Ajd’ opet teta da se umesa

ali ovog puta da se uozbiljimo malo i postavimo stvari na svoje mesto…. I da ukrstimo koplja ako treba – jer uostalom ova tema je i otvorena za to, zar ne? Po definiciji, debata je “to engage in argument by discussing opposing points”…
Koliko mogu da zakljucim iz svega sto si postovao Kolja – ti zivis u vrlo sumnjivom kraju, okruzen ilegalcima i vec iskusnim ili tek u nastajanju krsiocima zakona. Dakle, opisivao si pucnjave, preprodaje… mogu da razumem da mozda nije bilo alternative zbog limitiranih sredstava da se smestis negde drugde. Ono sto ne mogu da razumem je odakle ti ideja da iskustva ilegalaca prezentujes kao pravu sliku zivota u NYC? Kao prvo – ne pada svakom na pamet da dodje ilegalno u bilo koju zemlju. Znaci – u takvim ljudima vec postoji odredjena karakterna crta i u startu krse zakon. A jedno se nadovezuje na drugo. Onaj ko je ilegalan mozda mora da placa procenat – ko ima zelenu kartu nema potrebe da ulazi u te price. Vidis – u South LA svasta se nesto desava svakog dana: ubistva, dilovanje drogama i oruzjem, ubijaju decu na ulici… ali ja ne zivim tamo. Kad sam stigla nisam iznajmljivala dvosobni stan u South LA za $600 vec sobu sa upotrebom kupatila u Santa Monici za $650. Moje misljenje je da je to stvar izbora – ti si napravio svoj. Ja ne znam kako si ti uspeo sve ovo da sklaviris i naucis u NYC do detalja za dva meseca…. I gde nadje sve te ljude, i kad pored trazenja posla stignes da divanis sa njima o svim tim kombinacijama. Ja nikada nisam bila u NYC ali zivim u US dovoljno dugo da znam da zakon koji vazi u LA vazi i u NYC. State taxes su drugacije i neki propisi… ali daj, stvarno…
“jedan tip (ili zena ) je na ragovoru -ako je zena ''zaobidjite ''-ako je tip krenete sa ''sob story''tipa nemam da saljem novac kuci u yugu familija umire od gladi itd”
Ne znam sta ovo znaci – da kod nas zena ne prolazi foliranje?

Ako je tako, hvala na komplimentu

ne znam gde plakanje i kukanje moze da pomogne… mozda u nekom nadnicarskom poslu ili ako stojite ispred VONSa ili Home Depot… ali ako govorimo o normalnom razgovoru sa HR menadzerom – posle takvog predstavljanja ne da ne dobijate posao, nego moze i da vas obezbedjenje izvede napolje.
“onda testirate uobicajenu ljudsku pohlepu -ponudite tipu recimo 20% od svoje plate ako vas primi -uslov je da vam da sto vise radnih sati i prekovremeno -ako kaze to je mito izvini druze zdravo ako kaze mozda ....you are in”
Ovo ne znam kako ni da prokomentarisem. Ja bih ipak radije da mislim da se salis i da ovo zaista nisi ozbiljno mislio. Opet, iz perspektive ilegalaca (u pod-definiciji potencijalnih kriminalaca) i buducih clanova mafije, ovo make sense. Ja ne sporim da se te stvari desavaju… ali samo u odredjenim krugovima.
“dolaze ljudi sa svih strana i veliki je pritisak -kupovina radnih mesta je ovde uobicajena -ima i pod vrsta -takozvani ''no show'' gde ti kao formalno radis negde a tvoju platu delis sa nekim u sistemu ,ti se ne pojavljujes na poslu ali delis 50% sa menadzerom -to je realnost nazalost”
Ne, ovo nije realnost vec usamljeni slucajevi. Znaci ne sporim da moze da se desi i zao mi je ljudi kojima se to desava. A opet, sta reci o ljudima kojima je lakse da muvaju za malo vecu kintu nego da posteno zarade svoj novac? Naravno da postoje prevare i ovde kao i u svakoj drugoj zemlji. Neki ljudi provedu sate i sate pokusavajuci da ukradu credit karte a neki rade svoju smenu za $9 na sat. Stvar izbora… na svu srecu, vise je postenih nego prevaranata. Ja ne bih znala gde da nadjem ljude kojima bih platila procenat za takve prevare – jednostavno ne krecem se u takvom drustvu – to je moj izbor i nadam se da ce vecina forumasa kada dodje odabrati pravi put, kao uostalom i vecina amerikanaca. Secate se kako su nam mame govorile da se klonimo loseg drustva i da “s kim si, takav si”? Bile su u pravu, zar ne? Kloni se takvih ljudi Kolja, nece ti doneti nista dobro u zivotu…
“da nazalost je tako -nama se desilo recimo da najbolji stan koji smo gledali u queens-u bude ponudjen za ''samo'' 1300 dolara - stan kompletno sredjen -luksuzno cak sa ormanom punim skupih pica -sad ja nepijem ali znam neke cene i onako na prvu loptu procenim da samo u ''liquid'' assets ima oko 2000 dolara +komp +dva televizora itd”
Ovo samo govori koliko si “zelen” – zna se koliko kostaju stanovi u svakom delu grada i sve sto istupa od toga – se jednostavno i ne gleda. Znaci, svest o tome ce vam doci tokom vremena kada se informisete. U delu grada u kojem ja stanujem, jednosobni stanovi su $1400 gore-dole. Znaci zdrav razum govori da ko oglasi stan za izdavanje za $700 ili nije normalan, ili je zgrada pod urusavanjem ili je covek prevarant. Zasto bi uopste i isao da gledas tako nesto? I sad fore tipa sledece, sto ja dobih emailom: ceka te ATM karta od pola miliona dolara samo pozovi Fedex something, nisam mogao da te pronadjem whatever… to sto se ovakve stvari nalaze naokolo ne znaci da je takva prevara moguca u USA. Idioti pokusavaju. Nema razloga da se neko upeca na to, jer se o tome tupi u vestima i novinama non-stop. Znaci informisanje. I ne, nece ti Nigerijci doci na vrata. Not on this planet. Zdrav razum.
“jos bolji primer -ovde postoje agencije koje kao nalaze poslove -Zana je mislim bas negde opisala kako je nasla posao preko jedne takve agencije - e sad u Ny vecina tih agencija je prevara .Te agencije ovde samo naplacaju advance fee -kao obecavaju da ce naci posao za vas a ustvari samo uzimaju novac i jedino sto rade to je stavljaju vas cv na net (monster ,hot jobs itd.) -dosta njih nudi one time lifetime payment ali kad potpisete sa njma oni imaju pravo da uzimaju procenat od vase plate do kraja vaseg zivota.”
Da, ja sam to vec opisivala. Znaci, neko vam pomene “advanced fee” – vi na levo krug, i na vrata. Da, agencija se ugradjuje u vasu satnicu – naravno, i to je ok. Nasli su vam posao. Kad vas poslodavac zaposli za stalno, plati proviziju za vas. Simple as that. Kakvi dozivotno naplacivanje procenta, pobogu?
“prvo sta su uradli to su u rusiji nekako ''nabacili'' papire da su Jevreji (to kosta oko 10000 dolara inace )-vecina ih je ustavri 100 % Ruskog porekla ali na taj nacin se dokopaju Izraela i tu odmah dobiju saru Izraela po njihovom zakonu cim stupe na tlo Izraela su automatski drzavljani -naravno ovi oma na avion pa u USA -tu ''izbunare ''neku cicu koju ozene za papire i vec su u biznisu sa svojom ekipom -razvaljuju samo tako -gde stignu i sta stignu -upoznao sam momka jedva 20-21 godinu -on je do pre 7 meseci bio u Saratovu (Rusija )- za 7 meseci je sve odrario i emigrirao u Izrael i stigao u USU i ozenio se i nabacio biznis sa polovnim kolima .na moje pitanje jer je stvarno Jevrejin(izgleda ko viking inace ) grohotom se nasmejao ali drzi jarmulku na glavi”
E nista ovde nemam da demantujem, nego me, ali pazi zesce interesuje – gde ih nadjes bre Kolja?
“naravno jurim i za moju profesiju (slikarstvo ) ali mrka kapa -teraju me u moleraj ali jos ne bi da se zalecem sa time”
A sta fali moleraju? Lakse ti je da upadas u seme marketinga na Balkanu i da lazes u rezimeu za neke plantaze kafe nego da zavrnes rukave? Kevin Costner je radio u gradjevini do trideset i neke…. Ako si resio da ides putem kojim se lakse ide, zasto generalizujes? U moleraju su dobri novci – mozes da zaradis da platis lep stan u pristojnom kraju za sebe i svoju dragu i da se bavis slikanjem kad se odmoris od teskog rada i vikendom i da na posten nacin postanes neko. I kad se sredis, da gledas sta dalje i kako….
“imas citavu biblioteku ovde -verovatno bar par stotina naslova na temu kako dobiti posao i proci intervju -manipulativne tehnike dobijanja posla su ovde opste prihvacene norme (bar sudeci po broju autora koji su ih uvrstili u svoje knjige )-ukratko te ''muljevine ''su ovde standard procedure -imas cak i ''casove '' iz toga gde su predavaci eksperti iz oblasti ''muljaze"' -preleteo sam par tih knjiga i mogu reci da su moju komentari ( da nekazem saveti) naivni prema onome sto ova gospoda pisu u svojim''udzbenicima '' i daju savete -na primer savetuju sve do u sitnih detalja - cak koje boje treba da bude donji ves onoga koji ide na intervju -''distraction ''tehnika onoga koji radi intervju da ne kazem narodski ''kako zbuniti neprijatelja '' je omiljeni topic -sve od spominjanja ''casual sexual encounters'' -ako je muskarac ''ispitivac'' pa do ''current fashion topics '' ako je zena ona koja intervjuise -je dozvoljeno u bitci da se posao osigura ;sto se tice mita da bi se isti dobio -imas web sajtove koji obradju ju ovu tematiku do sitnih creva -pa cak i kako da nabacis svoju ''ponudu'' na najbolji moguci nacin a da te neprovale ili odbiju .u emigrantskim novinama imas detaljnije (na spanskom) opisane tehnike od podmicivanja (sa sve crtezima !!! i pismima zhvalnosti zadovoljih ucenika) do procedure sta raditi ako si uhapsen kao ilegalac”
Jeste, to su ovi sto nisu uspeli da prodaju nijedan scenario, pa onda napisu knjigu kako napisati scenario koji se prodaje, i prodaju tu knjigu za $10 i tako naprave novce…. Ili kako zaraditi na berzi a imaju samo government bonds… pun je Barns & Nobles tih “sjajnih” uspesnih autora…. I svi znaju za to… zato ti i kazem – jos si zelen pa to shvatas kao neko pravilo… ako hoces da napises scenario, $60 kosta cas na public college gde ti objasne format – ideju ne mogu da ti daju, ili je imas ili nemas… $60 kosta investment predavanje za semester… $60 te kosta na public college da naucis kako se rade personal income taxes… e sad opet – izbor je tvoj – hoces da ides rekla-kazala (lakse i ne kosta) ili ces da zaobidjes gluposti i shvatis da stvari ne funkcionisu tako nego malo drugacije… i zasto ti citas novine namenjene ilegalnim imigrantima? Jesi ilegalan? Zasto ulazis u te price i fazone? Mani se takvih ljudi…
I sad na kraju “DON'T HATE THE PLAYER HATE THE GAME” – Kolja, ja ti zaista zelim sve najbolje… nemoj pogresno da me razumes: sam biras igru u kojoj ces da budes igrac. Imas zelenu kartu i imas izbor – mozes da asistiras nekom za privatne casove crtanja i umetnickih tehnika, mozes da crtas umetnicke reklame na zidovima, mozes da se zaposlis part-time u prodavnici umetnickih materijala, mozes da se konektujes sa ljudima koji prave nakit od prirodnih materijala kojima je potreban umetnik kao ti za unique designs rucno pravljenog nakita, mozes svoj talenat da upotrebis na million nacina – ali ti ipak biras neki drugi put. Zasto?
Nisam sve ovo napisala da bih se raspravljala sa tobom – nema potrebe, ti pravis odluke u svom zivotu, a ja u svom. Nisam te citirala da bih sad nesto protivrecila i vristala da nisi u pravu. Naravno da postoje prevaranti svuda oko nas. Nasa je odluka na koju cemo stranu. Dobio si divnu priliku u ovoj zemlji i zivis u predivnom gradu koji je nekada bio moj first choice – i ponovo bi bio kad bih bila u situaciji da biram, a nadam se da cu biti u toj situaciji. Ja ne mogu da se usaglasim sa svim tim pricama, jer moze i drugacije… jeste sada tesko naci posao, ali to ne znaci da treba da se maze, laze i ne znam sta jos. Ali ti imas pravo da radis tako – samo pls nemoj onda svoja iskustva da predstavljas kao general truths and facts – jer to zaista nisu, vec tvoja individualna iskustva.
Ja ti zelim – iskreno sve najbolje i da brzo prerastes sve decje bolesti imigrantskog zivota. Ovde zive mnogi talenti, vredni i pametni ljudi koji mogu da ti pomognu i postanu dozivotni prijatelji. Svakako ih je teze pronaci nego sve te o kojima pricas – ali ja imam hope da ce se tvoji putevi ukrstiti sa njihovim. Srecno.
P.S.
Not another reality show: ako imate priliku, pogledajte “People’s court” po koji show. Lepo se sazna kakvi su zakoni u razlicitim drzavama, kako da zastitite sebe od prevara na craigs i ebay…i sto sta drugo. Znaci, kad ignorisete onaj produkcijski deo gde oni prave show “interesantnim’ mozete lagano da se naucite pravilima ovde. Ja ne sporim – dosta stvari sam tu naucila i daleko lakse polozila Business Law ispit jer sam vec bila upoznata sa mnogim zakonima.