![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Free, nije to velik broj, i moj je bio 26XXX (skoro pa 27000) pa sam imala intervju u pocetkom aprila.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
u SAD, nacionalni prosek ljudi sa Bachelor diplomom (cetvorogodisnjim fakultetom) je 27.5 % (izvor Chronicle of Higher Education). Ako vas zanimaju mape sa procentom koliko studenata zavrsava skole u kojim oblastima kliknite ovde. To su obicno i dobri pokazatelji kakve su oblasti. Ja koliko vidim ovde ima mnogo vise sanse da vam deca zavrse koledz, posto se placa pa se i ozbiljnije shvata kad se studira. Nije samo poenta upisati kao kod nas sto se cesto radi a ne zavrsava (motivacija, perspektiva, kriterijumi, mesani su faktori koji na to uticu). Elem, ovde sirotinja moze da pronadje vladine zajmove i da nesto zavrsi (ne mora da bude to najbolja moguca skola niti cesto cetvorogisnji fakultet, moze i neka visa). A najveci burzuji i ne moraju da studiraju ili idu u Ivy League. A najcesce i studira ta srednja klasa. Zato im postoje public university-eti. Mogu isto tako da se udju u price vezane za stipendije pa da krajnja cifra koja mora da se plati bude manja, da se upise univerzitet u svom gradu i slicno. Kako god, srecno svima bilo. Uvek mozete da dete posaljete u maticu da studira (znam nekoliko takvih slucajeva). Educational attainment in the United States, Age 25 and Over (2011) Education Percentage High school graduate 87.58% Some college 56.86% Associate's and/or Bachelor's degree 39.89% Bachelor's degree 30.44% Master's degree 7.95% Doctorate or professional degree 3.00% |
|
|||
|
|||
![]()
Naravno da ne mora uvek top. Problem je sto se to ovde stavlja kao prednost USA u odnosu na EU a to nikako nije nesto sto bi trebalo da je prednost jer ako imas znanje za Stanford ili MIT nije bitno odakle si i gde zivis jer ces vrlo lako isti upisati. Samo neka ljudi bace pogled koliko kosta studiranje tamo pa ce im neke stvari biti jasnije i prestace da sanjare.
Sto se tice ostalih univerziteta i koledza oni daju kvalitet koji je ako ne nizi onda sigurno u rangu vecine drzavnih unvierziteta u zapadnoj i severnoj evropi sa razlikom sto se u EU skolarina ili ne placa ili je smesno mala u odnosu na USA. Recimo Upsala Univerzitet, stariji je od samih USA (osnovan 1477. godine), free je za EU gradjane i rezidente a za ostale je duplo jeftiniji od bilo kog univerziteta u USA slicnog ranga + u vecini postoji i opcija studiranja na engleskom jeziku. Takvih i slicnih univerziteta ima po celoj Evropi tako da ta "prednost" pada u vodu. |
|
|||
|
|||
![]()
Ja bih pre rekla da je apsolutno bolje ovde upisati poslediplomske a ne dodiplomske studije. Dodiplomske su skupe a za poslediplomske se mogu dobiti stipendije, dovoljne za krov nad glavom i hranu na stolu obicno.
A sto se tice posledipomskih studija u Evropi, one ne znace ulazak u tu zemlju, masa njih koje vidim da su pozavrsavali neke master studije u zemljama Evropske Unije su se zaposlili u dobrim firmama ali zavrsili po kojekakvim -stanovima, daleko od Evrope. A kad zavrsis u SAD, ulazis direktno medju njihovo trziste rade i imas sansu da ostanes. Ista stvar sa doktorima nauka iz zapadne Evrope. Znam masu Nemaca koji su mi rekli da sa svojim Nemackim doktoratom nikad ne bi mogli da nadju nikakav posao profesora predavaca jer su i kod njih sistemi selekcije kao kod nas, izaberu te da ostanes u akademiji, ako zavrsis sa strane i na svoju ruku tesko upadas medju te odabrane. Isti elitisticki princip. Znam dosta doktora nauka iz Zapadne Evrope koji se drndaju po postdokovima u SAD ne bi li negde dobili neko radno mesto: profesorsko ili u industriji. Neki se i zaposle na fakuteltetima ovde. Ovde je svaka pretraga za profesorom otvorena stvar, svi imaju podjednake sanse. Sama priroda posla je jako kompetitivna (tenure track sistem) tako da mnogi i ispadaju usput i non stop postoje novootvorena radna mesta kako za docente tako i za vanredne profesore. Mnogo je fluidnije trziste rada u odnosu na evropske institucije gde cesto vazi sistem zasticenog belog medveda. Naravno i tamo se to polako menja. A uvodjenjem Bolonjske transformacije obrazovanja u Evropi odjednom se pojavljuje ekstremni broj poslediplomskih programa, pogotovu doktorskih studija. A buducnost ce pokazati sta ce biti sa tolikim brojem novih doktora nauka, ima li mesta za sve njih. |
|
|||
|
|||
![]()
Zanima me u koliko budem izvucen,znaci aplikacija koja je na moje ime,a prijavio sam suprugu i 3 djece,da li mogu samo za sebe pokrenuti svu proceduru oko papirplogije i sam otici.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
a oni ako ne misle ići s tobom to je u redu (njihova odluka u konačnici i ne predstavlja tebi nikakav problem kao glavnom aplikantu na kome se vodi prijava u slučaju da te izvuku).
|
|||
|
|||
![]()
dulobar,
iskreno se zahvaljujem na ovako brzom i lijepo objasnjenom odgovoru |
|
|||
|
|||
![]()
Samo bih ja na njihovom mestu uzeo vizu pa onda razmisljao. Pogotovo jer deca ne mogu sama da misle za sebe sta im je najbolje.
|
|
||||
|
||||
![]()
Koliko sam ja ukapirao za sada, ako odes sam, tek za jedno 5 godina mozes da pokrenes proceduru za porodicu i njihovo dobijanje papira. Jeste da je to veliki trosak u startu, ali mislim da se isplati, jer i ja imam zenu i dvoje dece tako da cemo svi da "begamo" ako nas izvuku. Jedino sto ako mene izvuku, ja cu da odem sam na par meseci a oni ce deci u tom famoznom roku od 6 meseci. Ipak je lakse snaci se sam nego sa dvoje male dece. Ako pak izvuku zenu idemo svi, pa kako nam je sudjeno!
|
||||
|
||||
![]()
I ja sam planirao ako me izvuku da odletim sam, a zena sa decom da dodje bar dva-tri meseca posle mene.
Display Modes | |
|
|
![]() |