Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana
Da "zapljunem" i ja ovu temu 
Ma koliko ljudima koji ne zive ovde bilo cudno da neko nije zadovoljan zivotom ovde, molim vas imajte u vidu da pre svega niste iskusili zivot ovde i imajte u vidu da smo svi mi razliciti: po obrazovanju, standardu koji smo imali tamo i ovde, bliskosti sa drustvom i familijom... necije drustvo se nije rasturilo, nekom je tamo perspektiva bolja nego ovde, neko se doselio ovde a ima tamo dva stana i kuce a neko je dosao sa jednim koferom. Isto tako - mentalitet ljudi s jednog kraja grada do drugog je drugaciji, a kamoli od drzave do drzave.
|
Jeste. I nismo svi isto godiste kad odemo prvi put u stranu zemlju. Meni su SAD treca zemlja u kojoj sam radila i dobijala platu. I nije isto da li ovde dodjes pravac iz rodnog grada ili si ranije promenio adresu (radi studiranja, selidbe ili cega god)...
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana
Oblacim se onako kako volim, i kako ja smatram da je prikladno za moj status u profesionalnom pogledu. Placam frizera prilicno jer mi godi lepa frizurica a i utice takodje na status na poslu.
|
Da se razumemo, moj status u profesionalnom pogledu u Srbiji i ovde je delimicno slican - radila sam na fakultetu i u Srbiji i ovde. Kad sam opisala kako me briga koje marke kupujem nisam htela da kazem da se oblacim u 2nd hand shopu ili nesto slicno. Samo da ovde nema seljackih merkanja ko je koju marku obukao, studenti su mi u majicama, farmerkama, japankama, trenerkama sa natpisima univerziteta. Operisano mi je radno mesto od smesnih modnih trendova - te svi nose ljubicastu, te svi nose tirkiznu i slicno. Naravno da imamo kod oblacenja, zna se kako profesor treba da se oblaci. A na mom poslu sam jedna od retkih zena, radim u inzenjerstvu tako da mi martinke prolaze ladno kao sastavni deo obuce za kisu i sneg. Od martinki ne smrde noge nit se dobijaju zuljevi, naprotiv jako su udobne cipele. A nemaju veze sa trendovima. Kod mene na poslu ti od frizure ne zavisi status, ali kosa mora da je cista, muskarci moraju da su obrijani i sveze osisani. Zene mogu da imaju kosu do struka ako hoce, za to nema pravila. Licna higijena je broj jedan i nesto sto se naravno podrazumeva (kod nas nije bas uvek to bio slucaj).
U Srbiji pak, studenti su smekali profesore i asistente kako se oblace i naglas to komentarisali. A masa studenata je izgledala kao da je svako jutro provodila po sat dva montirajuci se za nastavu. To su bila montiranja kao za izlazak sa sve kompletnom napadnom sminkom, preuskom odecom, skupim cipelama i patikama. Skupljim nekad i od njihove godisnje skolarine ako su na budzetu. Pokusavani su da se uvedu kodovi oblacenja da sprece muskarce da dolaze u bermudama i japankama, a za divno cudo gole grudi studentkinja i mikro suknjice su uvek bile dobrodosle