ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 22.09.2012, 03:25
Good Spirit's Avatar
Good Spirit Good Spirit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: Bay Area, CA
YU lokacija: Belgrade
Nepromenjeno Sta da se radi ako se izgubi zelena karta

Jeste, postoje osobe kao ja koje uspeju da izgube zelenu kartu.

Da bude jos zanimljivije, izgubio sam je u aerodromu u Nemackoj na putu za Srbiju.

Ne zelim sada da pricam svoje dogodovstine sa osobljem lufthanse i to da tvrdim da mi je neko od avionskog osoblja ili ekipe koja cisti avion uzeli novcanik (pored svih dokumenata osim pasosa imao sam i $200 u gotovini), vec su samo objasniti proceduru izdavanja nove zelene karte.

Po dolasku u Beograd zvao sam SAD ambasadu da se informisem sta da radim. Procedura je jednostavna, ako znate svoj alien broj ili imate kopiju zelene karte ili imigrantske vize u pasosu mozete dobiti provremeni papir kao dokaz o statusu u roku od 24-48 sati. Ako ne znate moze da potraje koji dan duze jer moraju da ga nadju za vas.

Ja sam imao pasos sa sobom i takodje sve kopije svojih dokumenata na dropbox-u. U razgovoru sa njima ispostavilo se da je proslo manje od godinu dana od kada sam usao po prvi put u SAD sa imigrantskom vizom i na njoj sitnim slovima pise da iako je viza istekla vazi kao dokaz mog statusa u roku od godinu dana. Tako da mi nista posebno nije trebalo od ambasade.

Istog dana sam pokrenuo proceduru za izdavanje nove zelene karte, popunio sam online obrazac I-90 i uplatio $450 dolara (Ovo me je zabolelo).

Nakon 7 dana sam krenuo nazad za SAD i vec u Beogradu sam naisao na probleme. Nisu hteli da me puste u avion jer imam isteklu vizu. Nije pomoglo ni objasnjavanje i citanje sitnih slova. Let je u 6 ujutru i SAD ambasada ne radi tako da nisu mogli da zovu. Ja sam se toliko iznervirao da sam hteo da zovem aerodrom u Hjustonu i da trazim imigracionog sluzbenika da im objasni. Srecom posle natezanja poslali su me kod 5 osobe koja je srecom po mene imala 10ak dana pre toga isti problem i ona je licno zvala ameriku i proverila i dala mi je zeleno svetlo za let.

U Frankfurtu naravno isti problem opet, objasnjavanje, setali me na 5 mesta da bi me na kraju neko saslusao sta pricam i dozvolili da udjem u avion.

U SAD slecem, idem u red za rezidente, dolazim do imigracionog sluzbenika, covek mi trazi pasos i zelenu kartu ja mu dajem pasos i kopiju zelene karte Nije proslo naravno Objasnim, covek se smeje malo i kaze moram da idem na proveru, tako da su me poslali u istu kancelariju u kojoj sam bio i prvi put kada sam ulazio za imigrantskom vizom. Tamo sam sa svim sumnjivim likovima i posle nekog vremena dolazim na red i zavrsavam sve za 5min.

Trebalo je 3 meseca da me pozovu da idem da dam biometrijske podatke i nakon toga jos 4 nedelje da mi stigne zelena karta. Znaci 4 meseca, $450 i mnogo izgubljenih zivaca.

U medjuvremenu sam isao i na Jamajku gde mi viza ne treba ako imam zelenu kartu pa sam i tamo morao da objasnjavam i jedva me pustili. Ja sam pre Jamajke isao kod imigracionog i dobio pocet u pasos koji je sluzio kao dokaz mog statusa na narednih godinu dana jer mi je ono uz vizu isteklo. ALi to mi nista nije pomoglo kod ponovnog ulazenja u SAD, svaki put sam isao na detaljnu proveru. Kada dodjem na red sve je gotovo za 3min, ali se uvek nacekam jedno 30-45min jer pre mene uvek ima gomila ilegalaca koji pokusavaju da udju sa laznim vizama, i pasosima.

Ovo sve se desavalo u maju mesecu ove godine.
Cuvajte svoju zelenu kartu
Reply With Quote
Staro 22.09.2012, 09:01
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

a pise da je nosimo svuda sa sobom! .
Reply With Quote
Staro 22.09.2012, 10:21
oskark's Avatar
oskark oskark je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.06.2010
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Zamisli da si i pasos u svom tom haosu igubio...juj ne daj boze..Naruci ti jos jednu kopiju za svaki slucaj
22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky
29.01.2013. Obavljen lekrski pregled
20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen
21.02.2013. Viza u pasosu!!!
08.03.2013. Avionska karta
27.04.2013. Vezite se, Polecemo POE Seattle

Oskarov Blog

zelenadvlutrija.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 22.09.2012, 16:09
Good Spirit's Avatar
Good Spirit Good Spirit je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: Bay Area, CA
YU lokacija: Belgrade
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vrhunski Prikaz poruke
a pise da je nosimo svuda sa sobom! .
Pise, ali posle ovoga ja je vise ne nosim. Prvo, mislim da nemaju pravo da mi traze nasumicno, drugo ako i imaju, siguran sam da je kazna manja od $450 koliko kosta nova plus sve peripetije.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik oskark Prikaz poruke
Zamisli da si i pasos u svom tom haosu igubio...juj ne daj boze..Naruci ti jos jednu kopiju za svaki slucaj
Srecom nisam, ali ne znam ni koja je procedura za sve to, sigurno je ima
Ma ne narucujem, posle ovoga sam kupio onu torbicu koju stavis oko vrata. Jer za mene bolje nije, nego sve oko vrata pa da vidim da li cu opet da je izgubim
Reply With Quote
Staro 22.09.2012, 16:47
Milosdv's Avatar
Milosdv Milosdv je offline
Stari vuk

Datum prijave: 09.01.2009
US lokacija: Hollywood, FL
YU lokacija: Beograd, Voždovac
Nepromenjeno

Tema je odlična
Dešava se to svakom, odlično što si do detalja preneo ovo cimanje.
Imaš te torbice sa postavom da ne mogu da se raseku nožem za mnogo manje para od 450+200+meseci+živci...

Sva dokumenta treba kopirati i upload na google drive, skydrive ili nešto slično...

Pozdrav
Reply With Quote
Staro 22.09.2012, 23:18
oskark's Avatar
oskark oskark je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.06.2010
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Good Spirit Prikaz poruke

Srecom nisam, ali ne znam ni koja je procedura za sve to, sigurno je ima
Ma ne narucujem, posle ovoga sam kupio onu torbicu koju stavis oko vrata. Jer za mene bolje nije, nego sve oko vrata pa da vidim da li cu opet da je izgubim
pa novi pasos bi morao ovde da pravis, sto kosta mnogo zivaca

Nego te torbice su stvarno dobre. Smejao sam se kada sam prvi put video tu torbicu u filmu Euro Trip, al ispada da deluje...

(mozda izgleda sasavo, al mene ledja vise ne bole )
22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky
29.01.2013. Obavljen lekrski pregled
20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen
21.02.2013. Viza u pasosu!!!
08.03.2013. Avionska karta
27.04.2013. Vezite se, Polecemo POE Seattle

Oskarov Blog

zelenadvlutrija.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 23.09.2012, 11:54
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ja bez toga oko vrata nigde. A obisla sam 16 drzava. Moj jedan poznanik zamenuo ranac sa nekim indijcem (imali su isti) a u njemu bio pasos. Ovaj mu je ranac vratio kad je dosao iz Indije (sa istog su fakulteta) alimoj poznanik je naravno odustao od puta i dosta para mu je propalo. Desilo mu se na putu za Cikago.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja