Citat:
Prvobitno poslao korisnik LJ75
Ima li neko da je u skorije vrijeme prolazio kroz proces kupovine kuće?
Naša situacija je da smo stigli u USA prije 6 mjeseci, i supruga i ja radimo OK poslove sa OK primanjima, i plaćamo stan popriličan iznos. Meni se danas pojavio i kreditni 'score' koji je skroz OK, iskreno veći nego što sam očekivao. Ništa specijalno nisam radio - imam secured kreditnu karticu koju plaćam na vrijeme, novo auto koje redovno odplaćujem (a za koje mi je brat žirant), i tako.
Par puta je spominjano da je potrebno da protekne određeni period (2 godine) prije nego se aplicira za kredit, ali da li ima i drugačijih iskustava?
Kakva su vam iskustva sa bankama, kreditnim unijama i sl? Moja firma ima svoju, ali radim tek 2 mjeseca, pa sam skeptičan da će mi odobriti ovako rano.
Šta je sa ovim programima subvenciranim od strane vlade - da li je neko dobio kredit tim putem?
I na kraju, donekle nevezano za temu, šta mislite o ekonomiji sada (Feb 2018). Ako neko ima 'insider info', šta se priča? Nedavno sam slušao emisiju na radiju na temu da li su tržišta dionica i nekretnina prenapuhana, pa je bilo različitih mišljenja. Od toga da nas jako malo dijeli od slijedeće ekonomske krize, i pada cijena nekretnina, do onih da će rast da se nastavi, jer se u međuvremenu dosta toga promijenilo - od regulative, do samih banaka i ostalih institucija koji su dosta pametniji nego prošli put.
|
Mislim da Je najbolje da odeš u banku i pitaš ih za uslove. Ako ti je credit score preko 700 bodova, onda ćeš dobiti dobre uslove, ali za to treba vremena. Tako tvrde oni koje sam pitao kada je mene to interesovalo. Prikupi ponude, pa vidi da li ti se isplati. Pitaj prodavce nekretnina o uslovima kupovine i ceni nekretnina. Oni mogu da ti daju detaljnu analizu šta treba da platiš. Onda, upališ Excel, napraviš tabelu, pa izračunaš šta ti se najviše isplati. Kada sam kupovao stan (ovde, ne u USA), ja sam tako počeo. Računao sam i tražio stan više od godinu dana. Siguran sam da se isto može primeniti i u USA.
Što se tiče glasina da će ponovo doći kriza, to su "normalni" strahovi. Kažu da, onaj ko se jednom opeče, taj i na hladno duva.