View Single Post
Staro 01.04.2009, 18:40
stizeljeto's Avatar
stizeljeto stizeljeto je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.05.2008
Nepromenjeno

Ne razumijem zasto se trazenje pomoci smatra trazenjem rupe u zakonu. Niko ne zeli nikog preveslati. Niko od nas ne zeli zivjeti od minimalca i milostinje. Mislim da smo svi dosli ovdje da radimo i zaradimo. Odavno smo zakljucili da ovaj forum necemo koristiti za nelegalno snalazenje i muljanje zakona. Cilj ovog topica je bilo naci zakonske nacine da se dobije kratkotrajna pomoc od drzave, znaci beneficije na koje imigranti imaju pravo, a ne rupe u zakonu.

Isto tako ne razumijem potrebu da mi objasnjavas da postoji part time job iliti posao od pola radnog vremena, da se ne podcijenjujemo. Kada ce neko i koliko raditi je njegova stvar, svoje razloge objasnjavat cu nekom kome je stalo da ih cuje kako bi razumio situaciju,a ne nekom ko zeli pronaci razlog da mi podmetne nogu. Pomalo gubimo cilj i svrhu ovog foruma. ajmo se vratiti konstruktivnim savjetima i savjetima koji ce pomoci, a ne odmoci.

Problem je sto postoji tanka linija izmedu onog sto te kvalificira za public charge i beneficije koje se daju na federalnom, drzavnom ili lokalnom nivou koje nisu namijenjene da budu jedini izvor zarade i uzdrzavanja, vec kratkotrajne pomoci koje pomazu da se ne dode do stanja potpune ovisnosti o drzavnoj pomoci. Ajmo se zaista zainteresirati za ovu temu i onda ju iscitati od pocetka, pa onda odgovarati na nju. Ako nekog ne zanima tema u smislu da ce se potruditi i naci konkretne podatke koji ce biti od pomoci, svojim zloradim savjetima ne doprinosi nimalo ovoj temi.

Svako je od nas dosao i nije ni pomisljao da ce biti public charge, pa ko bi to htio biti cak i u svojoj drzavi. Razbudimo se! Radi se o neplaniranoj situaciji koja nas je zatekla ovdje, dosli smo u nezavidno vrijeme kada se ljudi obracaju institucijama za pomoc. mi isto placamo poreze, pa cak i za nase posle sa minimalcem, imamo iste odgovornosti prema drzavi, zasto ne bi imali i iste mogucnosti. Covjece, ilegalcima se vise pomaze nego legalcima, to je po meni disproporcija.

Zasto ovisiti o besplatnim bolnicama koje su vecinom namjenjene neosiguranima, ako postoji legalna mogucnost koju daje drzava da se osigura dijete, pa cak i cijela obitelj. Tada ides u bolnice koje imaju dogovor za taj program i to nije samo jedna bolnica vec ih ima deseta pa i vise u gradu. Znaci, opet, tema je dali postoji neka vrsta socijalne pomoci u Americi. Definitivno da postoji, razlikuje se od drzave do drzave i ona je u dosta drzava veoma dostupna za legalne imigrante. Da se razumijemo govorimo o public benefit, dali federal, state ili local, da se ispravno izrazimo. Evo ponovo link sa podacima koja drzava daje kakve javne beneficije za svoje korisnike.
http://www.urban.org/UploadedPDF/occa24_sup.pdf Po tome se vidi da imigranti imaju veca prava na beneficije u odredenim drzavama, znaci nije to rupa u zakonu, niti uzimanje necega sto netko nije providio za pomoc onima kojima je potrebno.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena
U Americi od 3.12.2008.

Last edited by stizeljeto; 01.04.2009 at 18:48.
Reply With Quote