![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Što se cene goriva u Srbiji tiče, na nju najviše utiču velike akcize, koje su, ako se ne varam 40-50 dinara po litru. Kada se na to doda i PDV, dođemo do toga da država uzima ~ 50% od svakog litra.
|
|
||||
|
||||
![]()
Evo kod mene u komsiluku u NJ ima da se nadje galon i za 2.95 za cash i pricaju mi ljudi da ce cena da pada tako do Nove godine, pa ce posle Nove godine opet da poskupi takva je praksa bila i prethodnih godina.
|
|||
|
|||
![]()
Kako ne moze? Pa covek poredi koliko nesto placa ovde a koliko je placao nekad negde drugo. Sta tu ima lose?
Nek doda u proracun i faktor procenat mesecne plate ovde i one tamo nekadasnje potreban da kupi jedan litar ili npr jedan rezervoar pa ce slika biti jos potpunija... |
|
||||
|
||||
![]()
Gorivo je ovde prilicno jeftinije u odnosu na Srbiju, sve vreme otkad sam se doselila ovde. Medjutim, ja ne mogu da kazem da cena ide gore-dole pa se vrati na isto, jer u vreme kad sam ja dosla je galon bio $1.29: cena varira gore, dole ali vise po sistemu tri koraka napred pa dva nazad. Sve u svemu, progresivno se povecava bez obzira na povremena pojeftinjenja. Ne znam u drugim drzavama, ali tako je kod nas ovde
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Vidim da se bas krenulo u analizu goriva
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Cisto zarad obrazovanja koliko ja znam u USA je gorivo slabije u poredjenju sa Evropom.
Na slici se vidi "regular" od 87 oktana gde je u Evropi npr. takva verzija uglavnom 95 oktana a premium je 98-100. U USA se isto tako moze kupiti balkanski ljubavni auto polovan nov Golf II ![]() Golf dizel 2.0 je isto tako dostupan prema tome moze i "razumno" da se trosi po 100km. Da su razdaljine vece, to jeste ali i u Evropi ima dosta ljudi koji idu po 70-80km na posao. Na ovom linku ima i primera. http://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating#Examples ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Hteo sam da kazem da cenu nafte u svetu dosta diktira Amerika. Pa zato imaju jeftino gorivo.
To im je jedna id najbitnijih stavki u politici. Da ne kazem da su ratove pokretali zbog toga. Mi ne mozemo da predvidimo koliko ce nam biti kilo 'leba sledece nedelje, a ne da budemo konkurentni sa cenom goriva. Zato sam mislio nije za poredjenje. Tako isto mozete reci pa u emiratima je 1c 1 litar. Ali kao sto je rekla Vuxanne pravo je za poredjenje koliko % mesečnog kucnog budzeta ti odlazi na gorivo tamo i vamo. Jedan pun rezervoar u srbiji je 1/6 plate, mizerija.
|
|||
|
|||
![]()
Mala replila...
![]() @Dzordz Nismo uporedjivali usa i evropu, vec Srbiju i Beograd i usa. Kod nas su razdaljine neuporedivo manje. Ne mozem porediti golfa II jer je logicno da gledamo prosek tamo i prosek ovde. Imam kolegu koji u Nemackoj prelazi dnevno oko 120 km na posao i nazad, ali on to prelazu u audiju 6 ![]() Dalje, danasnji motori trose 5-6 l u Evropi, a u usa oni od X "kubika" jedu gorivo. @Cape, evo ti jedan primer koji znam. Moja rodjaka koja zivi u CA ide 40 milja do posla i nazad i to je oko 80 sto je oko 130 km. Ona radi 25 radna dana sto je oko 3250 km. Preracunato na nase jedinice, mpg to l/100, kod njih se trosi oko 12 l na 100 km. To j 390 l mesecno. Cena je varirala od 0,6 do 0,8 eur/c. Znaci 0,7 puta 390 iznosi 273 EUR sto je oko 370 USD. Ovde nije uracunato da ode do grada dva puta nedelje u nabavku, shopping ili u setnju. Znaci, pod istim uslovima kao sto si rekao, sestina od plate, mora da zaradjuje 2200 USD samo da bi isla na posao. U BGu sa jednim rezervoarom ces se dosta voziti, osim ako ne zivis u Bataji ![]() Da ne pominjem ne |
|
|||
|
|||
![]()
@Green2014
Slazem se u Srbiji je definitivno drugaciji koncept voznje ali sa ovim novim naseljima koja su daleko od grada i guzvama koje su aktuelne u BG i NS (za ostale gradove ne znam) trosi se dosta litara na 100km ali se i realno mnogo manje kilometara prodje. Ne bih se slozio sa 12l na 100km u USA. Google daje: 35 miles per gallon = 6.72041667 l/100km A vw.com daje 2.0L, 140 hp, TDI® Clean Diesel engine, 6-speed manual transmission 30/42 mpg. Uzeo sam neku srednju potrosnju od 35mpg. Neka je i 7l/100km to je mnogo daleko od 12l/100km |
|
|||
|
|||
![]()
Ma sva vam ta prica pada u vodu ako se pogleda proporcija koliko se zaradjuje. Meni licno je plata ovde 14 puta visa nego u Srbiji (veoma slicno radno mesto). Mozda bi mi sad bila 7 puta veca najverovatnije. A sve i da je samo 5.
Ako ja imam 5 x vise para nego tamo, sta me tangira to poredjenje? |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Diretkan let za Ameriku iz Srbije | Mitkoni | Vaša strana | 12 | 14.03.2016 11:13 |
Međunarodna vozačka dozvola Srbije u SAD | Tomislav1970 | Vodič za emigrante | 19 | 14.03.2015 16:32 |
Pronalazenje posla iz Srbije u USA | Aristotel | Vaša strana | 23 | 11.08.2013 22:09 |
Profesionalni vojnik Vojske Srbije | NinaLjuba | Stare teme | 17 | 21.09.2011 19:30 |
Prebacivanje novca iz Srbije za USA | dmi | Vaša strana | 2 | 17.11.2009 14:28 |
![]() |