Nenade, hvala na postu - ja iskreno do sada nisam htela da se javljam jer sam mislila da sam usamljeni slucaj koji za celu ovu pricu misli da je ogroman "srbijanski" bullshit. Ne znam prosto ni odakle da krenem...
Coveku koji je objavio komentar na porodicu Nastic verujem, pogotovo u vezi sa podatkom da su i "duzni i ruzni" - ljudi su podneli zahtev za zastitu na osnovu Chapter 7 da zastite kucu koju su kupili... zao mi je sto moram to da priznam, ali tipicna prica za mnoge ljude sa naseg prostora: izvlaci pare sa kartica, kupuj kola i kucu, stavljaj pare na racune familije razno razne, proglasi bankrot i budi veliki Baja na Balkanu. Dakle, slucaj Nastic (da ne bude da izmisljam) je
ovde, tacka 48. Dalji komentar na to nemam.
U Kaliforniji treba debelo bogami da zaglibis da bi ti oduzeli decu... pricam sa kolegama na ovu temu, i zamislite - svi su svoju decu (kao i mi na Balkanu) slikali golu na cebicima (odvratno moram da priznam, ne mogu ni da vam opisem sa kojim sam zarom na sitne komadice pokidala sopstvene slike u opisanom izdanju, dakle roditelji nikako da shvate koliko je sve to neprijatno za decu jednog dana kad vide slike). Ali - i to jedno veliko ALI, ne slikaju svoju decu golu u 5 i 8 godina. Isto tako ne stavljaju slike niti snimke svoje dece u poslovni kompjuter. U svakoj ozbiljnijoj firmi sve je to lepo objasnjeno u Employee's Book, da ne duzim prvise na tu temu.
Zbog par bezazlenih porodicnih fotografija (kako pokusava da objasni gospodin Nastic) verujte mi da ga niko ne bi prijavio... zbog domestic violence - vrlo verovatno. Isto tako - kaznjavanje dece je sasvim uobicajeno: da li stvarno verujete u gluposti tipa da ce vam oduzeti dete ako mu lupite samar i ukinete gomilu privilegija? Pa sta bi radila sluzba za zbrinjavanje dece kad bi se oduzimala deca samo na poziv uznemirenog pubertetlije? Evo, moj kolega kaze pretilo mu dete da ce da ga prijavi (rodjeni Amerikanac da ne bude zabune) zbog zabrane izlaska usled losih ocena u skoli. On stavio telefon na sto i kaze mu "Zovi". Pa da vidimo gde ces i kako ces - u foster care, pa ce valjda da ti daju sobu i kompjuter i fancy telefon, i garderobu koju hoces i plus da neces da ucis i da se izivljavas kako stignes?!
Ove je samo ilustracije radi da ne verujete u nebuloze da ne smete da pipnete svoje dete - naravno da to ne znaci da mozete da lemate dete kako stignete niti da je "batina iz raja izasla". Nijedno dete ne voli obaveze i "vaspitne mere", pa sta mislite da bi se desilo kad bi svako dete zvalo da prijavi roditelje zbog "maltretiranja".
Informacije na ovoj strani (USA) ne mozete da nadjete jer se postuje pravo na privatnost. Ocigledno da porodica Nastic misli da ce pisanija po novinama da pomogne. Nece - naprotiv. To sto zameraju sto su deca ispitivana bez advokata - ni to nije tacno. Bio je zastupnik prisutan. Deca nisu opustena u prisustvu roditelja i nisu iskrena. Razgovor se snima. Ako nesto nije u redu - ili protivzakonito, nece moci da se koristi na sudu.
Zao mi je dece. Zaista mi je zao, pogotovo sto postoji opasnost da ih razdvoje. Iz sopstvenog iskustva znam da kad se deca razdvoje i poremeti sve ono sto ih vezuje - to se vise nikada ne ispravi. Nadam se da ce sto god bude uradjeno biti u korist dece. Inace - standardna je praksa da se deca smeste kod babe i dede ili rodjaka ako je moguce. Saznacemo nadam se sta se sve ovde desavalo. U medjuvremenu, svima kojima se ne svidja Megan's Law zelim svu srecu ovog sveta da im se nikad nista lose deci ne desi. Roditelji cija su deca oteta, silovana i brutalno ubijena znaju zasto je dobro da ovaj zakon postoji.
A u medjuvremenu, svako ko misli da je to ok neka slika svoju decu u raznim provokativnim "Hollywood" pozama u pripremama za ko zna kakve Miss ko zna cega, neka kace na internet i neka protestuju protiv zakona koji je uveden da zastiti decu od pedofila i silovatelja, kao i da sve nas upozori ko nam zivi u komsiluku. Ja nemam nista protiv. Ko ima - ima pravo da ima protiv.