View Single Post
Staro 20.02.2009, 19:22
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
E pa niko te nije tjerao da pokreces ovu temu.. ali kad si je pokrenuo..
ajde nam daj par smjernica kako se brzo i jednostavno pravi dobra kreditna istorija. Jeste se vas dvoje vec snasli u tome?
Nije mi taj dio bas jasan. Uzmes kao neku karticu debitnu. I sa njom sve placas? Ili uzmes kreditnu karticu pa platis sa njom, ali odmah na nju uplatis sav kesh?
Mi jos nista nismo uradili, tako da necu puno da pametujem...ali navescu ti tri razlicita iskustva.
1. Kada otvoris racun u banci i dobijes debitnu karticu, odes u onu banku koja ima secure credit card (to ne mora biti ista banka u kojoj si otvorio racun). Secure credit card ti je varijanta napravljena za gradjenje kreditne istorije, kako bi mogao dobiti normalnu kreditnu karticu. Sema je da ti uplatis nesto novaca (npr 500$) i onda dobijes kredit na tih 500$. I ti onda koristis tu karticu kao da je prava kreditna, trosis, otplacujes i sl. Nakon 6 meseci ce ti ponuditi normalnu kreditnu karticu.

2. Zaposlis se...lova tece, placas sve uredno i nakon izvesnog vremena ti se ponudi kreditna kartica. Potrebno je otprilike 4 meseca. Ja idem na ovu varijantu, jer kada sam stigao, nisam otvorio secure credit card....a onda sam saznao od mnogih da nisu ni oni i da su im nakon 4 meseca ponudili normalnu kreditnu. Ovo je bolja fora, zato sto ti secure credit card nece vise trebati kada budes dobio normalnu, a gasenje te kartice (ili bilo koje kreditne) ti lose utice na istoriju. E sada....ko sto kaneolopa rece...ovde za svakog drugaciji zakon.

3. Slazes u banci da si student...ako imas neko uverenje, jos bolje. Tako je nas drugar odmah prvi dan dobio kreditnu. Oni jako vole da dele studentima te kreditne, zato sto nemaju primanja (ili su im slaba primanja), i onda ponekad neke pijane noci odluce da trose vise nego sto imaju...i posle postanu duznici (citaj: robovi) banke ceo svoj zivot. Naravno, to se retko desi...jer su tu uvek mamica i tatica da uskoce i pokriju detetu sitnih npr 20k.

Sta god radio, zapamti jedno: SLUZBENICI U BANCI DOK TE "OBRADJUJU" NE RAZMISLJAJU NI SA 2% SVOG MOZGA I IAKO SI IM REKAO 200x DA SI TEK STIGAO I DA SI PRVI PUT U AMERICI....ONI CE I DALJE DA TI GURAJU PRED NOS KREDITNE KARTICE.....ODBIJ!!!!!....SVAKO APLICIRANJE ZA KREDITNU KARTICU UTICE LOSE NA TVOJU ISTORIJU.

Ja se izvinjavam, ali ovo sam morao velikim slovima...jer se mnogi zeznu.

Citat:
Nije mi jasno, to oko tih grijalica. Kako majku mu da su tako lose? Pa da imas TA pec cini mi se da bi manje struje trosio, a da bi se ugrijao super. Zasto mi ovde na balkanu imamo utisak da je tamo skoro pa sve savrseno sto se tice takvih stvari (grijanje, tehnika, usluge i sl.).
Iz tvojih postova zakljucujem da smo mi u stvari za njih Amerika.
Upravo tako....i to je prvo razocarenje koje sam imao kada sam stigao. Imaju oni stvari koje jesu napredne....ali ljudi uvek misle da je Amerika naprednija od npr zapadne evrope. E tu sam se i ja prevario. Drugacija je...nije naprednija. Ima nekih stvari koje ovde jesu bolje (tehnicki naprednije), ali dosta toga nije (cak je nesto i ispod nas). Recimo u nemackoj ti imas internet i do 50MBit, dok u Americi ti je max 20 i to samo ako zivis u pogodnom predgradju....u gradu je haos lose. Ja sam kuci imao problema, radim u firmi u kojoj sam imao duplo vise problema sa netom za 4 meseca, nego u Srbiji za sve ove godine sto sam u firmama imao problema. O mobilnim telefonima necu ni da pricam...katastrofa je signal...pogotovo AT&T u Chicago. Treba po 3x da okrenem da dobijem nekog...nestane mi signal u sred centra...cim udjem u jewels...vozdra signal itd.

TA peci koje si spominjao su 22 vek za ovo. Imao sam i ja te TA peci...milina. Ovo je jedna krsina...iskopacu ti sliku da vidis.

Citat:
Daj jos savjeta, na sta si se ti opekao, a da mozes ponovo, to bi izbjegao, ili si nesto uradio po necijem savjetu i zaista se ispostavilo kao dobro, a bas je vezano za temu koju is pokrenuo.
Biraj stan sa centralnom klimom :-) Ima i to....to ume da bude jako dobro (cak i da previse zagreju).
Sto se saveta tice, naici ces i na dobre i na lose...jer je svako drugacije prosao i svakome je drugacije. Jedno je sigurno, da svi ti saveti super dodju....jer da nisam imao savete od ljudi sa ovog foruma, nasukao bih se par puta...ali onako ladno....

Citat:
I da imam jos jedno pitanje. Tice se slanja novca iz USA prema ex-YU. Koristi li neko semu da je dao neku debitnu karticu svojima na Balkanu, i da u USA-u na tu karticu uplacuje novac, a da ovi na Balkanu sa te kartice trose taj novac, kao da ste vi ovde i placate svojom karticom.
Ako neko ovo koristi zanima me kakva je provizija za to. Kad se podize novac sa te kartice na bankomatu, a kolika kada se placa tom karticom. Mislim da bi ovo pitanje mnoge moglo zanimati.
E ovo i mene interesuje....ajmo ljudi....

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote