Ima li neko da je u skorije vrijeme prolazio kroz proces kupovine kuće?
Naša situacija je da smo stigli u USA prije 6 mjeseci, i supruga i ja radimo OK poslove sa OK primanjima, i plaćamo stan popriličan iznos. Meni se danas pojavio i kreditni 'score' koji je skroz OK, iskreno veći nego što sam očekivao. Ništa specijalno nisam radio - imam secured kreditnu karticu koju plaćam na vrijeme, novo auto koje redovno odplaćujem (a za koje mi je brat žirant), i tako.
Par puta je spominjano da je potrebno da protekne određeni period (2 godine) prije nego se aplicira za kredit, ali da li ima i drugačijih iskustava?
Kakva su vam iskustva sa bankama, kreditnim unijama i sl? Moja firma ima svoju, ali radim tek 2 mjeseca, pa sam skeptičan da će mi odobriti ovako rano.
Šta je sa ovim programima subvenciranim od strane vlade - da li je neko dobio kredit tim putem?
I na kraju, donekle nevezano za temu, šta mislite o ekonomiji sada (Feb 2018). Ako neko ima 'insider info', šta se priča? Nedavno sam slušao emisiju na radiju na temu da li su tržišta dionica i nekretnina prenapuhana, pa je bilo različitih mišljenja. Od toga da nas jako malo dijeli od slijedeće ekonomske krize, i pada cijena nekretnina, do onih da će rast da se nastavi, jer se u međuvremenu dosta toga promijenilo - od regulative, do samih banaka i ostalih institucija koji su dosta pametniji nego prošli put.
|