Citat:
Prvobitno poslao korisnik Promenada
Placate samo jedno. Tj izaberete na jednom poslodavcu (ali je obavezno da ga imate). Inace nije da "imate full benefite" vec ih placate. Odbija se za zenu i tebe od svake plate.
Medicare pokriva zdravstveno osiguranje kada dodjete u 65tu godinu pa na dalje. Cak i tada se Medicare "placa" tj odbija od Social Security-ja svakog meseca.
Da bi ste imali Medicare i Social Security potrebno je minimum 10 godina rada.
Sve u svemu. 2500-3000e u Srbiji je slicno sto i $400,000 gross u US.  Ko je iznad proseka u Srbiji bice iznad proseka i u US a ko je prosek bice i u US prosek. Samo je skala drugacija.
Problem sa Silicijumskom dolinom je sto ako ne dodjete sa obziljnim kesom i pored toga da su oboje u IT-ju tipa muz i zena. Ne isplati se dolaziti.
Osim toga sada nije dobro dolaziti jer ce uskoro recesija kao sto je bilo 2002 i 2008me kada su se svi razbezali. Ako neko bas hoce da dodje i da sebi natovari bedu na vrat onda treba barem da saceka da prodje sledeca recesija.
|
Hvala, ovo puno znaci.
Mi cemo doci u San Diego jer je tu ponuda (na zalost nemam gc), pa su bar troskovi malo manji nego u Silikonskoj. U svakom slucaju su manji troskovi i veca neto plata (i posle svih poreza, penzionog, healthcare...) nego u Norveskoj gde smo sada. Ako bude recesije koja utice na mene i posao, mogu uvek da se vratim u Norvesku u narednih par godina. A ako ne utice, bar ce stanovi biti jeftiniji

.