View Single Post
Staro 16.12.2020, 11:27
slucajni_prolaznik slucajni_prolaznik je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 06.05.2016
Nepromenjeno

Ono sto meni trenutno pada na pamet, a nisam znao pre nego sto sam dosao je da u godini u kojoj ne zaradjujete puno, ni ne placate punu cenu zdravstvenog osiguranja, jer mozete da racunate na tax credit u tu svrhu. Na primer ako ste zaradjivali $50k godisnje vise cete placati potpuno isto zdravsteno osiguranje od onog ko zaradjuje $40k godisnje ako ste ga kupili na healthcare.gov i sl. i prijavili se za tax credit, sve do neke granice ispod koje zdravstveno osiguranje mozete da imate i uopste ga ne placate (nisam skroz siguran, ali to je valjda Medicaid, nisam bas najsigurniji). Takodje je veoma vazno da ukoliko zaradite do 400% Federal Poverty Level (FPL) (koji je $17,240 za 2 osobe za 2020.), dakle do $68960 imate prava na tax credit, a preko toga ne. I tu je bas dobra razlika u ceni - evo koliko placa i dobija odbitka neko ko zaradjuje 68000, a koliko 69000.
Zasto sve ovo pisem: ne znam da li je nekako izvodljivo da oboje dodjete, mozda i u ovoj godini i zatrazite ssn, a vi se odmah vratite. Za tih para dana imate neko "pregnancy add on" osiguranje (ukoliko postoji). Suprug ostaje i podnosi molbu za zdravstveno osiguranje sa tax creditom prijavljujuci realne proslogodisnje prihode i uzme najskuplje koje postoji ($0 deductible ako je moguce), jer (nije da vam to zelim) najverovatnije necete previse zaraditi u prvoj godini i morati da vratite unapred pozajmljeno. U tom slucaju mozete skoro da birate gde cete se poroditi.

Last edited by slucajni_prolaznik; 16.12.2020 at 11:38.
Reply With Quote