Jao Bibi, nisam trudna, ali razmisljam intenzivno o tome. Zato me zanimaju detalji oko trudnoce. Ono sto sam do sad shvatila je da vecina osiguranja ne pokriva trudnocu ni prenatal i postnatal care. Health planovi preko poslodavca, tj. firmi pokrivaju trudnocu (trebali bi po zakonu) ako ima vise od 15 zaposlenika. Tako da manje organizacije ne moraju pokrivati maternity i to je slucaj sa organizacijom za koju moj muz radi. Plus plan koji oni imaju je high deductible, znaci moras sama platiti oko 15000 dolara i onda ti osiguranje pocinje placati sve ostalo. To odgovara ako se dogodi neka nesreca ili veci trosak (recimo ako imas saobracajku, jedna noc u bolnici moze kostati 25000 dolara), ili ako je covjek stariji i vece su sanse za neku ozbiljniju boelst koja ce zahtiejvati puno posjeta doktoru, testova ili hospitalizaciju. Taj plan koji muz ima ne pokriva trudnocu koliko ja znam, ali moramo to jos provjeriti. No cak i da pokriva mi nemoze platiti 25000 godisnje, sama trudnoca je manje od toga (oko 6-10 000 kod normalnog poroda - ukljuceni su i pregledi prije poroda i postnatalna briga) i male su sanse da ce nam osiguranje trebati pokriti trosak nad 25000 dolara, znaci sve bi islo iz naseg djepa, sto nama jednostavno ne odgovara.
Znaci preostaje mi da se muz osigura preko posla, a ja si trazim za sebe i malenoga privatno osiguranje. Vecina privatnih health planova (znaci koej si sami placamo, a ne preko poslodavca) te nece osigurati ako si vec trudna. Ako imaju opciju da se doda osiguranje za maternity onda ce to biti dosta visoka premija, cifra ce ici nekoliko stotina dolara za maternity jer si osiguranje zeli pokriti trosak koji ce neminovno imati u slucaju trudnoce osiguranika. neki planovi ce pokriti trudnocu tek nakon 9 do 12 mjeseci nakon zaceca, a neki ce platiti npr. 2000 dolara nakon dve godine trajanja osiguranja, 4000 nakon tri i slicno. Znaci normalno njima se ne isplati osigurati nekoga ko planira trudnocu i zato ce se osigurati da cete placati premiju bar 9 mjeseci i tek onda ce pristati pokriti trudnocu i prenatalnu i postnatalnu brigu. Znaci ostaje mi da si nadem privatno osiguranje koje pokriva maternity care prije nego zatrudnim. i onda da planiram trudnocu ovisno o tome nakon koliko ce mjeseci osiguranje poceti pokrivati trudnocu i porod.
Neke drzave nude Medicaid osiguranje za obitelji sa niskim primanjima medutim mnoge nisu dostupne imigrantima koji su u drzavi manje od pet godina. Postoje jos jedan drzavni program a to je CHP+ ili Child health plan plus za neosiguranu djecu i trudnice koje imaju vece prihode od onih dozvoljenih za Medicaid, ali si nemogu same placati privatno osgiuranje. medutim tu isto postoji u nekim drzavama zabrana za imigrante koji su u drzavi manje od pet godina.
Vjerojatno cemo se naci sa brokerom za osiguranja i vidjeti koje bi nam osiguranje on preporucio. Sve ovo me jako zalosti jer sam se sa malim porodila u makedoniji u najboljoj privatnoj bolnici u drzavi za 1300 eura. To mi se sad ne cini kao nikakav trosak i nisam morala planirati kada cu imati iduce dijete. To totalno mijenja moje planove, nisam htjela toliki razmak izmedu dvoje djece ali kako stvari stoje ovdje moramo igrati po drugim pravilima. Tako da se covjek boji roditi dijete i zatrudniti, tako je to nazalost ovdje.
Intervju zakazan na 30.10.2008 Viza odobrena 
U Americi od 3.12.2008.
|