ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 30.10.2008, 09:02
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno Hrana za kad se doselite - alternative dok se ne snadjete

Par korisnih stvarcica dok se ne snadjete u novoj sredini i ne pronadjete nase radnjice (ili poljske, bugarske i slicno), znaci za prvi mesec dok ne isprobate sve i svasta iz ogromnih nam radnji. Pa ako ste pri kuvanju, evo malog spiska cisto da ne promasite pa se razocarate (a i cene su povoljne):

1. President Crumble Feta cheese 24 oz (680 grama) mrvljeni feta sir dobar za gibanice i cicvaru, moze se naci u Costco za $7.36

2. Helena Feta Cheese u kantici od 3 lb (1.3 kg) obicno je oko $12 zavisno gde ga kupujete (Costco, Jons, Albertson) – ne mojte da kupujete mala pakovanja u deli specialty sekciji jer su jako skupa (oko $5 a nije dovoljno za jednu osobu). Dobro i za gibanice i za meze. Moze da stoji dosta dugo jer je u surutki (u mom selu se to tako zove ).

3. Pegasus Bourek Dough 24 oz – obicno oko 12 kora sto je sasvim dovoljno za pitu sa mesom (po cetiri pa izmedju fil), prave deblje kore za pite i gibanice (mnogo bolje neko klasican fillo cudnih dimenzija koji je dobar za baklava). Moze da se nadje za $2.5 zavisno od radnje (ne znam ko su distributeri van LA ali mogu da se pozovu na 888.345.5636 pa ce vam reci gde moze da se nadje kod vas u gradu)

4. Karaj Smoked Boneless Pork Loin (smesno zvuci zar ne lol) super prsuta za meze, proizvodjac je Bende Inc, pogledajte na sajtu sta sve nude. Uglavnom sve super “za seckanje” uz viljamovku kad nam dodje drustvo… pound (453 garma) je oko $5 zavisno od radnje (Jons etc). Oni su locirani u IL moze da se naruci telefonom ili preko sajta, a mozete ih i pozvati za listu distributera na 847.913.0306. Imaju naravno i slaninu, suva rebra, kolenice, kobasice susene i sveze etc. Dobro za slave, zurke i proslave Nove Godine.

5. Kruegermann Pickles and Sauerkraut – po meni imaju najbolju tursiju i sitno iseckani kupus za podvarak lol najslicnije onom sto smo se navikli kod “kuce”. Za radnje pozvati 323.662.9313. Obicno je tegla normalne velicine (1kg) oko $3.

6. Lifeway Organic Kefir – najpribliznije nasem ponomasnom jogurtu, ja ga obozavam lol obicno je jedno pakovanje oko $3 moze da se nadje u skoro svim radnjama…

ima jos ali moram na spavanje pa nastavicemo spisak...
Reply With Quote
Staro 30.10.2008, 12:00
mvp977's Avatar
mvp977 mvp977 je offline
Drug član

Datum prijave: 19.05.2008
Nepromenjeno

Da nije feta malo prejaka za cicvaru i gibanicu ? Koliko kosta cottage cheese ?
A ribice , npr. grooper , mahi-mahi , pastrmka ? Uh , sto volim hranu. Otvoricu neki slow food restoran ,
Drzi li Dan Tana jos uvijek restoran u LA ?
Reply With Quote
Staro 30.10.2008, 12:03
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

e svaka cast Zana, sta ti sve padne napamet! Moze li jos spisak prodavnica onako generalno, koja je najbolja i najpovoljnija za sta
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Staro 30.10.2008, 15:46
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ocigledno se te velike prodavnice razlikuju od drzave do drzave. Ja za ove koje je Zana nabrojala nisam ni cuo (ok...nisam jos dovoljno dugo ovde). U Chicago-u ti uglavnom preovladavaju Jewels i sl.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 30.10.2008, 17:04
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

@mvp977 Cottage cheese moze da se nadje u svakoj radnji, od raznih proizvodjaca i po raznim cenama. Ja ga jedem sa seckanim vocem ili Horizon sa dzemom od neceg i pola begel-a... ne koristim ga ni zasta drugo jer mi je slab - neslan i kind of vodenast sto ja nikako ne volim kao osobinu u mojoj gibanici. Od ljudi koje ja znam ovde, svi koji su na dijeti (zdravstvenoj ili za mrsavljenje) jedu low fat cottage cheese umesto drugih sireva. Iskreno - s obzirom da ja iznad svega cenim taste (imam ubrzan metabolizam - hvala mama! nemam problema sa pritiskom, holesterolom ili viskom kilograma te jos uvek mogu kako hocu). Sve je stvar ukusa i nacina pripreme - svako moze da koristi u kuvanju sto god pozeli.

Riba - ja jedem samo bele ribe: oslic (hake, whitning, white fish), halibut... nemam pojma za ostalo i ne gledam - od salmon se najezim kad ga vidim, kao uostalom i od svake jarko narandzaste hrane

Dan Tana - da, cula sam za neki restoran ali neznam gde je - ja jedem kod kuce jer dobro kuvam (ah ah ha) a i ne mogu da se zamaram sa da li neko koristi americki sladak sos, ili stavlja secer ili med u jelo... vise sam dosadna samoj sebi sa pitanjem - jel ima nesto slatko unutra pa onda oni trce u kuhinju da pitaju... Dakle, mozda covek jos uvek drzi restoran - ne znam, ja kad izlazim sa prijateljicama na rucak to je obicno Coral Tree Cafe, Jerry's Famous Deli i slicno. Za pljeskavice i cevape idem u bosanski restoran Aroma (nekako uvek uzmem za to go). Sve ostalo spremam kod kuce zato sto sam matoro zakeralo i sve mi nesto smeta u restoranskoj hrani (uvek narucim samo neku salatu valjda je tu malo verovatno da ce da "nakrkaju" nesto sladunjavo ha ha)

@steficacvek da nije problem, mogu da napisem spisak gde ja sta kupujem (samo nemoj posle neko da kaze da sam control freak jer imam utvrdjene spiskove i radnje vec godinama - ne zato sto sam dfghh%^$ nego da brze zavrsim kupovinu i pametno potrosim novac mada moj suprug misli da je ipak ono prvo u pitanju). Inace ja sam gore navela telefone jer nekad moram da pozovem da vidim gde da odem da kupim nesto. Meni je uzelo godine da pronadjem svez kvasac u LA (ne volim da koristim suvi, a u LA se nesto slabo mese strudle jel'te) ali kad sam nasla sve je sad ok - pozovem Surfas (specijalizovana radnja za restorane), narucim, pokupim kvasac kad me pozovu, uz put uzmem i organic/belo/unbleached brasno sa glutenom koje je fenomenalno za mesenje - ukljucim moj kitchen aid i gojim muza samo tako

Da ne zaboravim - jednom mi u restoranu zamirise sarma - ja pogledam ono stvarno: izgleda isto, pise Old Fashion cabbage rolls... mila majko, kad sam ja to dobila - unutra seckana junetina, mogo pirinca, suvo grozdje, orasi i nesto slatko - i jos nesto opasno kiselo a nije od kupusa... bllahhhh!!! I sta da vam kazem, onda ja utrosim vreme, kupim tuzlanski celu glavicu u kesi pa motaj... dok ima kupusa. Nesto skuvam, sve ostalo u zamrzivac. Pa cet'r sata na skraj sporeta sto bi rekla moja nana lol i svi srecni... i pare u dzepu... i sarme koliko neces lol

Last edited by Zana; 30.10.2008 at 17:11.
Reply With Quote
Staro 30.10.2008, 18:04
Veronika's Avatar
Veronika Veronika je offline
Drug član

Datum prijave: 25.06.2008
US lokacija: Croatia
Nepromenjeno

Slazem se sa tobom Zana , dok sam bila tamo , ak sam jela vani jela sam sushi ,koji volim ,a sve drugo sam rade ja kuhala .
Meni je tamo odlicno to sto tjekom cijele godine imas svjeze voce , zimi - J.Amerika , a ljeti imaju svoje ...
Reply With Quote
Staro 01.11.2008, 13:34
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana Prikaz poruke

6. Lifeway Organic Kefir – najpribliznije nasem ponomasnom jogurtu, ja ga obozavam lol obicno je jedno pakovanje oko $3 moze da se nadje u skoro svim radnjama…
.
Lifeway Kefir mmmmmmmm
Reply With Quote
Staro 01.11.2008, 20:39
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

@ stizeljeto

Da, u pravu si – Walgreen i Walmart imaju dobre cene. Ali ja ne idem tamo, evo i zasto.

Nekad niska cena ne moze da offset kvalitet. Postoje brandovi proizvoda za koje ja i mnogi drugi willing da plate vecu cenu. I postoje oni za koje ja ne vidim poentu da trosim mnogo novca te kad mi se napuni moj spisak okacen na frizideru ja uletim u Ross i izadjem odatle sva srecna (na svu zalost mog supruga koji uglavnom prevrce oci setajuci izmedju posteljina, peskira, prekrivaca i ostalih stvari i posle par sati je toliko exhausted da mora jadan da tresne jednu domacu da se pov’rne). Ipak postoje i one koje strogo kupujem u Bed, Bath and Beyond (kad obracunam kupone doje mi jeftinije nego na drugim mestima). Neki ljudi zaista nemaju vremena da idu naokolo i traze nize cene (long hours, imaju dovoljno novca da pokriju razliku u ceni kako bi svoje vreme proveli na drugi nacin – sa porodicom, prijateljima ili jednostavno u odmoru).

E sad, kao sto pomenuh u nekoliko prethodnih postova ja sam prilicno politicki “nakrivljena” i kao takvoj Walmart i Walgreen su na mojoj ‘boycott” listi zbog nepostovanja prava radnika i ne verujem da ce to skoro da se promeni. Ne kazem da Ross mnogo placa radnike ali im bar placa pristojno osiguranje i ne ukida odmor i pauze. Znaci, radi se o principu.

Druga stvar – jednom udjem u Walgreen koji je iza ugla od firme gde ja radim i uzmem neke zvake i cigare kako bi uzela $20 cash back jer smo se na poslu kladili ko ce da pobedi u American Idol te je trebalo da platim “ulog”. Dodjem kuci i doceka me poruka od Wells Fargo na telefonu. S obzirom da nisam naivna, odmah se ulogujem u bankovni racun i u isto vreme pocnem da ih zovem – sa mog checking skinuto $500, sa saving $500. I odlepim. I zbog para i sto ne mogu da razumem zasto je nekim kretenima lakse da kradu nego da nadju descent job.

To je bilo negde pretposlednji dan u mesecu, tacno pred kiriju – uh, moze da bude opasan problem. Banka ne vrati novac odmah – to uzme neko vreme. Morala sam da zovem menadzment, da idem u banku i povlacim cash kako bi kupila Cashier check, da idem na sve service provider i skidam kartice i racun sa profila za placanje i kad sam dobila nove da menjam na nove i zovem i obavestavam. Morala sam banci da kazem sta je moj trosak da bi odobrili placanje (sto kod mene nije bio problem jer ja radim reconcile svakog dana ali neki ljudi ne rade.) I onda da cekam par dana za karticu i checkove.

Sutra dan jos dvoje kolega step up sa istim problemom. Kolega nije imao novac za kiriju pa je gazda resavao probleme i mi svi ostali koliko smo mogli da pomognemo. Sednemo svi zajedno i napravimo spisak radnji u koje smo isli tih dana. Zajednicki cinilac – Walgreen. Nas, lokalni. Pozovemo svi nase banke i objasnimo nasa zapazanja. Posle posla se svi skupimo i podjemo tamo – ispred policija, sve masine za kartice zablokirane za debit koriscenje. Niko od nas 50 vise ne ide tamo. Zasto bi smo razmisljali koje potencijalne prevarante zaposljavaju za male novce i bez benefits i jos im daju necije kartice u ruke? Inace devojka koja je kupila kartice je sve tako pametna uradila nista drugo nego otisla u BoA da podigne cash na automatu (sto samo odrazava nivo njene inteligencije).

Dakle, ne kazem da nemaju dobre cene – naprotiv. Ja samo imam neke drugacije razloge zasto ih ne koristim.

Dodatak: svesna sam da bilo gde mogu da maznu kartice ali bas izbegavam da idem tamo gde je visoko rizicno. I prestala sam skoro uopste da koristim PIN sem u banci. Svuda ostalo cak i da koristim debit karticu izaberem opciju credit i potpisem.

Last edited by Zana; 01.11.2008 at 22:17. Razlog: dodatak
Reply With Quote
Staro 01.11.2008, 22:07
V777's Avatar
V777 V777 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: US
Nepromenjeno

Evo I ja da se nadovezem na ove Zanine misli, koje apsolutno sve podrzavam, te da dodam neka svoja zapazanja iz Hamilton countia, ovde u Indiani. Ja imam srecu da mi je I posao I stan u istom countiu, doduse 10 milja u jednom pravcu, sto je za Indianu, koja je veoma razvuceni state, apsolutno nista. Bas zbog te razvucenosti, apsolutnog nedostatka vremena, ja takodje imam neke svoje principe gde I sta hocu da kupim I koliko za sta da platim…

Obzirom da radim u Kroger companiji, (www.kroger.com) koja je ista ova sto je kod Zane Ralfs, I to u hipermarketu, gde imam dosta popusta, pocevsi od onog preko kartice, kao I svi kupci, preko popusta dodatnog od 10% za zaposlene u companiji, do sada 20% popusta na gorivo na Krogerovim pumpama (10% sa karticom + 10% za zaposlene), te do stalnih nedeljnih extra pojeftinjenja pojedinih artikala (ukljucujuci I organic proizvode)…sve me to dovodi do glavne kupovine u Krogeru. O detaljnim cenama pojedinih artikala, u narednim danima, kad pokupim cene…
Ovde moram da napomenem da, sve ove velike Companije, tipa Ralfs, Kroger, Marsh…u okviru svojih hipermarketa imaju I svoje benzinske pumpe, svoju farmaciju u marketu, (gde se lekovi I ostale stvari mogu naci I po jeftinijim cenama nego u Wallgreensu I CVS’u, te samim tim I iskljucuju ove prodavnice), imaju I svoje banke etc…

Wallmart: ja sam mozda za svo ovo vreme jednom ili dva puta kupila nesto od hrane tamo, I to kad nisam stigla na drugom mestu (opet zbog zurbe), a zatekla sam se vec tamo, te mogu da kazem da je asortiman robe sto se tice hrane veoma skucen ( I to pricam o Wallmart super centru, ne o obicnom malom Wallmart storu), cene su manje – vise iste kao I u Krogeru, te smatram da Wallmart I nije represent za kupovinu hrane. Wallmart je dobar za kupovinu stvari za kucu, (opet sigurno kad se uporedi sa Bed - Bath-and-Beyond http://www.bedbathandbeyond.com/defa...?order_num=-1& kvalitet proizvoda u Wallmartu je mnogo slabiji), ali za pocetak mislim da je OK (na kraju opet sve su ovo samo saveti, teorija I nasa zapazanja ovde, a kad dodjete, opet vi cete sami videti sta vam se svidja I sta ne, te koliko para zelite da potrosite za koji artikal – evo male price: u porodici u kojoj sam zivela u Houstonu, koja je inace veoma bogata, igrom slucaja, izlomila sam poklopac na kanti za djubre – ha ha ha, te se kanta nasla beskorisna bez automatskog poklopca…elem, ja resih da idem da kupim novu, kad vec ovu sredih, odoh da nadjem istu u Bed-Bath-and-Beyond, kad ono kanta kosta preko 100 dollara!!! Ali sta ces, kupi pa gledaj sledeci put kako je zatvaras!!! Ha ha ha! A secam se da je skoro neko pisao na forumu da ne zeli da kupi kantu za djubre za ne znam 20 dollara!!! OK! Ja sam moju sadasnju kantu u stanu platila u Wallmartu oko 15 dollara, ali mi vrsi posao I ja sam prezadovoljna!!! Znaci to je sve individualna stvar oko cene ko koliko zeli da plati).

Trader Joes – prodavnica zdrave hrane koju je Zana ovde pomenula takodje nalazi se meni od stana oko sat vremena voznje, ima dobre stvari, ali je I dosta skupa, te mi se onda vise I isplati da kupim opet kod mene I malo skuplju, ali istu stvar. Morate znati da pored vremena koje morate da provedete u autu da bi kupili stvari koje zelite, pitajte se I gde je gorivo koje ode dok se ode I dodje iz prodavnica, gde je amortizacija auta etc…zato svi mi I imamo neke svoje prodavnice, gde mozda I kupimo skuplje, ali zavrsimo posao pre…moja logika je, ako vec putujem 10 milja na relaciji kuca – posao, gde mogu, pored mog posla gde ja radim, da jos nadjem nesto sto bi mi odgovaralo I po kvalitetu I po ceni da kupim. Imam jos jedan Kroger na tom potezu, koji cu ovih dana da proverim, cula sam da ima prelep medjunarodni deo.
Napomena: prodavnice zdrave hrane, nalaze se u delovima sa bogatim stanovnistvom, gde je I finansijska moc potrosaca veca, samim tim je I briga potrosaca o zdravlju mnogo vise izrazena (primer Indiane – Hamilton county gde ja zivim, smatra se najboljim u celoj Indiani, tj. u isto vreme I najskupljim za zivot…nije uopste slucajno da se obe prodavnice Trader Joes’a za ovo podrucje nalaze upravo u ovom countiu. Postoje prodavnice sa dosta jeftinijom hranom, npr. Save a lot prodavnica koja ima super niske cene, cak jeftinije I od Aldija, ali se nalazi u Getou, ni jedne nema u mom countiu…kako je to moguce, sta mislite…a ja ne smem da idem u getto uopste, cak ni mnoge moje drugarice koje su rodjene ovde ne smeju tamo da idu, pogotovo ne same..o cemu pricamo mi onda tu…to isto moze biti cinjenica zivota ovde – sigurnost se placa, ne samo preko rente, nego I preko hrane I svega ostalog…)

Organska hrana – koliko smo mi navikli da jedemo zdravo ili ne u nasoj zemlji, to je sve individualno; ovde mislim da postoji mnogo veci izbor, ali I mnogo pristupacnije cene. Svesnost Amerikanaca o zdravoj hrani u prakticnom smislu cini mi se da jos uvek ne postoji; jos uvek se jede kompletan junk food, koji je veoma jeftin I dostupan, dok se zdrava hrana (ako se malo bolje pogleda, mnogi artikli organski I prirodni su mozda cak I ista cena kao I oni koji nisu organski ili samo malo skuplji, veoma mali broj je veoma mnogo skuplji od neorganskih artikala), zdrava hrana se retko kupuje, cini mi se da vise stranci obracaju paznju sta jedu nego Amerikanci. Mozda je to I posledica cinjenice da se zdrava hrana cesto vezuje za vegetarijansku I za hranu Azije, Indije etc…Cini mi se da nikad vise u Americi nije bilo propagiranja o zdravom nacinu zivota, s jedne strane, bilo putem tv-a, radija, reklama, besplatnih casopisa o zdravoj ishrani (mi imamo mesecnik o organskoj hrani koji se deli besplatno, plus mesecnike besplatne o zdravom zivotu ispred apoteke), a da s druge strane Amerikanci nikad nisu bili vise gojazni …veoma mali broj ljudi kupuje organsku hranu, cak I kad ima mogucnosti … jos uvek dosta ljudi nema svest o tome sta je to zdrava ishrana I koliko je ona znacajna…Jer zdravlje je ono jedino sto ne mozemo da zamenimo…elem, da se ja vratim na topic, da bi sacuvali zdravlje, treba da pazimo sta jedemo I sta koristimo u kuci generalno, a onda treba I da znamo da su kvalitetnije stvari malo skuplje, ali nemerljive po nase zdravlje…

Ponovo Wallmart: kad sam kupovala osnovne stvari za stan, kupila sam I medju ostalim stvarima, komplet posudja, cini im se jedan mali tiganj, dve serpe osrednje velicine s poklopcem I jednu vecu s poklopcem, bilo je neko pojeftinjenje I to je kostalo sve ukupno 16 dollara…nista extra kvalitet, ali radi posao…medjutim prijedu se meni one nase velike palacinke, a ovaj mali tiganj mi ne vrsi posao uopste, te ja kod mene kupim najkvalitetniji tiganj veliki koji sam nasla, I on sam kostao je 30 dollara, ali kvalitet nije mogao da se upredi s ovim posudjem uopste…e to je ono o cemu se prica…zavisi sta ko hoce I koliko za sta zeli da potrosi novac…

Evo toliko od mene za sada s mojim iskustvima u kupovini, s cenama uskoro…

Pozdrav!
Reply With Quote
Staro 01.11.2008, 23:20
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Imam nesto drugacije misljenje...

Mi najcese kupujemo u Walmartu. Ovde nema Krogera ili Ralphsa, postoji Publix supermarket koji izgleda mnogo lepse nego Walmartu iznutra pa se ljudi navade i kupuju u njemu. Ja se rukovodim prostom racunicom: Svaki taj (potpuno isti) proizvod kosta od 50c-nekoliko dolara manje u Walmartu tako da idem tamo. Plus sto im je frekvencija kupaca znatno veca tako da je npr meso uvek sveze.
Naravno, mrzim da provodim sate u kupovini pa kad sam vec tamo dok zena razgleda hranu ja kupim po neki deo za auto ako treba, papir za stampac i slicno i opet sve je jeftinije nego u drugim prodavnicama.
Postoje i prodavnice "zdrave" hrane ali su cene nenormalno visoke i kad bi covek kupovao samo organic i po tim prodavnicama ne bi ga okrpilo ni $1000 mesecno.

Mleko i jaja kupujemo uvek organic, ostalo kako-kad.
Uostalom ko zna cime se sve prskaju jabuke koje se prodaju po srpskim pijacama?

Sto se tice toga kako menadzment Walmarta tretira svoje radnike, to me ne interesuje jer ako bi tako gledali onda ne treba nositi ni Nike patike zbog uslova tamo neke fabrike u Indoneziji koja eksploatise klince od 12 godina.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja