![]() |
|
|
Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA |
Lokacije u USA » Boston, Massachusetts » Bitni linkovi | ||||
O Americi | Život u USA | Države (States) | Gradovi | Naša mesta (mapa) |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Generalno gledano, od 2010. kada sam prvi put bio u Bostonu, do 2015. mnogo toga se promenilo. Grad je te 2010. bio jedno napušteno gradilište, kapiram zbog krize i sl., međutim, stvarno se sada stiče utisak da se Boston pretvara u jedan prelepi biser Istočne obale.
South End je poprimio moderan izgled sa svim pratećim sadržajima koji mogu da vam padnu na pamet (a da to nije cirkuski slon) - puno barova, restorana, šetališta uz obalu. Eastie, koji je preko puta, postaje sve popularniji. Studenti počinju polako da migriraju na ovu stranu, posebno oko Maverick metro stanice, jer tu ima finih sadržaja - pekarica, kafea, poslastičarnica, čak i džez barova. Tu su i lokalni frizeri, saloni i sl. Pirs park je mesto odakle se pruža najlepši pogled na Bostonski skajlajn i često kada su neki državni praznici, ovaj park bude dubke pun jer se ljudi raduju vatrometima i sl. Nedaleko odatle, ima jedno staro brodogradilište koje sada izgleda kao mini verzija Beogradske Sava male - nekoliko zanimljivih murala, nekih interesantnih umetničkih postavki i jedan kul bar koji se zove Ko Paj. Imaju nešto kao miks pire krompira, sosa od mesa i pite - uz australijsko pivo, prste da poližeš ![]() Samo, fino to i košta... Ali, moram da priznam, nigde se u Bostonu nisam osećao opuštenije do tu. Ponovo, nedaleko odatle, imaju dva velika placa na kojima će izgleda u dve, tri godine da niknu dve rezidencijalne zgrade sa fensi stanovima. Tu nema greške, sa pogledom na grad i blizine metroa, biće to jedan papreni doživljaj budućim stanarima i mislim da će značajno uticati na demografsku strukturu u tom delu grada. Ima jedna priča u vezi Čarlstauna, koji je dijagonalno od Istija, da kada su 80-ih gradske vlasti htele da dovedu irsku mafiju u red, započeli su proces džentrifikacije velikih brodogradilišta pretvorivši ih u fensi stambena naselja, što je dovelo do migracije velikog broja tkz. blue colar stanovništa, više srednje klase i to je izazvalo nagli rast cena svega da je mnogima koji su tu ranije živeli postalo nepodnošljivo za život pa su oni krenuli da migriraju na druga mesta. Do 2015. godine, pogled na Bostonski skajlajn odatle mi je bio najlepši. Pogled iz Pirs parka je sada na prvom mestu. Što se tiče džentrifikacije Istija, očekujem sličan scenario oko Maverik stanice vrlo brzo. U daljoj budućnosti, Čelzi će da bude sledeći. Još jedna stvar koja mi se dopada u vezi Istočnog Bostona je to što aktivno rade na razvijanju zelenih površina. Čitao sam da se dosta uložilo u tkz. green line (nadam se da ne grešim), i počev od Pirs parka pa sve do Konstitušn plaže iza aerodroma, ima veliki broj parkova koji su lepi, moderni, sa klupicama, igralištima za decu itd. Renovirana biblioteka je jedna od najlepših u gradu. U Bostonu postoje delovi grada bliži gradskom jezgru koji se smatraju nebezbednim za život. To su delovi Dorčestera (južni ako se ne varam), delovi oko bolnice koja je nedaleko odatle, gde na žalost mogu da se vidi zavisnici kako leže ili se gegaju po ulici. Sam centar Bostona, iza Čajna tauna nije ništa bolji što se tiče skitnica i sl. NASTAVAK SLEDI
![]() |