ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Zelena Lutrija > Intervju (interview) - Ambasada

Intervju (interview) - Ambasada Pitanja vezana za dokumentaciju, specijalne slučajeve i pitanja tokom intervjua

Intervju (interview) - Ambasada » Makedonija: Intervju » Bitni linkovi
O drugoj koverti Lekarski pregled Ambasade Intervju Korisne informacije

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 21.09.2015, 11:11
dezdej dezdej je offline
Drug član

Datum prijave: 13.05.2015
US lokacija: Chicago, Westmont
YU lokacija: Ohrid Makedonija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Gjavol Prikaz poruke
dezdej moze ke projdes I bez affidavit ,imam prijatel koj pomina I bez toa.Moj sovet e da ne navlagas mnogu vo diskusija ,odgovaraj samo toa sto ke te prasaat.Kolku povekje navlagas tolku povekje prasanja kje dobivas od nivna strana
Abe jas da si najdam I da imam za sekoj slucaj , pa ne mora da mu go pokazam toj document, tamu bi go pokazal samo ako mi go pobaraat . Inaku mene samo sto mi posocija primer kade aplikant od dv lottary e odbien bas poradi toj document , pa ko se vratil na prezakazanoto intervju veke nemalo vizi za nego zatoa ne steti da se ima affidavit of support pa makar dokumentot bi mi sedel vo torba bez da go prilozam
Reply With Quote
Staro 21.09.2015, 20:23
TrikkY's Avatar
TrikkY TrikkY je offline
Član

Datum prijave: 18.05.2015
US lokacija: Florida
YU lokacija: Prilep, Macedonia
Pošalji Skype™ poruku korisniku TrikkY
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dezdej Prikaz poruke
Abe jas da si najdam I da imam za sekoj slucaj , pa ne mora da mu go pokazam toj document, tamu bi go pokazal samo ako mi go pobaraat . Inaku mene samo sto mi posocija primer kade aplikant od dv lottary e odbien bas poradi toj document , pa ko se vratil na prezakazanoto intervju veke nemalo vizi za nego zatoa ne steti da se ima affidavit of support pa makar dokumentot bi mi sedel vo torba bez da go prilozam
kako sto citav pretezno vo skopskava ambasada barale affidavit of support, sto ne bilo slucaj i vo drugive balkansi drzavi, e sega ima sansi da ne ti pobara..ali ako imas moznost da izvajs i da ima koj da ti prati zosto da odis na rizik ili da se maltretiras da odis na prezakazanoto intervju i vo najlos slucaj kako sto ti napomena da ti reca deka nema poveke vizi. Mislam deka sepak ne e mala rabota, sepak ti go menuva cel tek na zivotot ponatamu ako ti odobra green card i zaradi nekoj dokument( a si mozel da go izvadis) da si napravis komplikacii.. mislam deka ne vredi.
Reply With Quote
Staro 21.09.2015, 20:54
TrikkY's Avatar
TrikkY TrikkY je offline
Član

Datum prijave: 18.05.2015
US lokacija: Florida
YU lokacija: Prilep, Macedonia
Pošalji Skype™ poruku korisniku TrikkY
Nepromenjeno

Blagodaram mnogu za informacijata. Imam i edno prasanje, znam deka mojot CN ne e ni voopsto blizu za da me izvlecat vo narednive 2-3 meseci ali me interesira dali imas nekoi beneficii ako na intervjuto im kazes deka vsusnost mozi da pravis muabet i na angliski. Dali toa pomaga nesto pri intervjuto, posto mozam da kazam deka angliskiot go znam prilicno dobro, ali ako ne pravi nekakva razlika ne sakam da rizikuvam. Pozdrav svima i vi posakuvam sreka na site dosega sto imate zakazani intervjua, isto i na onie sto treba vo sekoj moment da bidat izvesteni za datum
Reply With Quote
Staro 21.09.2015, 23:02
ljupcho ljupcho je offline
Član

Datum prijave: 20.03.2015
YU lokacija: Skopje
Nepromenjeno

ZA MAKEDONIJA:
Intervjuto bese pred 5 dena od dokumenti nosev sve sto ke mi padnese na pamet ama najpotrebni koj gi zemaa za nositelot:
- pasos i fotokopija od pasos
- od sud se vadi za NEOSUDUVAN i KRIVICNA EVIDENCIJA (dvata dokumenta se vadat na bit pazar sudot i kostaat po 320 denari moj sovet izvadete gi istovremeno se cekaat po 10 rabotni dena guzva e, i ne pomisluvajte bez ovie dva dokumeta da idete zosto edni gi vratija)
- MEGUNARODEN izvod od maticna kniga na rodenite ne postara od 6 meseci
- MEGUNARDONA vencanica ne postara od 6 meseci
- Vojska deka sum sluzel od opstina kade zivees se vadi imaat odelenie na minis. za odbrana
-Diplomata od sredno obrazovanie i zaverena na notar obavezno zosto orginalnata vi ja vrakaat
- Lekarsko od remedika kovertite
- affidavit of support i-134 (od sponzorot od amerika zavereno u amerika na notar + potvrda za plateni taksi, vo mojot slucaj zasto bev cn42xxx i bevme megu poslednite vo ambasada go baraa na site )
- Potvrda od banka deka imas depozit ke vidite na forumot za kolkavo semejstvo ide kolku pari treba da imate da ne se objasnuvam sega
- Sliki onie 5x5 ja nosev po 2 za sekoj a mi zemaa po 1 (u bimbo se 350 denari 6 fotografii)
- DS-260 aplikacijata i apointment letter kopirani ne gi zadrzuvaat ama mora da gi imas
* prevodi imav napraveno na nekoj dokumetni ama ne mi gi pobaraa

za soprugata e potrebno :
- megunaroden izvod na rodeni
- sud za neosuduvan i krivicna postapka
- pasos i fotokopija
- 2 sliki
- lekarsko kovertot

za decata :
- pasos i fotokopija
- 2 sliki
- lekarsko kovertot
* mantu proba baraat za deca pod 14 godini se pravi na bitpazar poliklinika
* vakcinite da gi soberete za lekarsko ke trebaat site koi se navedeni

intervjuto celata procedura trae 4 saati, bidete opusteni i se ke pomine vo najdobar red zatoa sto od prv do posleden site bea ljubezni so sreka na site!
Reply With Quote
Staro 21.09.2015, 23:06
Član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik TrikkY Prikaz poruke
Blagodaram mnogu za informacijata. Imam i edno prasanje, znam deka mojot CN ne e ni voopsto blizu za da me izvlecat vo narednive 2-3 meseci ali me interesira dali imas nekoi beneficii ako na intervjuto im kazes deka vsusnost mozi da pravis muabet i na angliski. Dali toa pomaga nesto pri intervjuto, posto mozam da kazam deka angliskiot go znam prilicno dobro, ali ako ne pravi nekakva razlika ne sakam da rizikuvam. Pozdrav svima i vi posakuvam sreka na site dosega sto imate zakazani intervjua, isto i na onie sto treba vo sekoj moment da bidat izvesteni za datum
prvo te prasuvaat na koj jazik sakas da bide intervjuto i normalno ako e na angliski si po ubedliv kaj konzulot i mozes polesno da pomines

Last edited by Magelan; 22.09.2015 at 18:09.
Reply With Quote
Staro 22.09.2015, 08:35
miga miga je offline
Drug član

Datum prijave: 24.05.2015
US lokacija: LA,California
YU lokacija: Skopje, MKD
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ljupcho Prikaz poruke
ZA MAKEDONIJA:
Intervjuto bese pred 5 dena od dokumenti nosev sve sto ke mi padnese na pamet ama najpotrebni koj gi zemaa za nositelot:
- pasos i fotokopija od pasos
- od sud se vadi za NEOSUDUVAN i KRIVICNA EVIDENCIJA (dvata dokumenta se vadat na bit pazar sudot i kostaat po 320 denari moj sovet izvadete gi istovremeno se cekaat po 10 rabotni dena guzva e, i ne pomisluvajte bez ovie dva dokumeta da idete zosto edni gi vratija)
- MEGUNARODEN izvod od maticna kniga na rodenite ne postara od 6 meseci
- MEGUNARDONA vencanica ne postara od 6 meseci
- Vojska deka sum sluzel od opstina kade zivees se vadi imaat odelenie na minis. za odbrana
-Diplomata od sredno obrazovanie i zaverena na notar obavezno zosto orginalnata vi ja vrakaat
- Lekarsko od remedika kovertite
- affidavit of support i-134 (od sponzorot od amerika zavereno u amerika na notar + potvrda za plateni taksi, vo mojot slucaj zasto bev cn42xxx i bevme megu poslednite vo ambasada go baraa na site )
- Potvrda od banka deka imas depozit ke vidite na forumot za kolkavo semejstvo ide kolku pari treba da imate da ne se objasnuvam sega
- Sliki onie 5x5 ja nosev po 2 za sekoj a mi zemaa po 1 (u bimbo se 350 denari 6 fotografii)
- DS-260 aplikacijata i apointment letter kopirani ne gi zadrzuvaat ama mora da gi imas
* prevodi imav napraveno na nekoj dokumetni ama ne mi gi pobaraa

za soprugata e potrebno :
- sud za neosuduvan i krivicna postapka
- pasos i fotokopija
- 2 sliki
- lekarsko kovertot

za decata :
- pasos i fotokopija
- 2 sliki
- lekarsko kovertot
* mantu proba baraat za deca pod 14 godini se pravi na bitpazar poliklinika
* vakcinite da gi soberete za lekarsko ke trebaat site koi se navedeni

intervjuto celata procedura trae 4 saati, bidete opusteni i se ke pomine vo najdobar red zatoa sto od prv do posleden site bea ljubezni so sreka na site!
Cestito Ljupco! Mozee li malo pojasnuvanje okolu lekarskiot. Vi stavaa li extra nekoi vakcini ( na vozrasnite), i ako treba dali ve ispratija vo Zavod za imunizacija ili tamu gi primivte. Jas bev vo zavodot i od tamu izdavaat potvrdi za imunizacija no ako gi procitaat vo kniska ili kartonce. Kako gi najdovte site vakcini sto ste gi primile, za nas del od dokumentacijata ja nema po ambulanti, ne gi cuvaat ili gi mrzi da pobaraat. Za decata - Mantu probata ja napravi pred da odite vo remedika? Treba li da se zakaze vo bitpazar ili odma ja praat?
Reply With Quote
Staro 22.09.2015, 09:26
ttt ttt je offline
Član

Datum prijave: 30.06.2015
Nepromenjeno

Neznam dali vi vie ostanatite taka mislite, no jas kako sto mozev da procitam niz forumov, samo vo ambasadata vo Makedonija baraat affidavit of suport i smetka od Banka.

Ljupco,
kazi dali ti gi baraa i dvete ili dovolno e da se ima samo potvrda od banka?

fala,
Reply With Quote
Staro 23.09.2015, 21:26
Član

Nepromenjeno

ZA VAKCINI gi baraat site osobeno za decata i to vo remedika, e sega jas imav problem so mojte i od soprugata mojte bea vo nekoi stari knigi vo poliklinika vo singelic i da recam bea usluzlivi pa mi gi dopisaa vo kniskata i stavija pecat i faksimil, na soprugata bea vo poliklinika vo gjorce i tamu bea katastrofa usluzlivi sto morase SAM po moja inicijativa kaj glavnata sestra i direktorot da se zalam za na kraj SAM da se simnam vo podrumite da i gi rascistuvam za da moza da gi najdam knigite od pred 30 godini, po sto edna vakcina falese otidov vo zavod mi rekoa deka ke mora da ja primi pa posle ja najdov i taa negde u sredno kaj sto gi vakcinirale,

ZA MANTU PROBATA ja napraviv ima samo na bit pazar i toa privatno 600 denari po dete i se pravi vtornik i petok, eden den gi bockaat drugiot den gi citaat rezultatite

ZA affidavit of suport poznavam minimum dvajca trojca koj ne se na forumot, edniot bese ovaa godina vo mart i fino lepo konzulot mu pobaral da si najde sponzor i pak da dojdat pa od mart go forsiraa pa juni go fati od koi pricini i kako neznam jas bev posleden i nesakav da rizikuvam i zatoa po moja inicijativa resiv da gi imam site opcii i da gi prilozam
Reply With Quote
Staro 23.09.2015, 21:39
miga miga je offline
Drug član

Datum prijave: 24.05.2015
US lokacija: LA,California
YU lokacija: Skopje, MKD
Nepromenjeno

Fala Ljupco, mene me buni toa sto gledam od Srbija site primaat povtorno MMR i tetanus , sto kaj nas vo Makedonija toa ne e slucaj, citajki po forumot. Jas posledno tetanus sum primila vo 92-ra i ne znam dali povtorno ke treba da ja primam. Nekoj spomnuva pravilo deka treba da se prima na sekoi 10 godini. Nekako razlicni iskustva i me bunat.
Reply With Quote
Staro 23.09.2015, 23:27
Član

Nepromenjeno

Odi voambulantata kade kako dete sto ste se vakcinirale ako toa bilo baraki ili nesto slicno ke odis vo poliklinikata vo taa opstina sto kako dete se primeni vakcinite i tamu vo nekoi slucaevi se podrumi vo nekoi slucaevi se garazi metalni i gi cuvaat site vakcini od 1970 pa navaka samo knigite se najcesto rasfrlani, navodeneti, iskinati ali e najdete vo sekoj slucaj a vo bilo koja poliklinika ke ve otkacat samo ostro nastapete i ke zavrsite rabota i na soprugata i falese tetanus pa ja najdov od 95 godina i ne ja vakciniraa
Reply With Quote
Odgovori

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja