ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 07.03.2012, 20:17
Amerashi's Avatar
Amerashi Amerashi je offline
Drug član

Datum prijave: 07.03.2012
Nepromenjeno Koja se struka bolje priznaje u USA .

Pozz .ljudi zavrsavam , sada srednju elektro tehnicar 4 godine, pa kada zavrsim , imam priliku da idem odma za USA
ali sam razmisljao o par drugih opcija , da zavrsim VKV da budem vise kvalifikovan ili da upisem arhitektu ,bachalor degree samo bi isao prve 3 godine do diplomiranog arhitekte , e sad neznam sta bi me bolje sluzilo ,da zavrsim fax ili da idem odma u USA ,, prosvijetli te me , pozz :smrc::nene:
Staro 07.03.2012, 20:23
highvoltage84 highvoltage84 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.10.2010
US lokacija: Indiana,Franklin-Greenwood
YU lokacija: Leskovac,Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku highvoltage84
Nepromenjeno

Bratanče iz dosadašjeg uvidjaja po sajtovima na kojima su oglasi za posao, i pričanja i pisanja nekih ljudi, ti idi usavrši i specijalizuj se za električara i bate nemaš šta da se brineš jer se ta struka uvek traži a i jako lepo zaradjuju,e sad neka me neko ispravi ako grešim.
4. 10.10.2011. završeni lekarski pregledi
5. 12.10.2011. intervju
6. 13.10.2011. vize u pasošima
7. 20.03.2012. Adios amigos
Staro 07.03.2012, 23:10
Amerashi's Avatar
Drug član

Nepromenjeno

ma i ja sam nesto razmisljao o tome ,
trebao bi ici u New York ,ili Atlantu
a ne zelim da sastavljam kraj sa krajem ,
meni treba velika , para , tako da neznam u dilemi sam, :ohman:
Staro 07.03.2012, 23:19
highvoltage84 highvoltage84 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.10.2010
US lokacija: Indiana,Franklin-Greenwood
YU lokacija: Leskovac,Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku highvoltage84
Nepromenjeno

Šta smatraš pod velikom parom?Milione poput muzičara,glumaca i tako to? :D
Kao električar sa sat-dva prekovremenog rada dnevno ima da budeš car.
4. 10.10.2011. završeni lekarski pregledi
5. 12.10.2011. intervju
6. 13.10.2011. vize u pasošima
7. 20.03.2012. Adios amigos
Staro 07.03.2012, 23:28
Amerashi's Avatar
Drug član

Nepromenjeno

ma meni je velika para da odplatim: racune ,hranu i da mi ostane da se mogu trositi i skupljati za godisnji . :)

Last edited by Amerashi; 07.03.2012 at 23:36.
Staro 08.03.2012, 15:17
hope's Avatar
hope hope je offline
Drug član

Datum prijave: 01.11.2011
US lokacija: So Cali
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

bolje idi što pre u USA i tamo radi, studiraj i ostalo. što pre odeš pre ćeš se navići na život tamo. i što si mlađi lakše podnosiš promene.
a i kad se budeš zapošljavao kontam da je bolje da imaš diplomu američkog univerziteta, a ne srpskog. ima ljudi koji su malo teže našli posao tamo u struci.
Staro 08.03.2012, 16:00
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

[QUOTE=hope;27483]bolje idi što pre u USA i tamo radi, studiraj i ostalo. što pre odeš pre ćeš se navići na život tamo. i što si mlađi lakše podnosiš promene.
a i kad se budeš zapošljavao kontam da je bolje da imaš diplomu američkog univerziteta, a ne srpskog. ima ljudi koji su malo teže našli posao tamo u struci.[/QUOTE]

I ja mislim. Dok zavrsis faks u Srbiji, ima ovde vec i kola da otplatis... Kod nas retko ko studira tacno onoliko koliko je predvidjeno, a ovde je to mnogo cesca pojava. Sistem - plati pa se klati...

A koji si smer jaka ili slaba struja? Evo ti direktno sa njihovog Biroa za statistike vezano za razlicita zanimanja: [URL="http://www.bls.gov/oco/ocos206.htm"]klikni[/URL]
A evo ti link za to kako se dobija licenca u kojoj drzavi (ovde obicno za poslove tipa zanatskih treba da se imaju licence):[URL="http://www.licensedelectrician.com/Electrician_License.htm"]klikni[/URL]
Sajt sa dosta nekih stvari vezanih za licencu (pogledaj samo svu tu zastitnu opremu): [URL="http://www.licensedelectrician.com/"]klikni[/URL]

Cini mi se da ovde je mnogo vise stvari standardizovano i da koriste mnogo vise zastitne opreme kod svih zanimanja. Mozda bi morao da polazes neke ispite sto imaju veze sa ovdasnjim standardima i koriscenjem te opreme za zastitu na radi. Sto se struje tice, sve je isto osim sto je voltaza manja a frekvencija veca. I sto su kuce mahom od drveta pa za kablove ne moras da stemas zidove nego da ih provlacis izmedju drvenih panela. Pa stoga ima i da se jako vodi racuna o tim sigurnosnim stvarima. A sto se distribucije struje tice, te njihove trafo stanice (sub stations) se kontrolisu iz dispecerskih centara, tamo radi masa programera. Ja sam najvise vidjala drvenih bandera kuda god da sam isla. Vecinom se struja pravi u termoelektranama mada na zapadu ima i hidroelektrana i ostalih obnovljivih izvora energije. Stvari ovde malo popravljaju (belu tehniku kao ves masine i sl.), mahom to bace i kupe novo. Meni se cini da najvise posla ima vezano za instalacije jer jako mnogo se gradi, za popravke u kucama kad ih renoviraju i sl. i u fabrikama (odrzavanje).

Last edited by vuxanne; 08.03.2012 at 16:14.
Staro 08.03.2012, 16:15
Amerashi's Avatar
Drug član

Nepromenjeno

ja sam elektro tehnicar (energetike ) znaci ja se obucavam i za visoku i za nisku struju, a sto se tice studiranja u americi bilo bi super samo prihodi zezaju treba $ ,hehe
gledao sam nakon srednje od 4 godine ima kao nesto VKV vise kvalifikovani elektro tehnicar , 2 godine ,pozz ,
sto ce tice ovih linkova veoma su korisni, a oprema je kao da smo demineri a ne elektricari :D
Staro 08.03.2012, 16:20
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

[QUOTE=Amerashi;27485]ja sam elektro tehnicar (energetike ) znaci ja se obucavam i za visoku i za nisku struju, a sto se tice studiranja u americi bilo bi super samo prihodi zezaju treba $ ,hehe
gledao sam nakon srednje od 4 godine ima kao nesto VKV vise kvalifikovani elektro tehnicar , 2 godine ,pozz ,
oprema je kao da smo demineri a ne elektricari :D[/QUOTE]

Oni ti ovde nemaju srednje skole da budes elektricar kad zavrsis. Vise su to neki koledzi kako ih zovu ili vocational schools. Ja mislim da ti je najbolje da izvrsis nostrifikaciju diplome i polazes za ovu licencu. Posao vezan za energetiku mozes naci svugde, jer naravno i struja dolazi do skoro svake kuce u SAD (skoro - Amisi je ne uvode u kuce).

Evo ti primer jedne firme, nesto kao nas EPS za neke oblasti. Pogledaj kakvi se poslovi traze pa vidi kakve sertifikate mozda treba da imas: [URL="https://www.aep.com/careers/kenexa/CurrentJobOpenings.aspx"]klikni[/URL]

Inace ja sam Elektrotehnicar pogona, znam kakve su nase skole na elektro smeru. I cini mi se da ima svugde posla za nas sa jakim strujama. A sto se tice elektronike, to im rade inzenjeri a obicno se proizvodi sve u Kini, Tajvanu itd.
Staro 08.03.2012, 16:25
Amerashi's Avatar
Drug član

Nepromenjeno

hmm. znaci da ja zavrsim ovdje kod nas sta se zavrsiti moze , da se naucim raditi ,i kada dodjem , sredim GC , da prevedem diplomu na njihovo tamo, ili da ponovo polazem ? zbunio sam se ,ispravi me ako grijesim ,:)

Pravila pisanja