pozdrav iz chicago.
proslo je 6mj od dobivanja vize i napokon sam prije par dana dosao u usa, ali samo na 2 tjedna da pokrenem proceduru izdavanja green card pa se vracam kuci.
prvi put sam u usa - i evo mojih prvih dojmova:
- za razliku od europske, okolina ovdje mi je skroz nekak bljedunjava, kao da im nedostaje boja da zgrade pofarbaju i u nekoj drugoj nijansi osim ove crvenkaste i zuckaste. cak je i priroda nekak blijeda, i cvijece na koje tu i tamo ovdje naidjem je izblijedilo.
- javni prijevoz u chicagu je solidan, ali u usporedbi s onim u njemackim gradovima i nije bas nesto - "L" stanice ovdje su dosta slabo uredjene, zastarjele, mnoge s drvenim podovima, dok je u njemackoj U-Bahn i S-Bahn poprilicno 'high tech' - neke stanice pod zemljom imaju cijele shopping centre.
- chicago mi je iznenadjujuce neuredan i prljav (izuzev downtown-a)
- downtown je impresivan, zgrade su uistinu wow i tako neceg nema u europi. iznenadjuje me da navecer nema ljudi i nikakvog zivota na ulicama downtown-a. dobio sam objasnjenje da je to zato jer je downtown 'business area', ali nisam skuzio postoji li ovdje uopce area gdje ljudi navecer onak setaju po ulici, hang out, drze se za rukice i sl.
- ameri su mi opusteniji, pristupacniji i otvoreniji od eurpoljana
nije bas da bih trebao suditi usa samo po jednom gradu, ali sve skupa usa mi djeluje nekak bezbojno, cak pomalo i zastarjelo i sad puno vise cijenim europu i europske gradove. u svakom slucaju, dosta je drukcije od europe.