ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » New York State, potom Florida » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Thread Tools Display Modes
Staro 28.04.2008, 06:49
tiberije tiberije je offline
Član

Datum prijave: 17.03.2007
Nepromenjeno New York State, potom Florida

NEW YORK

Ja i zena smo dosli u USA negde pocetkom oktobra, odmah da kazem da je to najgore i doba i da je procedora oko dobijanja papira najduza, valjda zbog velikog priliva raznoraznih zahteva za drzavljanstva i zelene karte. Umesto uobicajenih 3 nedelje ja i zena smo cekali 2 meseca na zelenu kartu i SSN. Ta dva meseca smo proveli na severu drzave NY, blizu kanadske granice, izmedju Sirakuze i Rochestera. Inace oblast se naziva Finger Lakes zbog jezera koja imaju oblik ljudske sake. Jesen je stvarno prelepa i nezaboravna u NY, desetine razni boja cine da drvece izgleda lepse nego bilo gde sam ikada imao prilike da budem u jesen. Ali opet, mali grad, u blizini dva velika poznata po kriminalu i nesigurnosti, ne pruza vam mnogo prilike za nkei drustveni zivot, pogotovo ne u periodu od novembra, pa sve do aprila jer zime su duge, hladne i sa dosta snega, mi smo bili tamo kod prijatelja do pocetka decembra i tada sam se nagledao snega a bogami i lisca za citav zivot, inace sneg se zadrzao sve do aprila, sto je meni, koji sam u tom trenutku bio na floridi i kupao se u okeanu i bazenu izgledalo tako daleko kao da to nikad nisam doziveo. Ipak ovaj deo gde smo bili odlikuje se cistom i prelepom prirodom, najcistijom vodom i vazduhom koje sam ikada pio/udisao, ali kao sto rekoh zima i cinjenica da u tako malom mestu nema bog zna kakvih desavanja doprinela je tome da ja i zena odemo za floridu onog trenutka kada smo dobili papire. Inace i ja ion smo zavrsli Ekonomski fakultet i ovde smo dosli kako bi smo zavrsili MBA studije.

FLORIDA:

Zahvaljujuci jos jednom clanu foruma, LUCKY-ju koji je ovde dosao nesto pre nas i koji nam je pomogao toliko da cu mu vecno biti zahvalan, primo nas je, pomogao nam je da nadjemo stan, polozimo za vozacki i kupimo auto i time nam kud i kamo olaksao pocetak zivota ovde.Inace vremenom smo postali odlicni prijatelji i ovom prilikom ga pozdravljam i malo da ga ukorim jer mi se cini da je malo preostar bio prema Floridi. Inace grad u kome smo se zove St.petesburg (Rusi ga osnovali) i povezna je mostom sa Tampom (nalazi se u tampa Bay zalivu), nesto ka Novi Beograd i Beograd. Meni je inace oduvek bila zelja da jedan deo zivota provedem na moru i sada mi se ona i ostvarila, jer St.Pete ima kilometre i kilometre plaza i definitivno predstavlja jednu od najpozeljnijih lokacija za zivot na Floridi.Za znatizeljene Jelena Jankovic i Monika Seles imaju kuce u blizini (nekih 40 kilometra od nas). Grad je prepun parkova i ima mali milion plaza koje Vam pruzaju mogucnost neprekidne promene. Evo bas veceras smo ja i Lucky sa svojim lepsim polovinma bili na Fort DeSotu, koja je izabran 2005 za najlepsu plazu u americi.Inace pored Turizma koji je najvise zastupljen u Clearwateru gradu koji je sa jos 3-4 druga grada povezan sa St.Petom i Tampom cineci tako jedna Megapolis od nekih 2 miliona stanovnika, zastupljena je uglavnom farmaceutska i elektronska industrija. Naravno prekom nedelje dok radite uglavnom zaboravite da ste u tropskom raju ali cim dodje vikend i vi odete na plazu zaboravite na radnu nedelju i setite se kako ste nekada sa zaljenjem posmatrali razglednice i putopase na TV-u i pitali se da li ce ti vi ikada moci tako da uzivate.Centar grada je stvarno prelep i moja zena koja obisla Francuski deo mediterana kaze da je podseca na Nicu, ja mogu da povrdim da je stvarno prelep i da se ima sta videti i doziveti.

Klima je kao sto je Lucky vec rekao, carobna u periodu od oktobra pa kazu do juna kada pocinje sezona uragana, velike vrucine i kise. Do tada je pravo junsko leto (srpsko) i mozete se kupati gotovo cele godine u okeanu s tim da od aprila je temperatura vode 25-26 stepeni, dakle toplije nego jadransko more, kazu da je leti i pretoplo i da se mozete rashladiti u okeanu ves samo u bazenu. Dosli smo dakle i do bazena, kojih ima gotovo u svakom stambenom kompleksu, eto naprimer meni je udaljen od ulaznih vrata nekih 30 metara, i predstavlja odlican vid relaksacije. Jos jedna dobra stvar su parkovi kojih ima u izobilju sa kosarkaskim i teniskim terenima (sa reflektorima) tako da se besplatno mozete rekreirati do mile volje. Inace grad je dosta bezbedan (valjda zbog turizma) i uglavnom se zna da u juznom delu zive latinosi i crnci tako da to mozete izbegavati(nesto kao blokovi NBG).Inace kao sto Lucky kaze daljina je ovde relativna stvar i bez auta ste kao bez nogu, mada bih da ga ispravim i kazem da gradskog prevoza ima i da funkcionise odlicno, ali su autobusi na sat vremena a ne kao u BG na 5 minuta.

Inace vec je kasno pa da zavrsim post za danas ali nastavicu ga uskoro i dodati jos par nasih iskustava.
Reply With Quote

Pravila pisanja