Ja sam prije polaska napravila cijeli popis stvari - namjestaj i kuhinjske potrepstine, od tanjura, salica, casa, besteka i ostalog u Ikei i Walmartu. Ko zeli novo nema jeftinijeg od tamo. Medutim na kraju smo promjenili mjesto gdje cemo stanovati i Ikee nema ni za lijek. Tako da sam u zadnji cas morala mijenjati plan za namjestaj, a to je zapravo i najveci izdatak. Na kraju je to bila kombinacija Walmarta i jedne ogromne lokalne trgovine namjestajem koji imaju jako dobre cijene takoder.
I mi smo prvih par dana spavali na posudenom madracu na napuhavanje. Problem je bio sto smo dobili ili losu pumpu, nedovoljno jaku ili je madrac pustao i usred noci bi se nasli na podu. Muz je zato poceo spavat na kaucu (kojeg smo nekoliko dana priej nego smo uselili narucili da nam ga dostave iz trgovine. Kauc, trpezarijski stol i stolice su nam dostavljeni dan nakon sto smo uselili, pa je muz ostale noci spavao na kaucu, pa sam ja na podu zbog loseg madraca zavrsila tek ujutro. To je sve bilo zato sto smo narucili madrac iz Walmarta za fenomenalnu cijenu (ovdje su madraci uzasno skupi, zato je dobro pogledati u Walmartu i poredati ih po ocjeni ljudi koji su kupili. Tako sam ja kupila sve stvari - poredam po najjeftinijem i onda gledam koji ima visoke ocjene). Na kraju smo sami kupili madrac na napuhavanje za 20 dolara plus elektricnu pumpu i spavali ko bebe dok nije stigao i nas memory foam madrac. Posto nisam htjela one njihove dvostruke madrace, znaci box spring - podlogu koja se stavlja pod madrac, nego jedan madrac na klasicnom evropskom postolju, i to nismo mogli naci jer se gotovo ne prodaje, onda smo kupili zeljeznu bazu za madrac koja je visine nase evropske baze, i sa madracom kojeg smo kupili je one visine na koju smo navikli u Evropi.
Znaci ko kupuje novo, moze si narucit online i narucit da mu dode u vrijeme kad mu treba u stan. No, auto ce trebati ako se ide po garage sales ili kupuje preko craigsliste. Ja osobno volim thrift stores i flea markete ali za to opet treba imati auto i posjecivati cesto da se nade nesto posteno. Nekad se tamo nadu iznimno dobre stvari, elektronika, tanjuri, case, covjek se moze jako jeftino opremiti tamo.
Obavezno kad iznajmljujete stan i kad dodete do stanodavca recite mu da ste stan nasli na Rent.com jer ce vam onda REnt.com dati 100 dolara. Za to smo si mi kupili nesto namjestaja za stan.
Kolko cete odluciti potrositi ovisi o vama, koliko imate novca i koliko zelite da vam je sve sredeno kad uselite. Nekome je dovoljno da ima osnovno, neko ce htjet imati odma sve jer ima porodicu koja ima svoje potrebe.
Treba malo istraziti prije dolaska cisto da se znaju cijene. Ja sam si radila popis svega, do najmanje stvari u kuhinji, poput ribeza za sir. Tada cete vidjeti kolko ce to sve kostati i sto moze proci polovno, a sto vam je bitno da bude novo. Ja sam vagu kupila u Goodwillu za dva, tri dolara jer ju ne koristim cesto.Ovdje su recepti vecinom na cups, a to si obavezno kupite, kao i one male mjerice za zlice. Mikser sam kupila za sest dolara u Walmartu i radi ko lud, cak i ako crkne sto ne vjerujem da hoce tako brzo, nije steta da se kupi novi opet.
Isto tako treba se sjetiti da ce vam dugorocno odredeno stvari trebati i imati svoju vrijednost. Znaci stvari koje mislite imati duze se isplati kupiti kvalitetnije i za vise novca. Naprimjer kauc je nesto sto cete imati dugo. Ako sad kupite neko sranje, na to sranje cete opet potrosti, 50, 100 dolara, za par mjeseci cete ga se rjesit i morat cete kupit drugo. Te novce ste mogli potrosit opet na nesto sto cete imati duze. Znaci treba birati bitke i dobro isplanirati kako trositi novac. Ja osobno radije kupim odma ono sto mi treba i sto mislim zadrzati duze, nikad ne kupujem nesto privremeno. Za mene je to bacanje novca. Cak i taj madrac za napuhavanje cemo zadrzati za goste, inace ga nebi ni kupila nego bi se patila na tom sto smo posudili. Ako ste si odredili da cete potrositi odredenu svotu novca na nesto neohpodno kao namjestaj, odma gledajte da je to namjestaj koji zelite u svom domu duze vrijeme. Ima i jeftinog a lijepog namjestaja. Meni je bacen novac ako kupim nesto makar i za 50 dolara a znam da cu se toga htjeti rjesit prvom prilikom. RAdije ne kupujte akko mislite da si u tom trenutku ne mozete priustiti stvar koju zelite.
Kad kupujete kauc provjerite dali ce moci uci kroz vrata vaseg stana. na mnogim ce kaucima pisati da su oversized. NEma velike razlike, ali taj inch ili dva mogu poslati vas kauc na vas trosak natrag u trgovinu.
Za mene osobno je ovo najuzbudljiviji dio selidbe. Mi zene imamo potrebu da si uredimo gnjezno i cak planirati sa manjim budetom je uzbudljivo jer se opet radi o virtualnom planiranju i shopingu.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena 
U Americi od 3.12.2008.
|