ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 30.05.2010, 23:30
oligoce oligoce je offline
Drug član

Datum prijave: 23.05.2010
US lokacija: Wallington/New Jersey
YU lokacija: makedonija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dragonn Prikaz poruke
Ja sam takodje preko USAFIS agencije isao i dobio zelenu kartu. I mene su pitali da mi posalju CD-ove i josh neke stvari ali sam ja sve odbio, rekao sam im da mi ne treba to, jedino sto sam bio platio je aplikacija za 2 godine i to je bila cifra od 50 eura. Meni su takodje javili da sam dobio i da ce mi stici prva koverta sto se i desilo krajem juna prosle godine. Doduse ja sam isao preko njih jer nisam imao pojma da postoji sajt americke vlade preko koga je besplatna prijava, to sam saznao tek kada sam dobio prvu kovertu :P. Sto se placanja kreditnom karticom tice - ja platio visom - imao sam Visa Virtuon KArticu Reiffeisen Banke tako da nikada nisam drzao novac na njoj jer je ona i namenjena samo za internet placanje.
i ja sam platila nekih 72 dolara za sve, bila sam skeptik da cu dobiti papire posto sam mislila da su to prevaranti.ali si mi dao nadu.. hvala puno imam case number putem e-mail cekam pismo za koji dan...pa sta bude nek bude
Reply With Quote
Staro 01.06.2010, 21:54
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Imam drugaricu koja se nedavno porodila u Chicago. Nije bila osigurana i nije platila ama bas nista.
Daleko od toga da je ovde med i mleko, ali nije bas sve ni tako kako michael moore opisuje. Niti je tako bajno u Engleskoj i Francuskoj kako je on opisao. Ide iz krajnosti u krajnost.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 02.06.2010, 05:30
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Imam drugaricu koja se nedavno porodila u Chicago. Nije bila osigurana i nije platila ama bas nista.
Daleko od toga da je ovde med i mleko, ali nije bas sve ni tako kako michael moore opisuje. Niti je tako bajno u Engleskoj i Francuskoj kako je on opisao. Ide iz krajnosti u krajnost.
Kako nije nista platila? To mi je tesko da povjerujem. Naravno kad se pojavis i treba ti pomoc, oni ce ti je pruziti, ali kad za par dana/sedmica dobijes racun ima glava da te boli. Ima nekih opcija za besplatno osiguranje ako ispunjavas uslove, barem ovdje u AZ. Al da bas neko nema nikakvo pokrice i nista ne plati ... hm ....
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Staro 02.06.2010, 16:55
Mv2Player's Avatar
Mv2Player Mv2Player je offline
Član

Datum prijave: 01.06.2010
YU lokacija: Srbija
Question

Citat:
Prvobitno poslao korisnik oligoce Prikaz poruke
i ja sam platila nekih 72 dolara za sve, bila sam skeptik da cu dobiti papire posto sam mislila da su to prevaranti.ali si mi dao nadu.. hvala puno imam case number putem e-mail cekam pismo za koji dan...pa sta bude nek bude
Cao Oligoce, hteo bih da te pitam da li su te zvali iz USAFIS kada su saznali da si izvucena i da li si pristala da kupis nesto od njih? Ako jesi, sta si kupila, za koliko para i nacin placanja i da li su ti potvrdili da ti je nakon kupovine paket poslat, a ako nisi, sta su ti rekli? Kad ce ti poslati prvu kovertu i koliko ce da te kosta samo slanje koverte kao i koji je nacin placanja za to?
Reply With Quote
Staro 02.06.2010, 19:50
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik steficacvek Prikaz poruke
Kako nije nista platila? To mi je tesko da povjerujem. Naravno kad se pojavis i treba ti pomoc, oni ce ti je pruziti, ali kad za par dana/sedmica dobijes racun ima glava da te boli. Ima nekih opcija za besplatno osiguranje ako ispunjavas uslove, barem ovdje u AZ. Al da bas neko nema nikakvo pokrice i nista ne plati ... hm ....
Ovde je za decu osiguranje besplatno. Da se njoj ne daj boze nesto dogodilo nakon porodjaja, onda bi to bila druga prica, ali dok god je dete u njoj....sve je dzabe. Da je imala osiguranje, morala bi iz svog dzepa da doplati izmedju 1 i 2k (zavisno od osiguranja koje ima...ali to je neki prosek), medjutim ako nemas osiguranje, onda nista ne placas. Kako...ne znam, ali je tako.
Slicna varijanta je i da lekari naplacuju daleko vece troskove onima koji imaju osiguranje (jer ne ide iz njihovog dzepa), nego onome ko nema. Sta da ti kazem, ovde ti medicina ko na pijaci se cenkas :-)

Reply With Quote
Staro 03.06.2010, 02:28
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
Nepromenjeno

Wow ... svaki dan me nesto novo iznenadi. Ovdje u AZ svaka trudnica moze da dobije besplatno osiguranje preko lokalnog DES ofisa (department of economical security). I dosta ljudi koji nemaju visoka primanja mogu da apliciraju. Ja sam aplicirala kad sam dosla, ali posto nisam ispunila residental requirements (jos uvijek ne znam koji su, tad sam bila 4 mjeseca u USA), dobila sam samo ER coverage, sto znaci da ako mi se ne daj Boze nesto desi da moram hitno u bolnicu, to mi je pokriveno. Za djecu nije besplatno, ali djeca moraju imati osiguranje po zakonu i DES daje dosta opcija, od besplatnog pokrica za one koji ispunjavaju uslove, pa do nekih 100tinjak dolara premije mjesecno, sto opet nije strasno. Mi placamo 80$ za 5ogodisnjeg mangupa malog, i sve je pokriveno, doktor, zubar, okulista ...
Kad je dragi imao nesrecu (prije 2 godine) nije imao nikakvo osiguranje. Pao je sa motora koji nije bio osiguran (ni registroan ... ), imao povredu glave i odmah su ga helikopterom prevezli na traumu gdje je imao 2 operacije mozga tu noc. Niko nije ni pitao za osiguranje. Nakon nekoliko dana njegova mama je aplicirala preko DES-a i dobio je bez problema, i to su mu odobrili pokrice od 1.3. a nesreca je bila 22.3. tako da su bas sve bolnicke troskove pokrili. I danas ima to isto osiguranje, samo sto je sada long term care i sve je pokriveno (hvala Bogu). Ne smijem se ni sjetiti koliki su racuni dosli iz bolnice samo za prvih par dana Tako da i tu je dosta srece, dosta kako se snadjes. Ali ja i dalje mislim da USA ima najgori moguci sistem zdravstvenog osiguranja u modernom svijetu.
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Staro 03.06.2010, 17:43
Super Moderator

Nepromenjeno

Pa i nalazi se na 37-om mestu. Medjutim, ono sto je sreca u nesreci je da te ovde prvo krpe, pa onda pitaju za pare. U Srbiji je to obrnuto. Tako da...neke stvari su ipak bolje. Jedino sto bi mogli reci da je gore je da ako ti nesto zatreba, a da nije pokriveno osiguranjem (malko vise pokvarenih zuba te godine ili sl), onda su cene jaako velike. Jeste da moze sve to u rate i sl, ali su velike cene. Nisu vala ni u Srbiji male (daleko od toga), ali mi ipak deluju malko pristupacnije (ili mi se to samo cini).
Sto se deteta tice, 80$ u odnosu na americki standard nije mnogo. U Srbiji se daleko vise izdvaja od plate za socijalno i na kraju opet sve moras dodatno da placas. Da ne govorim recimo cene vitamina i sl stvari koje sluze za preventivu, koji ovde ne kostaju mnogo....tamo su prokleto skupi u odnosu na standard. Jbg...u odnosu na neke zapadno evropske zemlje amerika jeste losija, ali u odnosu na ono odakle smo stigli...

Reply With Quote
Staro 03.06.2010, 18:06
oligoce oligoce je offline
Drug član

Datum prijave: 23.05.2010
US lokacija: Wallington/New Jersey
YU lokacija: makedonija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Mv2Player Prikaz poruke
Cao Oligoce, hteo bih da te pitam da li su te zvali iz USAFIS kada su saznali da si izvucena i da li si pristala da kupis nesto od njih? Ako jesi, sta si kupila, za koliko para i nacin placanja i da li su ti potvrdili da ti je nakon kupovine paket poslat, a ako nisi, sta su ti rekli? Kad ce ti poslati prvu kovertu i koliko ce da te kosta samo slanje koverte kao i koji je nacin placanja za to?
trazili su od mene da platim za paket CD-a sa angliski i spanski jezik, ali nisam mogla da prihvatim da platim to jer su trazili nkih 500 eura...ludost....rekla sam im da nemam para i da ne mozgu too da platim i nisam platila....jesu me zvali telefonom da sam izvucena i putem e-mail su mi javili sada ocekujem prvi koverat kao sto su mi rekli za nekih 20-25 radni dana da ce stici....pitaj sta te interesuje reci cu vam...Poozzz i sretno!!!!!!
Vas su zvali putem telefona? dali ste i vi aplicirali putem te agencije?Inace su trazili broj moje kreditne katrice ako je imam....moj savet ne daj broj ili daj pod uslovovm da je prazna.....

Poozzz
Reply With Quote
Staro 03.06.2010, 21:59
Mv2Player's Avatar
Mv2Player Mv2Player je offline
Član

Datum prijave: 01.06.2010
YU lokacija: Srbija
Question

Oligoce, a da li su ti ponudili da ti posalju DHL postom (tad koverta stize za 3 dana i kosta 49 eura)? I hteo bih da te pitam za taj case number. Meni nisu poslali case number nego "Confirmation Number" (ima 16 znakova ali su drugaciji od ovde na forumu opisanih).Jel to jedno te isto ili ne? Interesuje me i da li si ti sa tim brojem mogla da proveris svoj status na zvanicnom sajtu ili ne? Ja sam probao pa nece ali sam posle procitao da online provera statusa ide tek od 1.7.2010.

PS.Meni su isto trazili broj od kreditne kartice ali im nisam dao.
Reply With Quote
Staro 03.06.2010, 22:09
spectra's Avatar
spectra spectra je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.10.2009
US lokacija: California
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Mv2Player Prikaz poruke
Oligoce, a da li su ti ponudili da ti posalju DHL postom (tad koverta stize za 3 dana i kosta 49 eura)? I hteo bih da te pitam za taj case number. Meni nisu poslali case number nego "Confirmation Number" (ima 16 znakova ali su drugaciji od ovde na forumu opisanih).Jel to jedno te isto ili ne? Interesuje me i da li si ti sa tim brojem mogla da proveris svoj status na zvanicnom sajtu ili ne? Ja sam probao pa nece ali sam posle procitao da online provera statusa ide tek od 1.7.2010.

PS.Meni su isto trazili broj od kreditne kartice ali im nisam dao.
To dvoje je razlicito, Case n. je broj pod kojim se vodis, a Confirmation n. je kao neka sifra pomocu koje mozes od 1. jula provjeriti da li si izvucen.

Dalje neka se nadoveze Oligoce
Prva koverta stigla: 25.05.2010.
Prva koverta vracena: 31.05.2010.
Stigla koverta u KCC: 02.06.2010.
Završen ljekarski: 21.03.2011.
The Day: 01.04.2011.
Green Day 06.04.2011
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja