Citat:
Prvobitno poslao korisnik stizeljeto
U ovoj drzavi ima 2 posto legalnih imigranata i jedna je od najgorih drzava za socijalnu osjetiljivost. Oni su odlucili da im je i tih 2 posto previse da se pobrinu za njih. Ovdje za nas mislim da nemozemo dobiti ni djecje osiguranje jer pise da i djete treba biti legalni rezident vise od pet godina. Ja osobno zelim znati da ako mi zatreba dok ne dobijemo ''posteno'' osiguranje, safety net za ne daj Boze. Zato mi je bitno da ssaznam sto vise o tome sto mogu ocekivati i za sto aplicirati. Zasto bi umjesto da ulazem u savings account davala hrpu para za privatno osiguranje (koje opet nije ne znam sta ako ne placas punu cijenu), ako mi drzava osigurava osnovno osiguranje za hitne slucajeve ili osnovne preglede za dijete, zubara (ovdje je do 600 dolara godisnje=poslje si sam placas), ako ispunjavam uslove za to. Teska su vremena i zasto se staviti u situaciju da ostanes potpuno bez novaca ako sutra izgubis posao ili se nades na ulici poput stotina tisuca ljudi. Najgore je sto je vecina ljudi u shelterima zapravo obitelji sa djecom. Mislite da oni imaju osiguranje? Odite si malo u te sheltere pa onda da vidimo dali ce nekom biti stalo kamo ide njegov visak od place.
|
Koliko vidim, ovde se nisu ljudi bunili ako porez ide u salvation army i za kupone ljudi koji nemaju da jedu, nego sto taj novac ponekad ode na 1500$ sminku odredjene persone... ali da vise prekinem sa njom....mislim da je sve receno.
Koliko ja znam Illinois ima neku pomoc za decu do 18 godina, po pitanju zdravstvenog...kako i do kog nivoa to ide, nisam upucen...treba se raspitati.
Sto se tice samog osiguranja, pogledajte na paycheck koliko vam drzava uzme za porez i takse. E onda treba pogledati procentualno koliko kanadjaninu uzme za porez, takse i zdravstveno...isto vazi i za zapadnu evropu. Upravo ta razlika vam moze platiti zdravstveno osiguranje, tako je sistem napravljen. Ono sto ne valja u tome je da nikada niste kompletno pokriveni i bili osigurani ili ne, vi se svaki put kod doktora morate uhvatiti za novcanik (makar za onih 20$). To jeste idiotizam.
Nije ni u srbiji nista drugacije. drzava me cepala 40% plate....i kada odem kod lekara...ajd fino za novcanik. Zubarsko zdravstveno vise ne postoji u srbiji.
Medjutim, ima ovde jos jedan problem koji niko ne poteze....a sta ako se razbolis? Mozes imati zdravstveno, ali ako te nema 5 dana na poslu (jebe se njima imas li ti infakrt ili sta)....cao....otkaz...