Ikea ovde i u Evropi nije isto. Ja radim u Furniture industriji....Ikea je na donjoj lestvici po kvalitetu. I – to je i jedini nacin da uspeju u Americi, jer ovde ima dovoljno kvalitetnog namestaja za one koji imaju dovoljno novca. Znaci jedini nacin da opstanu je da imaju drasticnije bolju cenu. Zbog toga je pomalo stradao kvalitet – i namestaj sklapate sami. Meni licno su USA Ikeine sofe, dvosedi etc odvratni. Ne svidja mi se stil, niti materijali od kojih su napravljene. Imam njihove stolove, stolice i kabinete i police za knjige i sa tim sam zadovoljna ali samo zato sto je antique style i puno drvo. Da imam svoju kucu znala bih gde da uzmem namestaj, pogotovo sto preko firme dobijam i do 80 odsto popust. Na zalost, kad se iznajmljuje stan uvek postoji mogucnost selidbe i onda se javlja problem proporcija i ostalog tako da mi se i ne trosi mnogo para za nesto sto mozda necu mocu da uglavim u novi stan. Spavacu sam kupila u tadasnjem Robinson's May na credit...nekoliko meseci nakon duseka (with frame).
Posteljine u Ikei su po mom misljenju odvratnog dizajna (sa sve tim odvratnim sarama, sta cu kad vise volim elegantno jednobojno) i sve je kao od sifona. Grubo, koncici vire na sve strane... Od svih jastuka koje imaju, samo je par modela napunjeno finim paperjem (takodje i jorgani) i tu po ceni nista nisu ispod Bath, Bed and Beyond kad upotrebis 20% kupon a imaju ekstra kvalitet. Sudje im je jeftino – ali opet meni je ruzno. Volim kod njih da odem kad mi treba nesto od sitnog namestaja, ali i nisam isla davno jer sam vec kupila ono sto mi je trebalo. Decje sobe su im interesantne, lepe i prakticne - koliko su kvalitetne nemam pojma. Kuhinje su im ok, ali su meni ipak lepse one u Home Depot u tom levelu cena.
Posteljine italijanske, elegantne i kvalitetne, od 350 do 600 thread count od egipatskog pamuka, mogu da se nadju u Ross za 20-40 dolara, queen i king size, ili california king. Jos su lepse i kavlitetnije u ekskluzivnijim radnjama. Tako da – izvini Stizeljeto, ali platiti $40 za Ikeinu posteljinu (ako sam dobro razumela) ne znam koliko je bas dobra investicija u USA.... Again - da ne bude zabune - to je samo moje misljenje.... svako radi kako misli da je najbolje i kakve mogucnosti ima. Znaci kad pricam o ovako necem, ja polazim od pretpostavke da je budget limited i da mora da se ulaze ekonomicno.
Ja o tome gde treba i moze da se kupi namestaj ne bih previse jer sve zavisi od licnog budzeta. Ja se nisam odmah skucila, jer sam imala malo drugacije prioritete. Sad hvala Bogu imam sve sto mi treba. Ne volim da skladistim u kuci samo zato sto je nesto in imati. Ako koristim – tu je. Ako ne koristim – i ne kupim. Tako na primer ja ne kupujem serpe u kompletima, vec kupujem one velicine koje koristim non stop. Zasto bih kupila nesto od 8 komada zato sto je jeftinije, kad samo dve od njih aktivno koristim? Ali zato serpu od 4 quarts koristim non stop - te shodno tome sam kupila kvalitetnu i kakvu mi odgovara. Isto tako i ostalo...
Dakle prioriteti: dusek da se lepo odmorite da sutra idete da trazite posao....auto da mozete da nadjete posao... za par bez dece – dva tanjira, dva pribora, dve soljice za kafu – to ce vam sve doneti prijatelji za dobrodoslicu. A ako ne, servisi u Ross su za 6 osoba $13. Set pribora je oko $30. Set steak nozeva i ostalog moze da se nadje za $20. Pa kad pocnete da pravite pare, onda trosite na ostalo. Najbitnije dodje sa stanom – a to je kuhinja. Treba vam sto da jedete – i to mozete od nekog da dobijete za pocetak. Plakar za stvari ima svaki stan, znaci i tu ste ok. Od namestaja na pocetku su meni bitnije druge stvari na koje treba da se da novac – usisivac jer vam je definitivno neophodan, tv (bilo kakav) i neophodni servisi (internet, telefon etc).
Opet, ako ste puni novca, javite mi se na private, pa cu vam reci gde koji show room da pronadjete u svakoj drzavi u USA... :grin::grin::grin:
|