ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 18.09.2013, 23:39
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lucky Prikaz poruke
Jedan dodatak na ovu temu.

Nedavno pricam sa jednim nasim covekom koji onako teska srca prevail da se "mozda" malo pokajao sto je dosao ovde. Imao covek odlicno placen posao dole...Nervirala ga politicka situacija, korupcija itd.Sad ovde -dvoje dece, on radi jednu -zena drugu smenu. Smenjuju se u cuvanju dece. Jednom nedeljno I to svakog drugog vikenda imaju isti slobodan dan. Kad mogu, roditelji dodju na po par meseci kao ispomoc I onda gluvare ovde zatvoreni u 4 zida...I to je taj americki san.
Samo je tesko priznati....

Takodje - I dalje mi nisu jasni ljudi koji prodaju dole nesto od nekretnina I dodju ovde sa 30 - 50 hiljada npr I onda to ovde spiskaju.

Da li znaju koliko godina mukotrpnog rada treba da bi se postigao "break-even" point?
Mozda je moja matematika pogresna? Ili misle da ovde dolari padaju sa neba.
Citat:
Ulozio sam npr 30 000 u skolovanje ovde, dobio diplomu, poceo da radim neki drugi posao. E sad,po meni, nije to tacka kad sam vratio 30 000 zajma nego kada sam vratio 30 000 I onda zaradio jos 30. Tad moja diploma pocinje da se isplacuje. Pre toga - to je samo papir na zidu.
Isto tako kada kazes npr - pravim $60 000 godisnje. Ja pod tim podrazumevam da svakog meseca kuci nosim $5000 kesha. Sve ostalo je zavaravanje.
Svaka iole normalna karijera ce ti omoguciti da "odvojis sa strane" ili da "investiras" 50,000 ako ne kao pojedincu onda za household sigurno. $50,000/12 = $4,166 mesecno. Samo je pitanje sta se smatra da "odvojis sa strane" ti kad platis racune u US (ja to zovem obavezni troskovi da bi funkcionisao) tipa stan, hrana, racuni, osiguranje, ratu za kola, gorivo, telefon (sto bi trebalo da ti izadje u rasponu $2,300-$3,300 ukupno ostatak ti ostaje da ti raspolazes sa njim. Da li ces da kupis iphone 5s ili ces da investiras u stocks ili futures to je sad pitanje. 2,500-3,500 za obavezne troskove u US mozes da zaradis i sa prvim poslom (tipa daj sta das) bez vecih problema i bez ikakve skole. Svaki iole normalan posao ce ti omoguciti da stedis 4k a tek ako ste 'par' onda tu problema nema.

Najveci problem za nas imigrante je upravo start. Ako dodjes sa malom sumom hvataces se daj sta das jer je takva situacija i onda ces izgubiti cak par godina dok se ne snadjes za nesto bolje. Sa "investicijom" od mozda ne bas 50k ali recimo 30k ces 'ustedeti' tih par godina i pucaces pravo na posao u struci i maltene ako ne u prvoj u drugoj godini ces sigurno biti u stanju da stedis 4k. Po meni to u opste nije tako lose. Pitanje je samo ko se kako snadje i koliko ce mu vremena trebati da se snadje a to opet zavisi od tog "starta" Da li se isplati i kad se isplati skolovanje+pocetna investicija je sad od slucaja do slucaja ali siguran sam da ce se velikoj vecini isplatiti. Najteze je otici u US i poceti sa tipa 3.000-10.000$ (pogotovo ako nemas kod koga da budes) jer onda te prve 2-3-4 godine sateraju u cosak i svaka cast svakome ko je tako i uradio. Pre ili kasnije opet svi dodju na isto jer ako po necemu zasluzujes doci ces do toga samo je pitanje dal odmah ili kroz neku godinu.

Last edited by SEEUSAIC; 18.09.2013 at 23:53.
Reply With Quote
Staro 19.09.2013, 00:06
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lucky Prikaz poruke
Sam sam dugo godina trgovao I trugjem jos uvek na berzi i to opcijama i futures contract-ima samo iz razloga sto sam i dole voleo sportske kladionice a ovde su zabranjene.
Eto nama zato zanimacija u vidu novchanih derivata.
Vecina velikih ekonomskih strucnjaka i hedge fund menadzera koji primaju basnoslovne plate ne mogu da pobede ni dow jones index
Za to si u pravu i meni 'nedostaje' Mozzart a posto sa loto listicima nisam mogao da se zadovoljim poceo sam da trejdujem na TD Ameritrade platformi u jednoj trejderskoj firmi u SF downtown. Ako si primetio zadnja 3-4 dana su bila solidan gain.
Reply With Quote
Staro 19.09.2013, 00:13
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vrhunski Prikaz poruke
Svaka iole normalna karijera ce ti omoguciti da "odvojis sa strane" ili da "investiras" 50,000 ako ne kao pojedincu onda za household sigurno. $50,000/12 = $4,166 mesecno. Samo je pitanje sta se smatra da "odvojis sa strane" ti kad platis racune u US (ja to zovem obavezni troskovi da bi funkcionisao) tipa stan, hrana, racuni, osiguranje, ratu za kola, gorivo, telefon (sto bi trebalo da ti izadje u rasponu $2,300-$3,300 ukupno ostatak ti ostaje da ti raspolazes sa njim. Da li ces da kupis iphone 5s ili ces da investiras u stocks ili futures to je sad pitanje. 2,500-3,500 za obavezne troskove u US mozes da zaradis i sa prvim poslom (tipa daj sta das) bez vecih problema i bez ikakve skole. Svaki iole normalan posao ce ti omoguciti da stedis 4k a tek ako ste 'par' onda tu problema nema.
E kamo da je srece da je to 50000/12. Bude to sasvim drugacije nakon svih odbijanja. Blize 33000/12 tj. 2750 mesecno kesha na ruke. Za 50000 kesha godisnje ipak treba plata od oko 76000 dolarjeva.

Dodaj decu u jednacinu, i nema tog 4K. Istope ih. Sto su manja to ih brze tope.
Reply With Quote
Staro 19.09.2013, 00:19
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
E kamo da je srece da je to 50000/12. Bude to sasvim drugacije nakon svih odbijanja. Blize 33000/12 tj. 2750 mesecno kesha na ruke. Za 50000 kesha godisnje ipak treba plata od oko 76000 dolarjeva.

Dodaj decu u jednacinu, i nema tog 4K. Istope ih. Sto su manja to ih brze tope.
jeste ja i kazem 50,000 kesa godisnje tj neto tj 80tak k bruto to ti je realno 'minimum' da dobijes posao u nekoj karijeri tj da si u barem nekoj struci.
http://www.tigerstartups.com/blogs/8...salary-at-123k
Kazem opet bilo kakav posao ce ti pokriti samo osnovne troskove da prezivis dok ne dodjes do posla u nekoj struci.
Naravno ako neko dodje sa tipa dvoje dece onda qu-qu lele
Reply With Quote
Staro 19.09.2013, 00:20
Amer

Nepromenjeno

Citat:
jeste ja i kazem 50,000 kesa godisnje tj neto tj 80tak k bruto to ti je realno 'minimum' da dobijes posao u nekoj karijeri tj da si u barem nekoj struci.
http://www.tigerstartups.com/blogs/8...salary-at-123k
Kazem opet bilo kakav posao ce ti pokriti samo osnovne troskove da prezivis dok ne dodjes do posla u nekoj struci.
Meni boga mi nije. Imam i karijeru i struku. Ali tolika plata nije na svakom poslu.

Ta cifra vazi za Silikonsku dolinu ali to nije tako svugde u Americi. I u San Francisku imas ogroman broj visokoobrazovanih ljudi. Sa visokim pocetnim platama. To je izuzetak a ne pravilo. Ni ta plata ne znaci da ce ti u dzepu nakon skupih stanova i komunalija ostati puno vise nego da imas manju paltu gde je manji standard zivljenja. Ne postoji pravilo, sve je apsolutno zavisno od lokacije, obrazovanja i srece.
00
Npr. iz istog izvora "For rentals, the median rental price for an apartment in San Francisco is $3,295 in June." pa ti vidi i tih 123 000 nakon dazbina postane 86 000, th ojo 7100 mesecno. A platis stan ostaje ti 3800 pre komunalija i ostalog...
A 80000 bruto, tj 50000 neto ustavi postanu oko 4100 mesecno. Plati taj prosecan stan i ostaje ti manje od hiljade za komunalije, hranu, odecu i zivot.

Last edited by vuxanne; 19.09.2013 at 00:28.
Reply With Quote
Staro 19.09.2013, 00:27
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
Meni boga mi nije. Imam i karijeru i struku. Ali tolika plata nije na svakom poslu.

Ta cifra vazi za Silikonsku dolinu ali to nije tako svugde u Americi. I u San Francisku imas ogroman broj visokoobrazovanih ljudi. Sa visokim pocetnim platama. To je izuzetak a ne pravilo. Ni ta plata ne znaci da ce ti u dzepu nakon skupih stanova i komunalija ostati puno vise nego da imas manju paltu gde je manji standard zivljenja. Ne postoji pravilo, sve je apsolutno zavisno od lokacije, obrazovanja i srece.
Pa naravno 100 ljudi 100 situacija ali realno sekretarica ovde ima oko 50-80k.
Pocnemo svi mi (osim onih koji su radili company transfer) sa manjom sumom ali pre ili kasnije dodje to sve
na svoje samo je pitanje pocetne pozicije, malo srece u startu itd. Nekada je potrebno i vise od srece ali kazem
kroz x godina kakva god da je pocenta pozicija ako se ima iole neko obrazovanje/znanje iz Srbije bude to vise nego ok.
Reply With Quote
Staro 19.09.2013, 00:30
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Pa naravno 100 ljudi 100 situacija ali realno sekretarica ovde ima oko 50-80k.
Pocnemo svi mi (osim onih koji su radili company transfer) sa manjom sumom ali pre ili kasnije dodje to sve na svoje samo je pitanje pocetne pozicije, malo srece u startu itd.
Ali tu ti je tih 50-80 K manje mnogo nego negde drugo koliko ta ista cifra vredi.
Reply With Quote
Staro 19.09.2013, 00:33
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
Ali tu ti je tih 50-80 K manje mnogo nego negde drugo koliko ta ista cifra vredi.
Istina troskovi izuvaju.
Jedino sto mozes da odes u losiji kraj i da 'housing' troskove svedes na minimum barem u startu.
Reply With Quote
Staro 19.09.2013, 00:36
Amer

Nepromenjeno

Ako je average household income u SF 69894 $ (klikni) a npr ovde kod mene npr. 43108 $ nije isto 80000 $ tamo i ovde.

Bitno je da imas vise od komsija
Reply With Quote
Staro 19.09.2013, 01:08
Proteran

Nepromenjeno

slazem se ima razlika verovatno do 30% u statistici a jos na to tek ima i razlika od slucaja do slucaja. Nedavno sam upoznao coveka iz Srbije dosao ovde u petak u ponedeljak okacio CV na Dice i u Sredu poceo da radi. 95Hr na c2c. Ja ga vodio u banku da mu daju odmah cc bez secured. a ima i slucajeva dodju i godinu dana traze posao ne mogu da nadju u struci i onda tek ubodu perm poziciju nakon godinu dana tj svi se snadju na neki nacin samo je pitanje kad i da li ce aktivno da trazi posao ili ce da radi bilo sta u startu.

Last edited by vrhunski; 19.09.2013 at 01:18.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja