View Single Post
Staro 05.03.2018, 08:52
Svenson's Avatar
Svenson Svenson je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 05.05.2017
US lokacija: Houston, TX
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Slažem se sa @Molokai.
Možda nekima izgleda privlačnije da idu u Norvešku, Švedsku... Možda se tamo bolje živi u odnosu na USA, ali treba naučiti jezik. Ipak, kod nas je uobičajeno da se engleski uči u školi, pa čak i u obdaništu. Zbog toga sam i ja odabrao da idem na englesko govorno područje.

Mnogima izgleda strašno kada se priča da se posebno plaća zdravstveno i penzijsko osiguranje u USA. Pa i kod nas se plaća. Tamo imate izbor. Dobijete bruto platu i birate kome ćete plaćati. Kod nas sve ide u državnu kasu, a kad treba da se ide kod lekara, onda nastaju problemi. Od početka godine sam, od kolega na poslu, čuo da je par ljudi umrlo čekajući lekarski pregled kod specijaliste (prethodna 2 meseca!). Uostalom, koliko vas ide kod državnog zubara, koga smo obavezni da plaćamo? Da li idete u privatne laboratorije za analizu krvi i urina? Koliko to plaćate?
Da li kupujete deci knjige? Šta još plaćate u školi? Da li je školovanje besplatno? Koliko vas košta(lo) studiranje?

Ni u EU ovo nije besplatno. Izračunajte sami: Kolika je bruto plata u EU i USA? Kada se oduzmu svi porezi i obaveze, a u EU je to obavezno, koliko ostaje?
A u EU je i fakultet besplatan? Jeste, ali ako ga slušate na nemačkom, norveškom, francuskom... Za to treba jako dobro znati jezik. Koliko će vas koštati kursevi i koliko vremena ćete potrošiti da naučite jezik?

Uostalom, matematika je jedna jako fina nauka. Može puno toga da nam pokaže.
Ja sam se sračunao. Ovde dajem 40% plate državi. U EU je slična situacija. Ako bih u USA davao isti procenat državi, imao bih odlično zdravstveno i penzijsko osiguranje.