Nedoumice, nedoumice.. Molim savet, hitno!
Pozdrav društvo! Sjajno je što postoji ovakav sajt, i svaka čast onome ko se setio i uložio truda. Kad god sam googlao, uvek je to bilo na engleskom, a tada se pojavljuju samo agencije. Za ovaj sajt sam čuo off-line što je najsmešnije. Ali dobro, sad sam tu, i nadam se da nije kasno.
Da pređem na stvar. Početkom maja supruga i ja imamo zakazan intervju. Isčitao sam dobar deo sajta ali i dalje imam neke nedoumice koje mi ne daju mira i moram da ih razrešim do intervjua, inače ću tamo biti nervozan ko pas - a to nije dobro.
1. U trenutku slanja formulara (iz prve koverte) sam imao položene sve ispite na mojoj višoj školi, i ostao mi je samo diplomski. U tom trenutku mi se činilo ispravno da čekiram polje "College, No degree" u delu o obazovanju, ali se sad plašim da sam pogrešio? Šta vi mislite? Šta da radim povodom toga? Ako jesam, onda da li da zovem ambasadu i pokušam da im objasim pre intervjua da sam preveo pomalo bukvalno i zeznuo stvar, ili da sačekam intervju pa šta bude? Ne bih voleo da steknu pogrešan utisak o nama zbog takve gluposti.. [B]Šta da radim?[/B]
2. Drugo, već duži period živim na A adresi, a prijavljen sam na B. To je zbog toga što na toj B adresi moji roditelji izdaju stan, što naravno nije prijavljeno i ne plaćamo porez na izdavanje. Kako smo venčani tek nekoliko meseci, supruga je još uvek prijavljena na staroj C adresi (kod tetke gde takođe nikad nije živela), iako od kako smo se uzeli živimo kod mene na B adresi. (Inače, dve godine dok smo se zabavljali, živeli smo na D adresi). Da ne dužim, moje pitanje je [B]šta da odgovorimo konzulu kad nas pita zašto živimo na različitim adresama a u braku smo, kao i zašto nismo i prijavljeni tamo gde živimo?[/B] Ako počnem da mu/joj objašnjavam verovatno će pomisliti da smo kriminalci koji se kriju od policije i bave se utajom poreza :) A istina je da živimo zajedno od treće nedelje od kako smo zajedno, i da moji roditelji muče muku kao i svi ostali i da ne žele da poklanjaju ovoj prokletoj državi ništa što apsolutno ne moraju, a pogotovu ne 3-4 mesečne kirije godišnje na nekakav porez.
3. I na kraju, zanima me, [B]da li je iko imao loše iskustvo?[/B] Pročitao sam za onog dečka što je vanredno završio srednju i nisam mogao da verujem. Iskreno, tim službenicima ne treba sve slepo verovati. Moje lično iskustvo: Supruga i ja smo tek u januaru poslali formulare, čim smo se uzeli, jer sam razumeo da moramo biti u braku da bi išli zajedno. Kada sam kontaktirao KCC da to pitam, dobio sam vrlo formalan odgovor.. Zeznuo sam, u svakom slučaju.. ali to sad nije bitno. Bitno je da kad sam u januaru otišao u ambasadu po dodatni primerak formulara za moju suprugu, službenik mi je rekao da je "bezpredmetno sada poslati formulare" tj. da je "kasno". Ja sam i pored toga poslao pa šta bude, i posle mesec-dva dobio odgovor, tj. drugu kovertu. Dakle, kako sad "kasno"?
Na kraju se svede na to.. da li da pričamo apsolutnu istinu, kakva god da je.. a za ovu našu postoje razumna objašnjenja.. ili da počnemo nešto da muljamo.. Plašim se da to neće da ispadne na dobro.. Slabo lažemo.
Hvala na strpljenju i savetima koji će nadam se uslediti.. Srdačan pozdrav!
Nikola R.
|