Drugari, dva pitanja
Prvo da vam poželim srećan Božić i sa malim zakašnjenjem srećnu Novu. :papa:
Svratio sam jer bih želeo da vas pitam par stvari.
Saznao sam da moj stric ima kuma Amerikanca, koji ima neku firmu za klima uređaje u Njujorku. On bi trebao u junu da dođe do njega, pa me zanima (nestrpljiv sam drugari) kada već poseduje firmu, da li bih mogao da dobijem državljanstvo preko njega na neki način? Čini mi se da sam negde pročitao da papiri mogu da se dobiju, ukoliko neka firma garantuje (i plati) za tebe, a ja ove godine napokon završavam srednju gimnaziju (:1081:) i planiram da odem iz ove banana države. Planiram i studije, ali o tom potom, sada mi je mnogo bitnije da se prebacim preko! :naughty:
Drugo pitanje se odnosi na američku ekonomiju. Kao što znate, dolar je svetska rezervna valuta (tkz. "reserve currency) i zahvaljujući tome, u Americi je moglo fino da se živi. Međutim, Kina će do 2018. postati najveća ekonomija sveta (što su do sada bile SAD) i već godinama trguje sa svim zemljama direktno bez dolara kao rezervne valute. Isto to radi i Rusija sa svojim partnerima, kao i zemlje Briksa (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika). Japan i Kina takođe trguju direktno, kao i Nemačka i Kina, Australija, Novi Zeland, grupa Azijskih zemalja itd. Nafta se takođe više ne prodaje samo za dolare, već je i kineski juan uvršten od pre nekoliko meseci. Je l može neko da mi objasni kakva će situacija biti tamo kroz par godina? Amerikanci su uspaničeni kada razgovaram sa njima (uglavnom na forumu Rona Paula, republikanskog političara, a neoliberala) jer bez dolara kao rezervne valute, budžet i standard života će znatno opasti u Americi.
[url]http://socioecohistory.wordpress.com/2012/09/13/lindsey-williams-the-dollar-is-dead-hyperinflation-is-coming-china-trades-oil-in-chinese-yuan/[/url]
Dakle, da li vredi ići u Ameriku, ukoliko ona zaista propada?
Last edited by dzonny; 07.01.2013 at 02:53.
|