xexexex nemamo zasta da ukrstamo koplja - to je tvoje iskustvo iz LA ovo je moje odavde iz NY-ka -ovde ti je na primer sve ''los kraj'' sto nije na Manahttanu -znaci posle 90 -te ulice je vec scary -ovde nikad nikoga nema na ulici na primer -dan ili noc - nesto faca visi oko lokalne bodege (pijanci)i to je to . Sto se tice smestaja -da to je jedino sto sam mogao da nadjem da je jeftino i iole pristojno i da mi nisu trazili credit history -ovo je jos i super jer sam na ''ostrvu ''-mnogo me ''nasih'' pita kako sam to uspeo!!-Ja nemam poroka inace - ne pijem ,ne pusim i ne drogiram se -nikakve preporodaje nisam spominjao na primer -ubistvo se desilo ovde jednu ulicu dalje i vidim na jos par mesta drze pomen ljudima iz ''baria '' koji su poginuli za zadnjih godinu dana u komsiluku -to ti je fact of life -ne moze to da se ignorise .Sto se tice ljudi koje sam upoznao ovde -ima ih raznih -ti kazes ''gde ih nadje '' -moje bi bilo - a kako da ih ne nadjes ???kad su ti takvi likovi svuda -samo neko obrati paznju pa stane i prica a neko ignorise sve to -mene fasciniraju ljudi razlicitih kultura i interesuju me iskustva ljudi koji su dosli ovde kao ja -ilegalnih emigranata ima oko 500 000 u NY(ovo je konzervativna tj. ''drzavna ''procena ' -pre ce biti oko 1 000 000) na to dodaj jos oko 1 000 000 skorih emigranata koji su tu dosli u zadnjih recmo 5 godina pa ono sto si rekla da su to neki ekscesi i anomalije ne stoji -pre ce biti da je to neko pravilo-ovde se etnicke grupe drze zajedno bas zbog toga -da bi jedni drugima otvarali vrata i podrzavali se ali i ''kombinovali'' ako je situacija pogodna -Jevreji su ovde dominantni -starije generacije su Amerikanci ali novi emigranti koji su tek stigli iz Izraela (ja bi ih vise opisa kao Ruse ) rade neverovatne stvari . -mene recimo nije mrzelo da stanem i da sat vremena pricam sa tipom koji prodaje majce na ulici -ispostavilo se da je covek ratni veteran iz prvog Irackog rata i da kao veteran ima ''pravo'' da prodaje na ulici -prima invalidninu od 600 !!!dolara mesecno -pokusao je da studira ali ima post traumatic stress syndrom iz rata i nemoze da se skoncentrise na nista duze od par minuta -.Sto se tice ljudi koje znam a koji su uspeli ovde -oni isto zive u velikoj neizvesnosti -moj najbolji drug ovde je miloner i radi kao estate agent - ali ako ne uspe da proda odredjeni broj stanova godisnje sledi mu otkaz tako da sad radi po 15-16 sati dnevno -cak i nedeljom ,pa sad ti vidi -kako sad njega da pitam za pomoc ili savet a on je ovde skoro 20 godina -njemu su pre par godina ukinuli platu -kao i svima u njegovoj firmi -znaci sad imaju samo procenat .itd . upoznao sam dosta ''pravih ''amera i bogami i njima gusto -tip koji je ziveo sa nama se vratio kod roditelja u cikago , drugi amer koji mi polako postaje dobar ortak je recimi izgubio preko 125 000 dolara na berzi (njegova penzija je bukvalno nestala u roku od mesec dana )+otpusten iz firme + sad radi kao kelner a imao je platu od 85 000 dolara prosle godine u ovo vreme .Sto se tice moje ''opaske '' u vezi zena to je kompliment -svoju zenu nikad nisam uspeo da izmanipulisem pa ne bi preporucio nikome da pokusa takve stvari sa ''neznijim polom'' osim ako ne izgleda kako brad pit .sto se tice moje seme za marketing -nije bas neka sema nego regularan posao za poznate novine (vise njih). sad kako sam to dobio je nebitno -ali nisam imao drugi izbor -moleraj sam ''odbio'' zato sto imam astmu i dobijam spazam disajnih organa -tj mogu da se ugusim recimo ako su boje na primer pravljenje na bazi olova - kad slikam moram da otvorim sve prozore u kuci i napravim promaju inace odmah pocinjem da kasljem ko konj .-Kostneru svaka cast sto je radio to do 30 godine -ja inace punim 43 ove godine . stan nismo uzeli i to sam vec objasnio -nije da smo zeleni emigranti ali ga jednostavno nismo videli -kad smo otisli tamo ukapirali smo da tako nesto nema za 1300 dolara -na netu nije bilo slika .Sto se tice agencije za zaposljavanje ovde su sve takve - nisam jos naisao na jednu koja ne uzima advance fee - kad god prodjem pored neke ja udjem i pitam - i svaki put isto .Mislim cenim tvoje komentare ali ne razumem u cemu je problem -ovako ja dozivljavam NY -u kontaktu sam sa ljudi oko mene i samo prenosim njihova i moja iskustva i moja zapazanja -situacija nije ruzicasta ali sam napravio izbor i idem dalje -verujem da ce sve na kraju biti ok -u principu sam pozitivna osoba -ti si isto pozitivna osoba vidim -imas malo tu americku ''motivation''pricu -Obama imao 20 dolara u dzepu ,Kostner je bio moler itd - to je ok -to su role modeli - ali su i Obama i Kostner imali ledja ovde -ja ne -ja ne mogu da pozovem svog oca kuci u bgd da mi posalje pare ili da se vratim na Havaje da surfujem (kao Obama ) i onda lezerno da apliciram - na six figure salary u nekoj advokatskoj firmi ako moja karijera u politici ne prodje ili kao Kostner recimo koji je imao isto six figure platu u marketinskoj firmi u Kaliforniji-oni su sami napravili izbor i pokusali da rade ono sto hoce i sto zele -to isto hocu i ja ali je moja situacija losija jer ja nemam plan B i moja ustedjevina se topila brzo + oni imaju zanemarljivi head start -ovo je ipak njihova zemlja i tu su skolovani i imaju svoj network ljudi koje mogu da pozovu ako prigusti
Last edited by kolja; 31.01.2009 at 06:57.
|