ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Vize za SAD > Ne-imigrantske vize

Ne-imigrantske vize Opšte teme o dobijanju i apliciranju za turističke, poslovne, medicinske i ostale ne-imigrantske vize

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 13.07.2025, 17:00
dxdx dxdx je offline
Član

Datum prijave: 24.10.2013
YU lokacija: HR
Nepromenjeno E-2 viza – moj put u ameriku kao investitor

E-2 VIZA – MOJ PUT U AMERIKU KAO INVESTITOR

Nakon godina sudjelovanja u DV lutriji bez uspjeha, odlučio sam preuzeti stvar u svoje ruke i ozbiljno se posvetiti E-2 vizi. Imam gotovo 30 godina iskustva u pomorskoj i naftnoj industriji, a cilj mi je bio jasan – legalno preseljenje u USA kroz vlastiti biznis. E-2 mi se činila kao najrealnija opcija. Već dużi niz godina čitam o E2 vizi, no početkom 2024. krećem s ozbiljnijim istraživanjem. Čitam zakonske uvjete, tražim odvjetnike/advokate (treba biti jako oprezan), analiziram primjere iz prakse.

June 2024 - kontaktiram dvije odvjetničke kancelarije i zakazujem kratke (15 minuta besplatno) informativne razgovore. Dolazim vrlo pripremljen, s konkretnim pitanjima o tome što oni rade, kako, i zašto to košta koliko košta; što oni doslovno nude i mogu napraviti za mene i koje su njihove akreditacije i iskustvo. Nakon dodatnih plaćenih konzultacija (telefonskih razgovora -1 sat), odlučujem se za odvjetnicu/advokata koja je skuplja (12.000 USD za mene i obitelj), ali ima iskustva upravo s neuobičajenim i jako kompleksnim slučajevima (radila je s dosta latino ljudi koji borave u USA na margini). Drugi odvjetnik bio je također kvalitetan, ali manje u dodiru s mojom branšom i tražio je 8.000 USD.

July 2024 - potpisujem ugovor o zastupanju za mene, suprugu i dvoje djece. Po preporuci odvjetnice angažiram poslovnog odvjetnika. Taj angažman dodatno plaćam 3.500 USD, a cilj je bio osigurati da je sve pravno i porezno ispravno postavljeno, te da se ubrza proces registracije firme i dobivanja EIN-a (na EIN se moze cekati i do mjesec i pol dana). U narednim mjesecima nekoliko puta putujem u Houston kako bih osobno otvorio bankovni račun za firmu, kupio automobil za poslovnu upotrebu (18.000 USD), zakupio uredski prostor na godinu dana unaprijed te završio proces registracije firme. Otvaranje LLC-a u Houstonu bio je logičan korak s obzirom na to da je grad svjetski centar za oil & gas industriju.

October 2024 - krećemo s izradom poslovnog plana, koji je obavezan dio E-2 aplikacije. I taj dio dodatno plaćam 3.000 USD profesionalnom business plan writeru kojeg odvjetnica preporučuje. Plan nije šablona i sve mora biti činjenično, provjerljivo, s realnim brojkama, strategijom i ciljevima. Ulaganje se sastoji od: odvjetničkih usluga (12.000 USD), poslovnog odvjetnika (3.500 USD), poslovnog plana (3.000 USD), kupnje automobila, zakupa uredskog prostora jednu godinu unaprijed, i opreme (laptop, mobitel, itd.). Ukupno ulažem oko 55.000 USD – što je razumno za konzultantsku firmu u mojoj industriji i potpuno dokumentirano. Ovdje napominjem da se obicno trażi oko 100.000 USD ulaganja, ali kao što mozete vidjeti sve zavisi od slučaja do slučaja. Kako sam razumio neko apsolutno minimalno ulaganje je 40.000 USD. Realno govoreċi, moje ulaganje je 5 puta više od USA nacionalnog prosijeka, ali tako je kako je, jer ulozeni novac mora biti “at risk” dakle uložen, a ne na bankovnom računu.

December 2024 – zakazujemo intervju u ambasadi u Zagrebu i dobijamo termin za Feb. 2025.

February 2025. dolazimo na intervju u americku ambasadu u Zagrebu. Spremni smo, sve je posloženo, ali stvari ne idu kako treba. Službenik koji nas prima je mlad i nažalost, nedovoljno upoznat s E-2 vizama. U manjim ambasadama ovo nije neuobičajeno jer službenici se rotiraju svakih 6 mjeseci i često nemaju iskustva s rjeđim vizama poput ove. U Hrvatskoj i regiji se godišnje izda svega nekoliko E-2 viza, dok npr. London ili Toronto imaju cijele odjele posvećene samo E-2 aplikacijama.

Tijekom intervjua postavljao je pitanja koja nisu imala smisla, nije razumio poslovni plan i općenito detalje vezane za ulaganje. Na kraju nam uručuju obrazac s dodatnim zahtjevima, žele dodatne dokaze da će firma zaista poslovati kako je prikazano u planu.

Nakon toga imam nekoliko razgovora s odvjetnicom koja odmah preuzima stvar u svoje ruke. Po prethodnom dogovoru, u slučaju da viza ne bude odmah odobrena, uključuje se dodatno i taj angažman plaćam 3.000 USD. To je bio dio našeg početnog dogovora: ako aplikacija ne prođe u prvom pokušaju, ona preuzima daljnje radnje bez odgađanja. Priprema novo pismo u kojem detaljno objašnjava zakonsku osnovu E-2 vize i precizno obrazlaže zašto moj slučaj u potpunosti zadovoljava sve uvjete. Doslovno "vodi službenika za ruku", jasno i pravno potkrijepljeno. Ovdje se jasno vidi zašto je dobro imati iskusnog odvjetnika. Netko tko zna proceduru, zna kako ambasade funkcioniraju, i zna kako preuzeti inicijativu kad stvari ne idu po planu. BTW Primjetio sam da ambasada ima drugaciji pristup kada vide sve dokumente na sluzbenom header od odvjetnika, tj. znaju da imas “zastupnika”.

Dostavljamo dodatnu dokumentaciju: pisma od potencijalnih klijenata, dodatna pojašnjenja poslovnog modela i mog profesionalnog iskustva, iako je sve to već bilo u originalnom poslovnom planu. Ključna prednost bila je što je moja odvjetnica kao akreditirani imigracijski odvjetnik imala pravo direktne komunikacije s konzularnim službenicima u ambasadi, što je i iskoristila. Službeno i precizno šalje sve traženo izravno njima.

Dvije sedmice kasnije stiže e-mail iz sustava: “Please mail in your passports. Vize su odobrene” Dakle bez dodatnih intervjua. Inaće viza za Hrvatsku se izdaje na period od 5 godina i może se obnavljati beskonačno.

Da je bilo lagano, nije. Uložio sam puno, financijski i emocionalno. Jasno ti je da si sve napravio kako treba, znaš da ispunjavaš sve uvjete, ali opet ovisiš o tuđoj interpretaciji. Ipak, bilo je vrijedno svega. Danas sam u Houstonu, sa svojom familjom, legalno vodim firmu i gradim novi život.

Eto, to je bio put moje familije i mene. Nadam se da ċe ovo nekome pomoċi.

Svako dobro.
Reply With Quote
Odgovori

Tags
e2 visa, e2 viza

Pravila pisanja