View Single Post
Staro 31.03.2009, 16:16
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

Zana, nije u pitanju uopce smanjena pretplata. To me ne zanima, nit sam znala da bi mogao neko aplicirati za pomoc pri racunima. Znaci preskoci taj prvi dio, razlog zasto je napisan clanak. Zanimaju me oni dijelovi u kojima se nabrajaju vrste pomoci za koje bi imigranti mogli aplicirati a nemaju pravo, te sve aplikacije istoga.

Radi se o dijelovima teksta u kojima autor (a pravnici su) razlazu implikacije Welfare Acta koji je jos na snazi na nas imigrante. Koliko ja shvacam ovaj tekst, POst-act imigranti nemaju prava na beneficije koje su federally funded. Medicaid je federal i state funded i ulazi, koliko sam shvatila, u taj ban, tj. zabranu za nove imigrante.

Ja sam aplicirala za Medicaid jer mi muz dobiva osiguranje tek nakon sest mjeseci zaposlenja i to samo za sebe. Jos nismo dobili odgovor. I dok cekam pokusavam saznati nesto o tome. Nemam para za advokate koji se bave imigracijom i zato pokusavam naci informacije na netu. Jako je tesko doci do ''najnovijih podataka'' Evo sad upravo trazim taj famozni Welfare act ili bilo sto sto bi osvjetlilo ovo pitanje.

Ako npr. apliciramo a zapravo ne bi smjeli i budemo odobreni jer neko ne zna svoj posao, tj. nezna zakon (sto nije neobicno ovdje pogotovo u vezi imigrantskih pitanja) moze imati razne posljedice na svoj legalni status. U clanku se jasno opisuje da mnogi imigranti imaju pravo na neke beneficije ali se boje aplicirati jer mnogi znaju da postoje restrikcije, ali nisu dobro informirani ko ima pravo na sto. Medutim nekim imigrantima (post act imigrantima koji su usli nakon 2006) je zabranjeno traziti pomoc, tj. trazenje pomoci ce imati posljedice ili ce biti odbijeni, sto isto tako ne mora biti bez posljedica.

Negdje na nekmo forumu gdje ljudi pitaju advokate u vezi svojih imigrantskih pitanja procitala sam da se dobiveni benefit, tj. public assistance upisuje u kreditnu povijest. Ako je to tocno, to ne izgleda bas dobro kada nam netko provjeravala kretitnu povijest.

Upravo te institucije koje su zaduzene za takva pitanja je nemmoguce dobit. Konkretno mi smo aplicirali za Medicaid zato sto na telefon nikog nismo uspjeli dobit nakon bezbroj pokusaja. NA kraju smo isprintali aplikaciju, ispunili i poslali. Odgovor cemo vjerojatno dobiti ali nismo se mogli raspitati unaprijed o tome dali smo eligible. NA svim tim aplikacijama, pise da legal immigrant, tj. permanent residents imaju pravo, medutim ne pise dali su to oni prije 2006 ili poslije. Na nekim aplikacijama pise datum ulaska u zemlju. Moguce je da pitaju vrijeme ulaska jer ce to odrediti eligibility. Tako da mislim da nije glupo da postavljam ovakva pitanja, misilm da je ovo jedno od najkompliciranijjih pitanja s kojima se susrecu milijuni imigranata, stariih i novih jer vecina njih zivi ispod poverty guidelines, normalno jer treba vremena da se snadu.

Ipak znati da imas pravo npr. na energy assistance ili medicaid je uzasno bitno. Nekome ce mozda pomoci Food stamps, tj. odredena svota novca prema broju clanova obitelji koja se klijentima daje u obliku kartice i s kojom mogu kupovati hranu. O ovom pitanju se vode debate, stalno se mijenjaju statuti u Kongresu i neodgovorno je citirati jedan odlomak i tvrditi da imamo ili nemamo neka prava. Ako netko zna odvjetnika, tj. ima posljednje, mjerodavne informacije o ovom pitanju, biti ce koristno za sve imigrante koji ce se u ovim teskim vremenima odluciti za trazenje pomoci, a ne znaju koja su im prava.

http://www.tcf.org/list.asp?type=PB&pubid=405 Jos jedan clanak u kojem su takoder jasno obrazlozena pitanja dobivanja javnih beneficija za legalne imigrante. Iz tog clanka dobivam iste zakljucke kao iz prvog teksta.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.

Last edited by stizeljeto; 31.03.2009 at 16:24.
Reply With Quote