Ma imaju kod nas i takve jeftinije za soc. slucajeve ili cak ima jedan vrtic gdje odneses dijete ako mislis da nemozes podniejti vise stres i mislis da ces mozda puknut i naudit djetetu. To je besplatno i to je super jer ima sve vise nasilja nad djecom. CEsto je to povezano sa socio ekonomskom situacijom i ljudi polude. Medutim sama pomisao da moram nositi dijete pod takvim uvjetima, recimo zato sto nemam novaca da si platim ''normalni boravak'' mi je zastrasujuca.
U ostalom ima istrazivanja koja pokazuju da je najbolje dijete stavit u vrtic nakon trece godine. do trece godine (bila je i UN-ova akcija u vezi toga "Prve tri su najvaznije" gdje se apelira na roditelje da uloze svu svoju snagu u odgoj djeteta i u pruzanje onoga sto mu je najbitnije do trece godine. Oni kazu da su te prve tri godine kljucne u sveukupnom razvoju djetetove osobnosti i jako je bitno da uz dijete budu ljudi koji mu najvise mogu pruziti, a to su najcesce roditelji. Ima i drugih razloga zasto se preporuca vrtic tek nakon trece godine. ja sam isla na satove za mame i voditeljica koja je 20 godina bila odgojiteljica u vrticu nas je ucila isto, da ne stavljamo djecu, ako je to moguce, do trece godine u vrtic.
Naravno i ja mislim da je dobro da dijete ide u vrtic, u ono predskolsko doba, pogotovo ovdje kad je to tako lijepo organizirano i puno se radi s djecom. Inace nemamo problema sa socijalizacijom, mali je do trena kad smo trebali seliti za Ameriku bio toliko otvoren (i sada je - pozdravlja sve zive na nekoliko jezika - svi ga zele gnjaviti jer je sladak i takvo je otvoreno dijete, svima se smije, sa svima zeli komunicirati) da sam ga doslovno mogla ostavljati cak i sa potpuno novim ljudima, a da se ne bi ni okrenuo za nama. Zato je ovo sada drukcije i ja sam se zacudila jer sam mislila da ga ova faza straha od nepoznatih i odvajanja od mene nikad nece zadesiti.
Iskreno nekako me i strah traziti posao i gubiti vrijeme i energiju na to jer prvo nisam spremna ostaviti malog negdje cak i da nadem nesto sto mozemo priustiti, nego i zato sto sumnjmam da cu nesto dobiti. Previse ljudi aplicira za poslove i vidim i koliko je muzu trebalo da nade nesto. TAko da sumnjam da cu nesto i naci cak i da trazim, pa dok ide ovako s jednom placom, malo cemo se stisnuti i izdrzati dok ne dodu bolja vremena i za posao i za druge stvari.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena 
U Americi od 3.12.2008.
|