Da se ispravim: nije Irma, nego Imelda. Preimenovana je u "mali ugragan"
E sad malo o tome sta sam kupio (lizingovao

), kako sam to uradio i koliko placam:
Uzeo sam na lizing KIA Forte sa standardnom opremom. Cena:
$1000 ucesce i $200 mesecno na 3 godine.
Osiguranje: jos nije sve reseno, ali za sada je osiguranje $200+, sto je pljackanje siromasnih imigranata

Nakon 6 meseci kazu da ce mi smanjiti na "pristojniju" cenu (kao da sam tinejdzer koji vozi 6 meseci). Tako kazu. Videcemo.
Rekli su da ce biti manje: $176, ali su se "presli u racunici", pa su mi naknadno naplatili prvu ratu $216.

Nisam se bunio, posto moja koleginica placa skoro $400.

Ovo je "full coverage" ili kako se kod nas to zove: Kasko. Ima razlicitih verzija kasko osiguranja koje su vam poznate odranije: Potpuno i sa ucescem u steti.
E, to je ovde "full coverage" koje se trazi kada se uzima lizing ili se kupuje auto na kredit. Zbog toga osiguranje nije $79 ili $29 (kod komsije iza ugla) kao kada se kupuje polovan auto za kesh.
Sto nisi pitao za "second opinion"?, pitate se sigurno. Pitao, ali su mi drugi odvalili takvu cenu za osiguranje,

da sam od muke hteo da skocim kroz prozor.
Kako sam saznao gde i sta ima povoljno? Pa imao sam "dojavu". Javio mi jedan poznanik da KIA daje stasne popuste na vozila. Kad sam stigao, vec su rasprodali sve Rio modele, pa su ostali jaci (i lepsi) modeli, pocev od modela Forte koji kosta od $20k do $22k. Sve u svemu, dobio sam popust $8k, tako da me model koji vredi nesto preko $22k (bas su pre 2 sata prodali jeftinije modele

) izneo skoro $14k (manje od modela Rio). Ovo je prvi deo pogadjanja.
Kad smo se ispogadjali za cenu (ustajao sam da odem kod komsije u Hjundai par puta), presli smo na laksi deo (ovde sam gledao kroz prozor i pitao kolegu sa posla da li Hjundaji radi do 7 ili do 9) Na kraju smo se slozili da se siromasni imigranti i siromasni prodavci automobila jako vole i treba da saradjuju.
Evo konacne pogodbe:
$200 mesecno na 3 godine. Nakon toga vracam auto i dogovaramo se da li cu da uzmem novi ili cu da nastavim da vozim stari auto. Ako zadrzim ovaj, dobijam ga po jos nizoj mesecnoj ceni.
Uslov koji ce vam svi postaviti: koliko milja godisnje mozete da predjete.
E od ovoga zavisi cena.

Ja sam pristao na 12k milja godisnje. Ovo mi odgovara, posto mi je posao na 8 milja od kuce. Ako se nesto promeni, na kraju godine (godisnjica lizinga) cu moci da menjam uslove i da trazim vise milja, ako hocu. U tom slucaju bi se menjala rata (na vise).
Ako mi ne odgovara nova cena, mogu da prekoracim dozvoljenu miljazu i da placam "kaznu" $0.20 po milji. Ako se lose dogovorite ili procenite, ovo moze da vam znatno poveca cenu lizinga.