@ stizeljeto
roditelji imaju priority u pravljenju zelenih karata jednom kad postanete drzavljani, tako da ne bi trebalo da imaju problem u dobijanju turisticke vize. Za dobijanje vize ne treba AoS, ne treba ni pozivno pismo - popuni se formular online (ja sacuvam u pdf, to ima bar code samo skeniraju na ulazu i vec imaju sve podatke), pozovete ih telefonom, kupite PIN sa ovdasnjom karticom, zakazete intervju i ako dokazu vezu sa Srbijom i ne pogube sa na intervjuu - dobijaju vizu na tri godine. Ja ipak saljem pozivno - napisem kolika mi je plata, bla bla - dosli ovde, pa da nas roditelji vide, gde zivimo i kako smo bla bla...mi ne mozemo nazad, obaveze bla, bla.... ja brinem o board i expenses, i da ce da se spakuju nazad na avion...uvek zovem ja, prva rec mi je zovem iz LA, moje ime je.... hocu da zakazem intervju za clana porodice/prijatelja... polome se od usluznosti, cak i nece da naplate PIN pre nego sto saznaju da su potrebni dokumenti spremni. Dakle, ako su penzioneri onda su im potrebne kopije od poslednja 3 ceka od penzije, ako rade onda uverenje sa posla (ili radna knjizica koja cujem je obicno kod poslodavca), uverenje o dobijenom odmoru, izvod o nekretninama ili novcu i bla, bla prica da se vracaju nazad (imam drugu decu, unucice ovde, kucu, imanje whatever... napravis kopije zelenih karti, vozackih i SSN od oboje i to im takodje posaljes za intervju. Oni kazu da im ne treba pozivno pismo, ali ga lepo uzmu, odu za kompjuter, ucukaju sta treba - jedino sto ne mogu da vide je tvoja plata i credit history jer to po zakonu niko ne sme da ti gleda bez tvog striktnog odobrenja (to samo da naglasim da znaju sta rade i interestingly enough sve osobe za koje cujem da su odbijeni za vizu su nekako planirali da ostanu ovde ilegalno...). Znaci - mora da bude ok sa obe strane da bi oni izdali vizu... I jos nesto - OBAVEZNO kupite putnicko osiguranje u BG, inace ne daj Boze moze da bude belaja (ljudima odavde je majka imala da li slog ili nesto i bila je ovde u bolnici u komi, ovde je i umrla...a bila zdrava ko dren pre puta, tako da ne salite se sa tim zbog ekstra $50 evra)!
Meni je bila ovde sila bozja ljudi, i rodjaka i prijatelja i svi su dobili vize na tri godine bez ikakvih problema kazu da su im intervjui nakon predaje pozivnog pisma (i provere "necega" tamo negde "iza") trajali par minuta... uobicajena neka pitanja...ja sad imam goste u sprilu, pa troje avgustu, pa troje za Novu godinu

zurke non stop hihihihi
Tako da stvarno nije problem za vize....
@xeg
ako imas presedanje ovde u USA, ne mozes da checkiras do kraja... zato sto na point of entry imas proveru i moras da skines prtljag, bez obzira sto ce u BG da ti checkiraju do kraja... to se desava i sa turistickom - moja cica je sletela prvo u Chicago i morala je da uzme prtljag i donese na proveru... tako da sorry

imajte u vidu da kupljenje prtljaga uzme bar pola sata. Ja nikad ne uzimam sa presedanjem pa makar platila i vise...ne bih te komplikacije... ali sta da se radi, bicete ok samo im objasnite da imate connection flight i ubrzace se oni