View Single Post
Staro 17.02.2018, 20:42
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

svenson: zubar je preko mog poslodavca tacno $5.50 bi-weekly (platu dobijamo svake dvije sedmice) znaci, $11 placam premiju mjesecno za zubara. Za health insurance (PPO) placam $55.50, znaci $110 mjesecno.
Svaki plan (PPO, HMO koji je jos jeftiniji ali tu moras uvijek prvo ici svom PCP da bi te uputio specijalisti ako ti treba, dok PPO mogu direktno ici specijalisti bez da me uputi PCP) ima in network i out of network doktore/klinike/bolnice.
Dok si god in-network placaces najmanju cijenu(co-pay) a ostalo placa osiguranje. Moj PCP ili ti family doctor je $20 svaka posjeta. Preventativni pregledi (oni annual) su besplatni, kao sto je i skin cancer screening besplatan. Za pregled kod specijaliste (dermatolog pr.) je $30 copay.

Za gripu ja ne bih isla kod PCP (koji je skoro uvijek prebukiran, pa cekas par dana da te primi) nego bih isla u urgent care (sto nije Hitna pomoc) rade i navece i tu je isto $20 copay, i to bih isla kad bih vidjela da mi nije bolje. Primjer iz zivota: dobila gripu prosli mjesec (a primila vakcinu u septembru), trajala 3 dana, bez ovih komplikacija od kojih ljudi umiru. Nisam isla doktoru, isla uzela flu/cold relief u CVS, zatvorila se u kucu 3 dana i predeverala sa puno caja, odmora i spavanja i gomilom maramica. Sudafed-PE bi preporucila.

damagon, ovo jeste union job (manja plata, ali sto kazu cadillac insurance pa se izjednaci) na state public university.

Mislim da sam pisala da je prijatelj koji radi za start-up (i ima tri-cetiri puta vecu platu od mene) morao sam sebi traziti to ACA zdravstveno i za njega koji ima oko 35 godina, zdrav, nepusac, bez hronicnih bolesti nasao ono katastrofalno (bronze plan) za $400 mjesecno. Ne znam da je ikad otisao doktoru (cak ni preventivno) ali eto mora ga imati u slucaju nezgode, ako ga auto udari... Njegov poslodavac mislim da mu placa nekih $100-200 na platu, ali ne nudi mu zdravstveno jer previse kosta, pa se on sam snalazi. A sad jos se mnogi ovi planovi ukidaju, pa cijene tih ACA osiguranja samo idu navise a opcija nemas puno.

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote