ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 26.09.2010, 14:52
user_90_CRO user_90_CRO je offline
Član

Datum prijave: 26.09.2010
YU lokacija: Hrvatska,Zagreb
Pošalji MSN poruku korisniku user_90_CRO
Nepromenjeno

Lijep pozdrav svima! Mene zanima sada samo dva pitanja trenutno
1. ja imam 19 i pol godina ali radi nekih problema nisam stigao dovršiti srednju, ove godine tek krećem vanredno te prvo dovršavam za par mjeseci treću pa krećem sa četvrtom godinom,dali to znači da uopće ne smijem predati prijavu ili ipak nekako i mogu??
2.rezultati se znaju tek za godinu dana?
hvala vam
Staro 26.09.2010, 15:26
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=Isabelle;18287]Moze li mi sad neko ovo razjasniti, malko sam zabrinuta sad??:smrc:[/QUOTE]

Redovno znaci da je pohadjao nastavu godinu dana, bukvalno isao u skolu, i onda dao maturski ispit a ne ucio kod kuce i placao ispite jedan po jedan. To njima iz nekog razloga nije isto. Zavisi sta ti pise, tj. njemu u Diplomi. Ukoliko se bilo gde pominje vanredni, onda nije dobro, a ako ne, super.
Sto se tebe tice, mozes da napises svoj fakultet koji nisi zavrsila pod obrazovanje, a pod diploma napisi "not completed".
Staro 26.09.2010, 15:53
Ninovranje Ninovranje je offline
Drug član

Datum prijave: 19.06.2010
US lokacija: Chicago - Niles
YU lokacija: NjeVra Siti
Pošalji Skype™ poruku korisniku Ninovranje
Nepromenjeno

Mnogo puta se raspravljalo o ovoj temi, pa jos uvek nikako da se dodje do konacnog odgovora. Naterali ste me da po 100 puta citam pravila ucesca na DV pa evo i originalnog prepisa sta se trazi:

"To enter the lottery, you must meet either the education or work experience requirement of the DV program: You must have either a high school education or its equivalent, defined as successful completion of a 12-year course of elementary and secondary education; OR two years of work experience within the past five years in an occupation requiring at least two years of training or experience to perform."

I sta se zakljucuje iz ovoga? [B]Znaci potrebno da bi se prijavili na lutriju je da imate visoko obrazovanje ili njegov ekvivalent, definisano kao uspesan zavrsetak 12-ogodisnje skole osnovnog i srednjeg obrazovanja,[/B] ili 2 godine radnog iskustva ..... bla bla bla.

Otvoreno pitam, gde ovde pise da se skola mora zavrsiti redovno a ne vanredno?? Takodje pitam gde u diplomi pise kako ste zavrsili skolu (kao redovan ili vanredan djak)??
I jos jedno pitanje, namenjeno clanovima koji su dobili GC i bili na interviju? Jesu li vas nesto pitali za zavrsenu skolu, kako ste je pohadjali i da li su vam trazili svedocanstva ili samo diplomu???

Po mom misljenju, nije bitno kako ste zavrsili skolu, redovno ili vanredno, na veze ili bez, da li ste bezali od casova ili ne, vazno je da imate diplomu o polozenom MATURSKOM ISPITU, ili ti zavrsenu srednju skolu u cetvorogodinjem trajanju, jer je to 8 + 4 = 12 godina skole koje se traze.

Ako gresim, ispravite me. Pozz
Staro 26.09.2010, 16:59
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=Ninovranje;18292]Mnogo puta se raspravljalo o ovoj temi, pa jos uvek nikako da se dodje do konacnog odgovora. Naterali ste me da po 100 puta citam pravila ucesca na DV pa evo i originalnog prepisa sta se trazi:

"To enter the lottery, you must meet either the education or work experience requirement of the DV program: You must have either a high school education or its equivalent, defined as successful completion of a 12-year course of elementary and secondary education; OR two years of work experience within the past five years in an occupation requiring at least two years of training or experience to perform."

I sta se zakljucuje iz ovoga? [B]Znaci potrebno da bi se prijavili na lutriju je da imate visoko obrazovanje ili njegov ekvivalent, definisano kao uspesan zavrsetak 12-ogodisnje skole osnovnog i srednjeg obrazovanja,[/B] ili 2 godine radnog iskustva ..... bla bla bla.

Otvoreno pitam, gde ovde pise da se skola mora zavrsiti redovno a ne vanredno?? Takodje pitam gde u diplomi pise kako ste zavrsili skolu (kao redovan ili vanredan djak)??
I jos jedno pitanje, namenjeno clanovima koji su dobili GC i bili na interviju? Jesu li vas nesto pitali za zavrsenu skolu, kako ste je pohadjali i da li su vam trazili svedocanstva ili samo diplomu???

Po mom misljenju, nije bitno kako ste zavrsili skolu, redovno ili vanredno, na veze ili bez, da li ste bezali od casova ili ne, vazno je da imate diplomu o polozenom MATURSKOM ISPITU, ili ti zavrsenu srednju skolu u cetvorogodinjem trajanju, jer je to 8 + 4 = 12 godina skole koje se traze.

Ako gresim, ispravite me. Pozz[/QUOTE]

evo ovde kazu sledece:

"...A “high school education or equivalent” is defined as successful completion of a twelve-year course of elementary and secondary education in the United States or successful completion in another country of a formal course of elementary and secondary education comparable to a high school education in the United States. Only formal courses of study meet this requirement; correspondence programs or equivalency certificates (such as the G.E.D.) are not acceptable...." e, a sta je GED, evo ovde:

[url]http://en.wikipedia.org/wiki/General_Educational_Development[/url]

Sad, ja mislim, jer sam tako cuo od nekih ljudi koji pukose na intervjuuuuu da ameri smatraju da je vanredno zavrsena skola ili razred za njih ekvivalent GED-u, pa zato rekoh ko sto rekoh...
Staro 26.09.2010, 17:04
pericp pericp je offline
Član

Datum prijave: 26.05.2010
YU lokacija: Pancevo
Nepromenjeno

Evo otprilike kolike su sanse za green card:

[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Diversity_Immigrant_Visa#Winning_chances[/url]
xx.05.2010 - vraćena prva koverta
xx.06.2010 - KCC primio prvu kovertu
Staro 26.09.2010, 17:46
Ninovranje Ninovranje je offline
Drug član

Datum prijave: 19.06.2010
US lokacija: Chicago - Niles
YU lokacija: NjeVra Siti
Pošalji Skype™ poruku korisniku Ninovranje
Nepromenjeno

Znaci opet obrni okreni nismo sigurni kakva je stvar za vanredno zavrsenu srednju skolu. :)
Ali se ja jos uvek pitam, gde na diplomi pise da je zavsena vanredno? Sad sam gledao moju i ne pise nista :) (mozda su zaboravili, xexe)

Mala dopuna, imam zavrseno vanredno V stepen, i tu pise DIPLOMA O POLOZENOM SPECIJALISTICKOM ISPITU, eeeeee dok za srednju skolu pise DIPLOMA O ZAVRSENOM MATURSKOM ISPITU.
Staro 26.09.2010, 17:51
Isabelle Isabelle je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.09.2010
US lokacija: Houston,TX
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Ni kod nas ne pise vandredno ili redovno:nene: Ma ja mislim da je bitno da ti to imas u momentu kad se prijavljujes a kad i kako si zavrsio nije bitno, a mislim da ovo drugo misle ove razne kurseve na fazon ''Poslovna skola'', ''Bussines skola'', i ove kratke brze fakultete koji nisu nigjde priznati osim u drzavi u kojoj ih studiras....Odnosno bukvalno ''kurs''...A ne skola :)

E to sto je neko vec spomenuo, kad se pokazuju te diplome, jel na intervjuu ili....
Staro 26.09.2010, 20:36
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Vecina sluzbenika iz ambasade su drzavljani zemlje u kojoj je ambasada. Znaju vrlo dobro principe skolovanja zemlje u kojoj su ziveli i skolovali se. Takodje, vrlo dobro znaju sta se uci u trogodisnjoj skoli, a takodje i sta se polaze kad se zavrsava cetvrti stepen vanredno.

Na diplomi trogodisnje skole pise: ime, godina rodjenja, drzavljanstvo koje drzave - i onda kaze "polozio/la zavrsni ispit iz" sa "uspehom" pa ocena., a onda kaze "ucenik je zavrsio/la treci stepen strucne spreme za podrucje rada-struku" pa ime struke - i na kraju "obrazovnog profila-zanimanja" pa onda pise koje je zanimanje. Tu je i datum/delovidni broj pa valjda sluzbenik ambasade zna koliko je osoba imala godina kad je diplomirala i da li je to 11 ili 12 godina.

Na diplomi nakon zavrsenog cetvrtog stepenapise sve ovo isto (podaci ucenika), a onda da je ucenik "u skolskoj toj i toj godini zavrsio/la" cetvrti razred obrazovnog profila" pa naveden profil, "polozio/la maturski ispit u ispitnom roku" pa naveden semestar i skolska godina, onda su navedeni ispiti i ocene, kao i tema maturskog rada, pa na kraju datum.

Ja ove diplome gledam ispred sebe, i tako pise. Jedino ako u medjuvremenu nisu poceli da izdaju diplome samo sa imenom, bez drugih podataka. Mom dragom nisu dali zelenu kartu na osnovu ovih diploma, vec [B]na osnovu radnog iskustva[/B]. Njega su zaveli kao "Electrical Engineer", kao training su mu zaveli skolovanje i i izvesno vreme na poslu, kao i radno iskustvo na tom poslu koje se zavrsilo dva meseca nakon sto je pocelo odbrojavanje perioda od 5 godina do trenutka intervjua. Potvrda koju je imao sa posla je obuhvatala vise od 80% stavki sa [URL="http://online.onetcenter.org/link/summary/17-2071.00"]Onet opisa ovog posla [/URL](a to sam ukapirala sad kad sam pogledala svu dokumentaciju). Znaci, ako idete na osnovu posla na to treba obratiti paznju.

Takodje, prosle godine kada smo imali ovakvu raspravu (tako je uvek u ovo vreme pred prijavljivanje), [B]pozvala sam Kentucky Consular Center[/B], objasnila situaciju i trazila razjasnjenje. Zena mi je odgovorila da [B]oni u centru ne poznaju pravila skolovanja u svakoj zemlji i da je to posao sluzbenika koji sortiraju dokumentaciju i da oni porede da li skolovanje maticne zemlje odgovara uslovima programa. Takodje je rekla da se "skolovanje" koje je drugacije od "redovnog svakodnevnog pohadjanja nastave, redovnim testiranjem i evaluacijom znanja" ne podudara sa americkim skolovanjem, ali da je diskreciono pravo sluzbenika ambasade da li ce priznati diplomu srednje skole ili fakulteta u toj zemlji. [/B]To su meni rekli. A ko god bi hteo vise informacija, neka ih sam pozove na [B]606.526.7500 [/B]i zatrazi razjasnjenje. Vrlo su raspolozni za razgovor.

Na kraju, samo da podsetim - tri clana foruma koji su vanredno zavrsili cetvrti stepen su odbijeni za vize. Svacije je pravo da se nada da ce u njegovom slucaju biti drugacije.
Staro 26.09.2010, 20:52
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

[QUOTE=user_90_CRO;18288]Lijep pozdrav svima! Mene zanima sada samo dva pitanja trenutno
1. ja imam 19 i pol godina ali radi nekih problema nisam stigao dovršiti srednju, ove godine tek krećem vanredno te prvo dovršavam za par mjeseci treću pa krećem sa četvrtom godinom,dali to znači da uopće ne smijem predati prijavu ili ipak nekako i mogu??
2.rezultati se znaju tek za godinu dana?
hvala vam[/QUOTE]

Pozdrav i dobrodosao na forum.
Procitaj ovu temu, tu se nalaze odgovori na tvoja pitanja. Takodje, razumem da si nov na forumu :) ali se potrudi da pitanja postavljas na odgovarajucoj temi, tako su najvece sanse da dobijes odgovor :) Srecno.
Staro 26.09.2010, 22:24
Isabelle Isabelle je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.09.2010
US lokacija: Houston,TX
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Zana hvala na ovako iscrpnom odgovoru, ali je opet drugacije jer tad kad je on isao u srednju stvarno nije bilo 4godine,nego 3 i to se racunalo kao srednja skola i regularno se diploma dobila,a onda je dosao zakon za 4ti razred, i on je odmah to odradio,i bas iz tog razloga mislim da ima sanse...
Kod nas je u to vrijeme samo gimnazija imala 4 razreda srednje, sve ostalo 3...A sto se tice radnog iskustva, kako se moze dokazati ako si radio van maticne zemlje, i to kao ''contractor'' privatnih firmi, nema nase radne knjizice, i te dokumentacije...

Pravila pisanja