ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 25.01.2012, 11:00
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Ovo je pocelo i nastavlja se kao vrlo "interesantno" troll-ovanje... ali, dobro - ko voli neka izvoli.

Koga interesuju pregovori za posao (plate, bonusi, beneficije, itd.), kao i koje su dobre agencije/agenti za job placement (zavisno od struke) znace vec gde treba da postavi pitanje...

Ko mora da placa/potplacuje... sta da se radi, zivot nije uvek fer - nekom majka, nekom maceha.
Staro 25.01.2012, 13:55
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

[QUOTE=NightSky;26917]
Vuxanne, kazes da postoje "recruiters" kojima platiš da ti nađu posao i da postoje legitimne agencije. Meni je to ok, ako plaćaju porez, za slučaj da te prevare sigurno ih možeš tužiti i sl. tako da ja takvu vrstu usluge ne bih nazvala "preko veze". Na kraju krajeva, i u ex-Yu ti Biro za zapošljavanje traži posao, a i oni su za to plaćeni (iz budžeta), a postoje privatne i agencije za posredovanje u zapošljavanju. Potpuno je drugačija situacija kada ti neko, ko ti uzme novac za nešto uz pisani trag, legitimno garantira da ćeš dobiti uslugu koju si platio, a drugo je kad daš novac nekom iz ruke u ruku i ako te prevari nemaš se kome žaliti.[/QUOTE]

Ne kazem ja da su ti regruteri veze vec da malo podmazes preko njih da nadjes posao. A preko veze je kad nadjes posao preko preporuke, znam dosta ljudi koji su tako nasli poslove. Neko te preporuci i uvalis se negde. To je druga situacija na koju sam mislila, ne preko tih nepoznatih kojima platis da ti traze posao. Ja ne kazem ni za jedno ni drugo da nije ok ali da postoji i kod nas i ovde. Samo pravim paralele.

A sto se prevara tice, ovde je takozvani birokratski kriminal na mnogim mestima veliki "white collar crime" ili "fraud". Ima svakakvih primera. I na to trebate obratiti paznju kad dolazite i trazite poslove. Pogotovu ovo stoje NightSky opisala. Na popularnim "craigslist" postoji jako puno oglasa koji privlace nove zrtve za prevaru. Zato treba biti oprezan.

Nikad nemojte nista potpisivati bez da niste dobro sve procitali i razmislili jer ovde, za razliku od kod nas, ugovore posle mogu da iskoriste, nije samo papir nego punovazno nesto (npr kod iznajmljivanja stana i sl).

Ja licno mislim da je ovaj boki isto tako mogao da bude totalno legalan u Americi npr. preko programa Work and Travel na J1 vizi sa kojom ima SSN i sme da radi gde hoce. I da dolazi godinu za godinom u taj Majami. Meni je sestra bila 2 x u Americi preko te varijante i ovo trazenje poslova sto on opisuje mi totalno licni na to. A takvi dolaze ne kao vi negde gde poznaju nekog ko bi im pomogao na pocetku vec totalno negde na nevidjeno. Pa i ovo 2000 dolara moze da ima smisla jer svaki dan sedenja kuci je njima cisti gubitak. Pogotovo sto ljudi na Work and Travel programu mogu najbolje da zaradjuju tamo gde ima baksisa. Pa tih 2000 dolara oni brzo otplate. Njima postoji rizik da nista ne nadju, a ovde su ogranicenog vremena. I moze da se desi da spiskaju pare koje su doneli, da moraju da se vrate kuci i da ne mogu da vrate pozajmljene pare.

Last edited by vuxanne; 25.01.2012 at 14:00.
Staro 25.01.2012, 14:00
Amer

Nepromenjeno

[QUOTE=Zana;26918]Ovo je pocelo i nastavlja se kao vrlo "interesantno" troll-ovanje... ali, dobro - ko voli neka izvoli.

Koga interesuju pregovori za posao (plate, bonusi, beneficije, itd.), kao i koje su dobre agencije/agenti za job placement (zavisno od struke) znace vec gde treba da postavi pitanje...

Ko mora da placa/potplacuje... sta da se radi, zivot nije uvek fer - nekom majka, nekom maceha.[/QUOTE]

Ako tema "Zivot u Emigraciji i Pronalazenje Poslova - Perspektive" ja ne kontam sto ne bi ljudi pisali o svom iskustvu o zivotu u Americi i svom iskustvu o trazenju poslova. Kakvo god da bilo.

Mozda da je nazovete u "Pregovori za posao (plate, bonusi, beneficije, itd.), kao i agencije/agenti za job placement" to bi vec bilo razumljvije da bude to sto ti objasnjavas.

Zana, vidim da non stop pominjes zelenu kartu i drzavljanstvo. Je l' mi koji smo dosli ili bili u Americi preko drugih tipova viza, jer nismo dobrodosli na ovom forumu? Kapiram da se forum zove zelenalutrija, umem da citam, ali vidim da nisu svi dosli preko lutrije koji se na njemu nalaze. Da li ti je to ok?
Staro 25.01.2012, 14:13
NightSky's Avatar
NightSky NightSky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.01.2012
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Zana, hvala za otvaranje nove teme. Iako se tebi ovo možda čini kao "interesantno" trollovanje, nama koji smo još uvijek na suprotnoj strani planete i planiramo jednog dana živjeti i raditi u USA svaka informacija je dobro došla, da bismo stekli što realniju sliku ili razbili iluzije/mitove/dezinformacije.

Što se tiče prevara, već sam na nekoliko mjesta na forumu pročitala negativne stvari o craigslist. Istražujući razne varijante o mogućnosti zaposlenja, našla sam stranicu koja mi se lično čini vrlo korisna - pretraživač svih firmi koje se bave određenom djelatnošću na određenom području. Dakle, registovana pravna lica. Čini mi se da nije loša varijanta obići firme sa rezimeom i lično se predstaviti potencijalnim poslodavcima.
U svakom slučaju, ako već nema na forumu, možda nekom bude od koristi:

[url]http://www.careerinfonet.org/employerlocator/EmployerLocator.asp?nodeid=18&action=industry[/url]

DV 2020
Staro 25.01.2012, 16:32
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Mislim da se recruiters i potplacivanje nekoga za posao ne moze bas porediti. Slazem se da su veze i poznanstva glavna stvar, pa postoje cijeli biznisi za networking. Agencije za zaposljavanje ti nadju posao i sve koje sam ja kontaktirala ne uzimaju pare od tebe nego imaju ugovor sa kompanijom koja preko njih trazi zaposlenike i onda im plati. Kao i health insurance brokeri na primjer. Obicno je to privremeni rad sa mogucnoscu stalnog zaposlenja.

Ni ja za 4 godine koliko sam ovdje nikada nisam cula da je neko platio da dobije posao. Svi koje znam su poceli od malih poslica i poceli da se penju. Sasvim je drugacija situacija ako si ilegalac i ja nemam pojma o tome, ali isto tako ovaj forum i nije forum za pomoc kako smutiti drzavu i kako ilegalno raditi u USA.
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Staro 25.01.2012, 17:03
Amer

Nepromenjeno

[QUOTE=steficacvek;26923]
Ni ja za 4 godine koliko sam ovdje nikada nisam cula da je neko platio da dobije posao. Svi koje znam su poceli od malih poslica i poceli da se penju. Sasvim je drugacija situacija ako si ilegalac i ja nemam pojma o tome, ali isto tako ovaj forum i nije forum za pomoc kako smutiti drzavu i kako ilegalno raditi u USA.[/QUOTE]

Ima ljudi koji ovde dolaze samo na 6 meseci preko J1 viza i njima je svaki dan trazenja posla kao vek.
Staro 25.01.2012, 17:12
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Ako vam agencija za trazenje posla trazi pare bjezite sto dalje od te agencije.
Agencija zivi od toga da uzima neki procenat od vase plate, ali to ide tek kada vam nadju posao. Prije toga im nista ne placate.
Dakle kad vam nadju posao i kad je vrijeme za prvu platu, firma plati agenciji, agencija uzme svoj dio, plate dio takse i vama ide vas dio.
Osiguranje zavisi od agencije i vrste posla koju radite.

@stefica - malo brzo vrijeme prolazi? U Usa od maja 2009, a vec 4 godine. :) Huh i meni se ovo oteglo. :)
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Staro 25.01.2012, 17:17
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

[QUOTE=NightSky;26921]
Što se tiče prevara, već sam na nekoliko mjesta na forumu pročitala negativne stvari o craigslist. Istražujući razne varijante o mogućnosti zaposlenja, našla sam stranicu koja mi se lično čini vrlo korisna - pretraživač svih firmi koje se bave određenom djelatnošću na određenom području. Dakle, registovana pravna lica. Čini mi se da nije loša varijanta obići firme sa rezimeom i lično se predstaviti potencijalnim poslodavcima.
U svakom slučaju, ako već nema na forumu, možda nekom bude od koristi:

[url]http://www.careerinfonet.org/employerlocator/EmployerLocator.asp?nodeid=18&action=industry[/url][/QUOTE]

Craigslist koliko je dobar toliko je i los zbog tih prevara. Iako sam jedan honorarni posao nasao preko njega ipak bi ga vise preporucio za trazenje stanova, kupovinu/prodaju svega i svacega nego za trazenje poslova.
Uglavnom budite oprezni i dok ne saznate o kojoj kompaniji je rijec ne dajite previse licnih podataka.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Staro 25.01.2012, 17:28
steficacvek's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

[QUOTE=landlord;26925]
@stefica - malo brzo vrijeme prolazi? U Usa od maja 2009, a vec 4 godine. :) Huh i meni se ovo oteglo. :)[/QUOTE]

Hahahaha! Znala sam da ce neko da me opomene, i sama sam se smijala kada sam procitala reply, ali sam lijena za edit :grin:
A da se oteglo, jeste, kao da je vec 14 godina proslo, a ne (skoro) 3.
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

Staro 25.01.2012, 17:30
steficacvek's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

[QUOTE=vuxanne;26924]Ima ljudi koji ovde dolaze samo na 6 meseci preko J1 viza i njima je svaki dan trazenja posla kao vek.[/QUOTE]

Razumijem i to apsolutno, ali i dalje mislim da postoje bolji nacini za nalazenje posla od potplacivanja menadzera. Ali svako radi kako misli da je najbolje.
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja