[QUOTE=Žana;9104]Ne treba ti conversion (inace je (F-32)x5/9).... treba da dobijes osecaj... kao na primer kad tamo kazes "Uh sto je bilo vruce juce, mora da je bilo preko 30" i to ti je ono kao iskustvo i komparacija - tako isto i ovde dobijes osecaj da li je preko 90 ili 80 ili sto god... Znaci dodje vremenom. Ja sam dugo imala problem sa visinom, ali je i to nestalo posle odredjenog vremena. Inace se science ovde studira isto kao i kod nas... pa je i Amerikancima cudno m/s i C ali nauce. Iako je lakse deliti sa 100 i 1000 - oni su drugacije naviknuti...Tako i za kuvanje... kako tamo naucis da koru od belanaca za tortu ne treba da peces na jakoj temperaturi, vec je vise susis - tako i ovde naucis na koliko F treba rerna da bude. Ne ucis napamet - dobijes osecaj tokom vremena.[/QUOTE]
Slazem se za taj osecaj. Medjutim, ja sam sreo dosta amera koji otprilike znaju nase mere...jednostavno, tesko je ignorisati ceo svet. Fakat je da su njihove mere neprecizne u mnogo cemu.
Jedan primer je da ameri nisu imali meru za tecnost ispod galona :-) Znaci...imas galon, i imas ispod galona. E sada, posto domacice nisu kuvale za 100 ljudi, bile su im potrebne preciznije mere da bi znale kako da ponove recept. Onda su uzimale solje, kasicice, kasike i sl. i na taj nacin merile. Generalno i dan danas se tako radi, sto meni licno deluje dosta prakticno. Imas lepo da kupis set merilica (od solje, do osmine kasicice)....i sa tim tuces. Svi recepti su im tako napisani (one cup of flour, two table spoons of oil, etc). Mnogo bolje nego kod nas sa miligramima i gramima i stalno moras da se hvatas vage, i merilice za tecnost...pa onda ako je kriva podloga netacno meri i sl. Ovde zgrabis ovaj set i samo furas :-)
|