš sa vizama i dokumentima, koverta je stigla u ispostavu DHL centra 30.11.2017.