![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Par korisnih stvarcica dok se ne snadjete u novoj sredini i ne pronadjete nase radnjice (ili poljske, bugarske i slicno), znaci za prvi mesec dok ne isprobate sve i svasta iz ogromnih nam radnji. Pa ako ste pri kuvanju, evo malog spiska cisto da ne promasite pa se razocarate (a i cene su povoljne):
1. President Crumble Feta cheese 24 oz (680 grama) mrvljeni feta sir dobar za gibanice i cicvaru, moze se naci u Costco za $7.36 2. Helena Feta Cheese u kantici od 3 lb (1.3 kg) obicno je oko $12 zavisno gde ga kupujete (Costco, Jons, Albertson) – ne mojte da kupujete mala pakovanja u deli specialty sekciji jer su jako skupa (oko $5 a nije dovoljno za jednu osobu). Dobro i za gibanice i za meze. Moze da stoji dosta dugo jer je u surutki (u mom selu se to tako zove ![]() 3. Pegasus Bourek Dough 24 oz – obicno oko 12 kora sto je sasvim dovoljno za pitu sa mesom (po cetiri pa izmedju fil), prave deblje kore za pite i gibanice (mnogo bolje neko klasican fillo cudnih dimenzija koji je dobar za baklava). Moze da se nadje za $2.5 zavisno od radnje (ne znam ko su distributeri van LA ali mogu da se pozovu na 888.345.5636 pa ce vam reci gde moze da se nadje kod vas u gradu) 4. Karaj Smoked Boneless Pork Loin (smesno zvuci zar ne lol) super prsuta za meze, proizvodjac je Bende Inc, pogledajte na sajtu sta sve nude. Uglavnom sve super “za seckanje” uz viljamovku kad nam dodje drustvo… pound (453 garma) je oko $5 zavisno od radnje (Jons etc). Oni su locirani u IL moze da se naruci telefonom ili preko sajta, a mozete ih i pozvati za listu distributera na 847.913.0306. Imaju naravno i slaninu, suva rebra, kolenice, kobasice susene i sveze etc. Dobro za slave, zurke i proslave Nove Godine. 5. Kruegermann Pickles and Sauerkraut – po meni imaju najbolju tursiju i sitno iseckani kupus za podvarak lol najslicnije onom sto smo se navikli kod “kuce”. Za radnje pozvati 323.662.9313. Obicno je tegla normalne velicine (1kg) oko $3. 6. Lifeway Organic Kefir – najpribliznije nasem ponomasnom jogurtu, ja ga obozavam lol obicno je jedno pakovanje oko $3 moze da se nadje u skoro svim radnjama… ima jos ali moram na spavanje ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Da nije feta malo prejaka za cicvaru i gibanicu ? Koliko kosta cottage cheese ?
A ribice , npr. grooper , mahi-mahi , pastrmka ? Uh , sto volim hranu. Otvoricu neki slow food restoran , ![]() Drzi li Dan Tana jos uvijek restoran u LA ? |
|
||||
|
||||
![]()
e svaka cast Zana, sta ti sve padne napamet! Moze li jos spisak prodavnica onako generalno, koja je najbolja i najpovoljnija za sta
2009EU17xxx 22.4.2008 Koverta poslana 14.5.2008 Koverta primljena 23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC 28.5.2008. Koverta stigla u KCC 13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled The Day - 20.3.2009. Visa granted ![]() In US since May 26, 2009! |
|
|||
|
|||
![]()
Ocigledno se te velike prodavnice razlikuju od drzave do drzave. Ja za ove koje je Zana nabrojala nisam ni cuo (ok...nisam jos dovoljno dugo ovde). U Chicago-u ti uglavnom preovladavaju Jewels i sl.
|
|
||||
|
||||
![]()
@mvp977 Cottage cheese moze da se nadje u svakoj radnji, od raznih proizvodjaca i po raznim cenama. Ja ga jedem sa seckanim vocem ili Horizon sa dzemom od neceg i pola begel-a... ne koristim ga ni zasta drugo jer mi je slab - neslan i kind of vodenast sto ja nikako ne volim kao osobinu u mojoj gibanici. Od ljudi koje ja znam ovde, svi koji su na dijeti (zdravstvenoj ili za mrsavljenje) jedu low fat cottage cheese umesto drugih sireva. Iskreno - s obzirom da ja iznad svega cenim taste (imam ubrzan metabolizam - hvala mama! nemam problema sa pritiskom, holesterolom ili viskom kilograma te jos uvek mogu kako hocu). Sve je stvar ukusa i nacina pripreme - svako moze da koristi u kuvanju sto god pozeli.
Riba - ja jedem samo bele ribe: oslic (hake, whitning, white fish), halibut... nemam pojma za ostalo i ne gledam - od salmon se najezim kad ga vidim, kao uostalom i od svake jarko narandzaste hrane ![]() Dan Tana - da, cula sam za neki restoran ali neznam gde je - ja jedem kod kuce jer dobro kuvam (ah ah ha) a i ne mogu da se zamaram sa da li neko koristi americki sladak sos, ili stavlja secer ili med u jelo... vise sam dosadna samoj sebi sa pitanjem - jel ima nesto slatko unutra pa onda oni trce u kuhinju da pitaju... Dakle, mozda covek jos uvek drzi restoran - ne znam, ja kad izlazim sa prijateljicama na rucak to je obicno Coral Tree Cafe, Jerry's Famous Deli i slicno. Za pljeskavice i cevape idem u bosanski restoran Aroma (nekako uvek uzmem za to go). Sve ostalo spremam kod kuce zato sto sam matoro zakeralo ![]() @steficacvek da nije problem, mogu da napisem spisak gde ja sta kupujem (samo nemoj posle neko da kaze da sam control freak jer imam utvrdjene spiskove i radnje vec godinama - ne zato sto sam dfghh%^$ nego da brze zavrsim kupovinu i pametno potrosim novac mada moj suprug misli da je ipak ono prvo u pitanju). Inace ja sam gore navela telefone jer nekad moram da pozovem da vidim gde da odem da kupim nesto. Meni je uzelo godine da pronadjem svez kvasac u LA (ne volim da koristim suvi, a u LA se nesto slabo mese strudle jel'te) ali kad sam nasla sve je sad ok - pozovem Surfas (specijalizovana radnja za restorane), narucim, pokupim kvasac kad me pozovu, uz put uzmem i organic/belo/unbleached brasno sa glutenom koje je fenomenalno za mesenje - ukljucim moj kitchen aid i gojim muza samo tako ![]() Da ne zaboravim - jednom mi u restoranu zamirise sarma - ja pogledam ono stvarno: izgleda isto, pise Old Fashion cabbage rolls... mila majko, kad sam ja to dobila - unutra seckana junetina, mogo pirinca, suvo grozdje, orasi i nesto slatko - i jos nesto opasno kiselo a nije od kupusa... bllahhhh!!! I sta da vam kazem, onda ja utrosim vreme, kupim tuzlanski celu glavicu u kesi pa motaj... dok ima kupusa. Nesto skuvam, sve ostalo u zamrzivac. Pa cet'r sata na skraj sporeta sto bi rekla moja nana lol i svi srecni... i pare u dzepu... i sarme koliko neces lol Last edited by Zana; 30.10.2008 at 17:11. |
|
||||
|
||||
![]()
Slazem se sa tobom Zana , dok sam bila tamo , ak sam jela vani jela sam sushi ,koji volim ,a sve drugo sam rade ja kuhala .
Meni je tamo odlicno to sto tjekom cijele godine imas svjeze voce , zimi - J.Amerika , a ljeti imaju svoje ... |
|
||||
|
||||
![]()
Ja generalno uopste ne jedem tzv 'nasu' hranu (smucila mi se) , a ovdje je kao sto znamo izbor neceg drugog katastrofalan , tako da ne mogu da docekam da dodjem (bio sam znam sta ima). Naravno nije kao u Italiji ili Fr. ali opet imam da biram vise od 4 vrste punomasnog sira npr.
|
|
||||
|
||||
![]()
Kad sam bio prije 3 god. razlika u cijeni organske hrane i obicne je bila nekih 10-15% , da li je jos uvijek tako ?
A , da sto se tice spiskova , svaka cast , to znaci da nisi podlegla potrosackom mentalitetu gomile. |
|
||||
|
||||
![]()
Ma ima svega sta ti dusa iste
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
lol tacno . Ja sam hvala bogu kuvar , a kad vidim velik izbor upiskim se od srece.
|
![]() |
|
|
|
![]() |