View Single Post
Staro 01.02.2021, 19:04
milosx milosx je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.07.2011
US lokacija: NEW YORK
YU lokacija: BiH/Srb
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mveruovic Prikaz poruke
Svako ima drugacije iskustvo i okolinu, ne mislim na te jednokratne part time poslove.
Oni koji su od marta nezaposleni, tj privremeno nezaposleni, ne znam kako je u drugim drzavama al u NC ima grupa za nezaposlene koja mi je koristila za april kad smo bili privremeno zatvoreni na poslu, sad vidim sta pisu na kraju godine jer nisu odvajali za taksu pare, iznosi 20-25-30 000$ koje su primili, vise i ne znam nazive svih programa koje su pravili za nezaposlene. Samo federalni dodatak od kraja marta do kraja jula je bio oko 13000$.
Nisam upucen oko lecenja korone, ali mislim da cak iako nemas osiguranje da ti je pokriveno lecenje, da li je istekao paket, ili su doneli u novom isto nisam siguran.

Pecat koji ti lupe u pasos kada aktiviras imigrantsku vizu na granici, pre su lupali onaj pravougani crveni i551 sada standardni elipsasti na kome napisu datum vazenja godinu dana, taj pecat menja plasticnu zelenu kartu za putovanja, zaposlenje dokazivanje statusa legalnog stalnog rezidenta.
Upravo zato sto svako ima drugacije iskustvo i okolinu, mislim da se ne bi trebalo tvrditi da ima posla na pretek.
U nasem okruzenju su uglavnom visoko skolovani koji rade za ozbiljne firme, na ozbiljnim pozicijama (Univezitet, Arhitektura, Software inzenjeri, IT sektor generalno), i mnogima su smanjene plate, izgovor je korona i rad od kuce, a obim posla isti. Dakle govorimo o poslovima za koje su potrebne diplome, visoke kvalifikacije i slicno. Ako se ne bira posao nego je "daj sta das" onda verovatno ima vise opcija.
Nije ni samo do posla, nego mnogi daju losije uslove, i situacija je generalno losija.

To za nezaposlene nije svuda isto, niti cifre koje se dobiju isto znace u Njujorku i nekom gradicu u Karolini. Ljudi po vecim gradovima su najvise na udaru. To sto oni daju, ljudima ne moze da pokrije krov nad glavom.

A osiguranje, lecenje nije pokriveno ako nemas osiguranje, tretira se kao i sve ostalo, stavise na pocetku je bilo primera, gde su ljudima stizali abnormalni racuni nakon bolnice, jedino ako nesto nisu promenili.

Njujork je postao pust, mnogo je ljudi u usluznoj industriji ostalo bez posla, pa napustaju grad, a napustaju i mnogi koji rade remotley. U ulici, kojom idem do posla, na Menhetnu, 70% lokala je for rent/lease/sale, pozatvarano sve zivo. Ne rade restorani, bioskopi, pozorista, nema turista, mnogi lanci su pozatvarali svoje radnje po gradu, presli potpuno online. Nije svuda tako, ali u vecim gradovima u drzavama gde su mere malo stegnutije uglavnom je slicno.

A za pecat cu pogledati u svom pasosu, ne secam se da sam ga videla.

Danijela