Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lucky
Jedan dodatak na ovu temu.
Nedavno pricam sa jednim nasim covekom koji onako teska srca prevail da se "mozda" malo pokajao sto je dosao ovde. Imao covek odlicno placen posao dole...Nervirala ga politicka situacija, korupcija itd.Sad ovde -dvoje dece, on radi jednu -zena drugu smenu. Smenjuju se u cuvanju dece. Jednom nedeljno I to svakog drugog vikenda imaju isti slobodan dan. Kad mogu, roditelji dodju na po par meseci kao ispomoc I onda gluvare ovde zatvoreni u 4 zida...I to je taj americki san.
Samo je tesko priznati....
Takodje - I dalje mi nisu jasni ljudi koji prodaju dole nesto od nekretnina I dodju ovde sa 30 - 50 hiljada npr I onda to ovde spiskaju.
Da li znaju koliko godina mukotrpnog rada treba da bi se postigao "break-even" point?
Mozda je moja matematika pogresna? Ili misle da ovde dolari padaju sa neba.
|
Citat:
Ulozio sam npr 30 000 u skolovanje ovde, dobio diplomu, poceo da radim neki drugi posao. E sad,po meni, nije to tacka kad sam vratio 30 000 zajma nego kada sam vratio 30 000 I onda zaradio jos 30. Tad moja diploma pocinje da se isplacuje. Pre toga - to je samo papir na zidu.
Isto tako kada kazes npr - pravim $60 000 godisnje. Ja pod tim podrazumevam da svakog meseca kuci nosim $5000 kesha. Sve ostalo je zavaravanje.
|
Svaka iole normalna karijera ce ti omoguciti da "odvojis sa strane" ili da "investiras" 50,000 ako ne kao pojedincu onda za household sigurno. $50,000/12 = $4,166 mesecno. Samo je pitanje sta se smatra da "odvojis sa strane" ti kad platis racune u US (ja to zovem obavezni troskovi da bi funkcionisao) tipa stan, hrana, racuni, osiguranje, ratu za kola, gorivo, telefon (sto bi trebalo da ti izadje u rasponu $2,300-$3,300 ukupno ostatak ti ostaje da ti raspolazes sa njim. Da li ces da kupis iphone 5s ili ces da investiras u stocks ili futures to je sad pitanje. 2,500-3,500 za obavezne troskove u US mozes da zaradis i sa prvim poslom (tipa daj sta das) bez vecih problema i bez ikakve skole. Svaki iole normalan posao ce ti omoguciti da stedis 4k a tek ako ste 'par' onda tu problema nema.
Najveci problem za nas imigrante je upravo start. Ako dodjes sa malom sumom hvataces se daj sta das jer je takva situacija i onda ces izgubiti cak par godina dok se ne snadjes za nesto bolje. Sa "investicijom" od mozda ne bas 50k ali recimo 30k ces 'ustedeti' tih par godina i pucaces pravo na posao u struci i maltene ako ne u prvoj u drugoj godini ces sigurno biti u stanju da stedis 4k. Po meni to u opste nije tako lose. Pitanje je samo ko se kako snadje i koliko ce mu vremena trebati da se snadje a to opet zavisi od tog "starta" Da li se isplati i kad se isplati skolovanje+pocetna investicija je sad od slucaja do slucaja ali siguran sam da ce se velikoj vecini isplatiti. Najteze je otici u US i poceti sa tipa 3.000-10.000$ (pogotovo ako nemas kod koga da budes) jer onda te prve 2-3-4 godine sateraju u cosak i svaka cast svakome ko je tako i uradio. Pre ili kasnije opet svi dodju na isto jer ako po necemu zasluzujes doci ces do toga samo je pitanje dal odmah ili kroz neku godinu.