![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Jeste, postoje osobe kao ja koje uspeju da izgube zelenu kartu.
![]() Da bude jos zanimljivije, izgubio sam je u aerodromu u Nemackoj na putu za Srbiju. Ne zelim sada da pricam svoje dogodovstine sa osobljem lufthanse i to da tvrdim da mi je neko od avionskog osoblja ili ekipe koja cisti avion uzeli novcanik (pored svih dokumenata osim pasosa imao sam i $200 u gotovini), vec su samo objasniti proceduru izdavanja nove zelene karte. Po dolasku u Beograd zvao sam SAD ambasadu da se informisem sta da radim. Procedura je jednostavna, ako znate svoj alien broj ili imate kopiju zelene karte ili imigrantske vize u pasosu mozete dobiti provremeni papir kao dokaz o statusu u roku od 24-48 sati. Ako ne znate moze da potraje koji dan duze jer moraju da ga nadju za vas. Ja sam imao pasos sa sobom i takodje sve kopije svojih dokumenata na dropbox-u. U razgovoru sa njima ispostavilo se da je proslo manje od godinu dana od kada sam usao po prvi put u SAD sa imigrantskom vizom i na njoj sitnim slovima pise da iako je viza istekla vazi kao dokaz mog statusa u roku od godinu dana. Tako da mi nista posebno nije trebalo od ambasade. Istog dana sam pokrenuo proceduru za izdavanje nove zelene karte, popunio sam online obrazac I-90 i uplatio $450 dolara (Ovo me je zabolelo). Nakon 7 dana sam krenuo nazad za SAD i vec u Beogradu sam naisao na probleme. Nisu hteli da me puste u avion jer imam isteklu vizu. Nije pomoglo ni objasnjavanje i citanje sitnih slova. Let je u 6 ujutru i SAD ambasada ne radi tako da nisu mogli da zovu. Ja sam se toliko iznervirao da sam hteo da zovem aerodrom u Hjustonu i da trazim imigracionog sluzbenika da im objasni. Srecom posle natezanja poslali su me kod 5 osobe koja je srecom po mene imala 10ak dana pre toga isti problem i ona je licno zvala ameriku i proverila i dala mi je zeleno svetlo za let. U Frankfurtu naravno isti problem opet, objasnjavanje, setali me na 5 mesta da bi me na kraju neko saslusao sta pricam i dozvolili da udjem u avion. U SAD slecem, idem u red za rezidente, dolazim do imigracionog sluzbenika, covek mi trazi pasos i zelenu kartu ja mu dajem pasos i kopiju zelene karte ![]() ![]() Trebalo je 3 meseca da me pozovu da idem da dam biometrijske podatke i nakon toga jos 4 nedelje da mi stigne zelena karta. Znaci 4 meseca, $450 i mnogo izgubljenih zivaca. U medjuvremenu sam isao i na Jamajku gde mi viza ne treba ako imam zelenu kartu pa sam i tamo morao da objasnjavam i jedva me pustili. Ja sam pre Jamajke isao kod imigracionog i dobio pocet u pasos koji je sluzio kao dokaz mog statusa na narednih godinu dana jer mi je ono uz vizu isteklo. ALi to mi nista nije pomoglo kod ponovnog ulazenja u SAD, svaki put sam isao na detaljnu proveru. Kada dodjem na red sve je gotovo za 3min, ali se uvek nacekam jedno 30-45min jer pre mene uvek ima gomila ilegalaca koji pokusavaju da udju sa laznim vizama, i pasosima. Ovo sve se desavalo u maju mesecu ove godine. Cuvajte svoju zelenu kartu ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
a pise da je nosimo svuda sa sobom! .
|
|
||||
|
||||
![]()
Zamisli da si i pasos u svom tom haosu igubio...juj ne daj boze..Naruci ti jos jednu kopiju za svaki slucaj
![]()
27.10.2011. Prijava prvi put 01.05.2012. 2013EU00011XXX 14.05.2012. Poslata Koverta 22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky 29.01.2013. Obavljen lekrski pregled 20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen ![]() 21.02.2013. Viza u pasosu!!! 08.03.2013. Avionska karta 27.04.2013. Vezite se, Polecemo ![]() Oskarov Blog zelenadvlutrija.blogspot.com |
|
||||
|
||||
![]()
Pise, ali posle ovoga ja je vise ne nosim. Prvo, mislim da nemaju pravo da mi traze nasumicno, drugo ako i imaju, siguran sam da je kazna manja od $450 koliko kosta nova plus sve peripetije.
Citat:
![]() Ma ne narucujem, posle ovoga sam kupio onu torbicu koju stavis oko vrata. Jer za mene bolje nije, nego sve oko vrata pa da vidim da li cu opet da je izgubim ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Tema je odlična
![]() Dešava se to svakom, odlično što si do detalja preneo ovo cimanje. Imaš te torbice sa postavom da ne mogu da se raseku nožem ![]() Sva dokumenta treba kopirati i upload na google drive, skydrive ili nešto slično... Pozdrav
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Nego te torbice su stvarno dobre. Smejao sam se kada sam prvi put video tu torbicu u filmu Euro Trip, al ispada da deluje... (mozda izgleda sasavo, al mene ledja vise ne bole ![]() ![]() ![]()
27.10.2011. Prijava prvi put 01.05.2012. 2013EU00011XXX 14.05.2012. Poslata Koverta 22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky 29.01.2013. Obavljen lekrski pregled 20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen ![]() 21.02.2013. Viza u pasosu!!! 08.03.2013. Avionska karta 27.04.2013. Vezite se, Polecemo ![]() Oskarov Blog zelenadvlutrija.blogspot.com |
|
|||
|
|||
![]()
Ja bez toga oko vrata nigde. A obisla sam 16 drzava. Moj jedan poznanik zamenuo ranac sa nekim indijcem (imali su isti) a u njemu bio pasos. Ovaj mu je ranac vratio kad je dosao iz Indije (sa istog su fakulteta) alimoj poznanik je naravno odustao od puta i dosta para mu je propalo. Desilo mu se na putu za Cikago.
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Zelena karta - Obaveze? | grdoje | Vaša strana | 4 | 27.08.2012 02:22 |
Zelena karta, kada!?!? | Macedonia Ohrid | Vaša strana | 6 | 11.05.2009 15:13 |
Zelena karta | srdjevic | Lutrija (zelena, ne Srbije) | 0 | 14.06.2005 23:11 |
![]() |