ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 12.03.2009, 14:32
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Generalno, ko dolazi kod momka, rodjaka i dobrog prijatelja...njemu ce mozda sve biti ok u startu, medjutim ako dolazite ovde sami....i ne ceka vas ovde auto...necete u pocetku moci da nalazite najjeftinije. Ja sam se tako bio utripovao, jer su mi ovde na forumu rekli kako je wallmart najjeftiniji i onda sam drugi dan jedva zivu glavu izvukao iz najokorelijeg dela grada. Generalno, wallmart grade u predgradju ili dosta losem kvartu. Dobar kvart ne zeli da ima wallmart...to je cisto upozorenje.
Ovde nije kao u Srbiji da u nekoj idea su cene 10% manje nego u Merkatoru...pa ono kao.."iju kakav popust"....ovde cene mogu biti i 3x manje. Cesto to nema veze sa radnjom, pa recimo pecurke ja kupujem u jednoj dosta skupoj radnji, koja eto...ima najjeftinije pecurke u gradu. Cena je duplo manja nego kod konkurencije, a isti je proizvodjac. Cena ovih pecuraka je jeftinija nego u srbiji, dok recimo iste te pecurke u nekom Jewels i sl. je skuplja nego u srbiji. Ne mozete to znati kada sletite u Ameriku....budite realni. Web je super varijanta, jer ne zahteva kola i ima povoljnih stvari.
Ajde da vidimo zacine....cena malog pakovanja (5 gr) muskatnog oraha je 10$, isto toliko pakovanje karija 6$ itd. To su cene u Jewels, Dominics i svim tim super marketima. Generalno, ja u gradu Chicago nisam nasao jeftinije, dok me jedni prijatelji nisu odveli bogu iza tregera u poljsku radnju, gde sam za 4$ kupio oooogromnu teglu karija, za 2$ ogromnu teglu muskatnog oraha. Ja volim da kuvam i itekako sam se raspitivao kod prijatelja za zacine...i kod kolega sa posla koji su "born and raised in Chicago" i niko pojma nije imao. Generalno, mozda zato sto amerikanci uopste ne kuvaju, pa ne znaju, ili zato sto vole da se razbacuju sa parama...ne znam, nisam zalazio u detalje...jedino sto znam je da osim ako nisi lude srece da je ta radnja pored tebe, trebace ti vremena da to iskopas. E sada...moguce da web pomogne.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 12.03.2009, 14:39
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Ajde da vidimo zacine....cena malog pakovanja (5 gr) muskatnog oraha je 10$, isto toliko pakovanje karija 6$ itd. To su cene u Jewels, Dominics i svim tim super marketima. Generalno, ja u gradu Chicago nisam nasao jeftinije, dok me jedni prijatelji nisu odveli bogu iza tregera u poljsku radnju, gde sam za 4$ kupio oooogromnu teglu karija, za 2$ ogromnu teglu muskatnog oraha. Ja volim da kuvam i itekako sam se raspitivao kod prijatelja za zacine...i kod kolega sa posla koji su "born and raised in Chicago" i niko pojma nije imao. Generalno, mozda zato sto amerikanci uopste ne kuvaju, pa ne znaju, ili zato sto vole da se razbacuju sa parama...ne znam, nisam zalazio u detalje...jedino sto znam je da osim ako nisi lude srece da je ta radnja pored tebe, trebace ti vremena da to iskopas. E sada...moguce da web pomogne.
I ja sam postavljala amerima pitanja zasto su zacini skupi? Odvor je sleddeci:
"Because we don't grow them here, we import them."
Hindusi su mi odgovorili da njihovi rodjaci, mame, babe ili kogod vec idu jednom godisnje za indiju i vracaju se sa punim koferom zacina i da ih ovde nikako ne kupuju.
Reply With Quote
Staro 12.03.2009, 15:14
Dida Dida je offline
Drug član

Datum prijave: 14.01.2009
US lokacija: New York
YU lokacija: Sarajevo
Nepromenjeno

Ja sam se, zbog emigracije i odsustva lako pristupačnih maminih jela, naložila na kuhanje "domaćih specijaliteta", razvijanje jufki za pitu i baklavu, punjenje dolmi, savijanje sarmi i ostalih poslastica s ovog podneblja... prvo u kofer stavljam oklagiju pa sve ostalo
intervju prošli - 12.01.2009.
usli u junu
GC stigla 20.07.2009.
Reply With Quote
Staro 12.03.2009, 17:16
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Generalno, ko dolazi kod momka, rodjaka i dobrog prijatelja...njemu ce mozda sve biti ok u startu, medjutim ako dolazite ovde sami....i ne ceka vas ovde auto...necete u pocetku moci da nalazite najjeftinije. Ja sam se tako bio utripovao, jer su mi ovde na forumu rekli kako je wallmart najjeftiniji i onda sam drugi dan jedva zivu glavu izvukao iz najokorelijeg dela grada. Generalno, wallmart grade u predgradju ili dosta losem kvartu. Dobar kvart ne zeli da ima wallmart...to je cisto upozorenje.
Ovde nije kao u Srbiji da u nekoj idea su cene 10% manje nego u Merkatoru...pa ono kao.."iju kakav popust"....ovde cene mogu biti i 3x manje. Cesto to nema veze sa radnjom, pa recimo pecurke ja kupujem u jednoj dosta skupoj radnji, koja eto...ima najjeftinije pecurke u gradu. Cena je duplo manja nego kod konkurencije, a isti je proizvodjac. Cena ovih pecuraka je jeftinija nego u srbiji, dok recimo iste te pecurke u nekom Jewels i sl. je skuplja nego u srbiji. Ne mozete to znati kada sletite u Ameriku....budite realni. Web je super varijanta, jer ne zahteva kola i ima povoljnih stvari.
Skupo u odnosu na na sta Koliko minuta radis za tu teglu Americka plata - americka cena, navikavaj se polako... Kad budes poceo da vozis, videces da placas gorivo ne manje nego svi u Novom Sadu, nego manje od skoro cele Evrope... da hranu skoro svu placas daleko manje nego u Srbiji - oni jeftinije placaju papriku ali zato i ne mogu da kupe dragon ili passion fruit koji ti odradis za par minuta posmatraj sve to sa vedrije strane bice ti daleko lakse i prijatnije kad prestanes da poredis - ovde zivis, ovde radis: kakve veze ima koliki je odnos cena u drugim zemljama... nacices sve sto ti treba i po cenama koje ti odgovaraju kad krenes da vozikas naokolo... za sad - sta je tu je
Reply With Quote
Staro 12.03.2009, 19:20
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Žana Prikaz poruke
Skupo u odnosu na na sta Koliko minuta radis za tu teglu Americka plata - americka cena, navikavaj se polako... Kad budes poceo da vozis, videces da placas gorivo ne manje nego svi u Novom Sadu, nego manje od skoro cele Evrope... da hranu skoro svu placas daleko manje nego u Srbiji - oni jeftinije placaju papriku ali zato i ne mogu da kupe dragon ili passion fruit koji ti odradis za par minuta posmatraj sve to sa vedrije strane bice ti daleko lakse i prijatnije kad prestanes da poredis - ovde zivis, ovde radis: kakve veze ima koliki je odnos cena u drugim zemljama... nacices sve sto ti treba i po cenama koje ti odgovaraju kad krenes da vozikas naokolo... za sad - sta je tu je
Hmm...pa ja sam poredio cene u razlicitim radnjama. Mislim, koliko god radio za teglu...mislim da se isplati kupiti jeftinije ako ima...tj zasto bih dao 6$ za 5gr karija, kada mogu celu teglu da kupim za 4$? Generalno, covek se moze razbacivati i kupovati u najskupljim radnjama, ali ne vidim poentu u tome.
Ono sto sam ja hteo reci (a primecujem da me niko ne razume, pa cu pokusati jos jednom da objasnim) je to da kada neko dodje ovamo nece moci odmah najjeftinije da prodje, jer se nije jos "snasao". Dao sam poredjenje cena zacina, jer je to bas ekstrem, cisto da se vidi koliko neke stvari mogu da budu skupe/jeftine.
Ja sam odavno prestao da poredim cene u Srbiji (bar kod nekih stvari), ali sam ovde pravio poredjenje, jer koliko sam shvatio naziv teme je "alternative dok se ne snadjete", sto znaci da je namenjena ljudima koji tek stignu, a vecina njih ce itekako da poredi cene. Oni ce doci sa ustedjenim parama u Srbiji/Bosni/Hrvatskoj/Makedoniji, koje ovde nisu mnogo velike, a nece znati cake i varijante, jer jos ne zna gde mu dupe, a gde glava....i onda "sta oni trabunjaju po forumu, pa ovde su stvari 10x skuplje od onog sta su mi pricali" :-)
Sto se cena u Srbiji i minutaze rada tice, sve zavisi. Stvari koje su 2x skuplje nego u Srbiji je ok....ovde je takav standard, dok stvari koje su 10x skuplje...jbg...to jeste skupo. Nesto je jeftinije, nesto skuplje...da se naviknuti. Cak i neke skuplje stvari se kasnije mogu naci povoljnije...ali trebaju kola i sl. Nije sve jeftinije nego u Srbiji, vecina stvari je skuplja. Garderoba, tehnika, kola i benzin jesu jeftiniji....ali po meni tu negde ta prica i staje. Gradski prevoz placam 86$, u srbiji je mesecna karta 15$.....meni plata bas i nije 5x veca. Hocu da kazem da se za neke stvari dozivi pocetni sok....
Neki sport da trenirate....pa to jeste skupo i za americki standard. Sve sto ukljucuje ruke je uzasno skupo. Za ta gore kola koja jesu jeftinija i benzin jeste jeftiniji, moraces da placas parking koji je 10x skuplji (ako moras, neko ne mora), osiguranje koje je isto skuplje, ljudi kada stignu ne mogu dobiti kredit za nova kola, pa ce kupiti matora kola za par hiljada dolara....kada ta kola stanu, automehanicar ce za ruke da ti uzme vise nego sto auto kosta...a ako ne promenis deo, ne mozes ga registrovati itd....da ne duzim.
Mozda moje izjave deluju negativno, nije ni bitno....ali sam rekao, cisto kada neko sleti ovde i vidi da kafa kosta 4$ ne padne u trans...:-)

Reply With Quote
Staro 12.03.2009, 19:39
Super Moderator

Nepromenjeno

Ufff...umalo da zaboravim da pitam. Jer zna neko gde se ovde moze naci veci izbor sireva, a i da ima jeftinijh. Posto trenutno ono sam video kao izbor u Jewels, Dominics i sl. marketima (ukljucujuci i meksicke, poljske i srpske markete), izbor ne moze sve ukupno ni da primirise nekom Merkatoru u Novom Sadu....kada bolje razmislim, ne moze ni da primirise bilo kojoj vecoj radnji u Srbiji. Da ne govorim o astronomskim cenama, malo parcence za 2-3 sendvica nemas ispod 4-5$...ajd da je bar neki kvalitetan sir...nego, nista posebno. Jel ima ovde alternativa nasem podlivenom siru ili svapskom? cisto ono za testo sa sirom...da me ne izadje 30$ :-)

Reply With Quote
Staro 12.03.2009, 19:42
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Ne deluju izjave negativno opusti se... svaki sistem ima prednosti i mane a i mi svi razlicito jedemo i imamo razlicita htenja... nemati auto je kao biti disabled u ovoj zemlji a da pritom ne govorim o prevozu do posla... vec o nabavkama, planiranju vremena i sve drugo.... svako ima svoju racunicu - nekom vise vredi pola sata "necega" od pola sata voznje da se ustedi par dolara i ja to razumem iako ja radim drugacije.... na zalost ne mogu da komentarisem situaciju tamo a niti cene u radnjama jer iste ne postoje ovde

Sto se tice prvog vremena ovde - svako mora da prodje svoju skolu sa savetima ili bez... tako je bilo kod svakog od nas...

I meni je jako skupo da dajem za hleb $3.99 po vekni ali necu da jedem americko zasladjeno dubre od $1 od koje kakvih krompira, sireva, oraha - zivot je kratak, necu da se mrstim dok jedem zbog par dolara... Svako na osnovu situacije svoje donosi odluke kako trosi novac, tako ce i svako od vas koji ste tek stigli... ono sto je prioritet meni, nije tebi i obrnuto... za vrlo kratko vreme imacete i svoje radnje i svoje racunice, i razloge zasto tako...

Ono sto ja volim ovde je da postoji vrlo jasna crta izmedju cena stvari koje su neophodne za zivot i onih koje nisu - tako da sto god "nije tako neophodno" je skuplje... ali hrana nije zaista, bar meni nije....ili su "moje" dobre radnje, nemam pojma...
Reply With Quote
Staro 12.03.2009, 21:04
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
I meni je jako skupo da dajem za hleb $3.99 po vekni ali necu da jedem americko zasladjeno dubre od $1 od koje kakvih krompira, sireva, oraha - zivot je kratak, necu da se mrstim dok jedem zbog par dolara.
O kamo lepe srece da mogu da nadjem jeftinije... barem u nasem kraju... hleb je toliko 3.99 pa navise... mozda da krenem da mesim.. sto bi rekala moja bolja polovina
Sta da ti kazem kada sam jednom dala 7 dolara da isprobam kakav je to hleb.
Reply With Quote
Staro 12.03.2009, 21:29
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
I meni je jako skupo da dajem za hleb $3.99 po vekni ali necu da jedem americko zasladjeno dubre od $1 od koje kakvih krompira, sireva, oraha - zivot je kratak, necu da se mrstim dok jedem zbog par dolara...
Hahaha....imas da kupis i hleb od 1$ koji nema te gluposti, ali je grooozan Generalno, ispod 3$ je tesko naci dobar hleb. U svakom slucaju, kada smo se vec dotakli ovog....americka kuhinja mi je generalno ok, ali imaju neke stvari...koje su stvarno odvratne. Pre koji dan gledam reklamu za one sireve za tost sendvice. I onda naprave tost sendvic i taj sendvic umacu u supu od paradajza....uzas :-) Ima isto i reklama za cambell supu od paradajza, gde klinja to isto radi: http://www.youtube.com/watch?v=sP8Ju2As3pQ

Reply With Quote
Staro 12.03.2009, 21:30
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sloba_Kg Prikaz poruke
1527 W Lawrence Ave
Chicago IL 60640

ovo mi je Milos poslao pa proverite.
Oprobano najbolji cevapi sa kajmakom (onim pravim) i velikim porcijama, 5077 N. Lincoln Chicago IL (dozvoljeno je pusenje, samo zamolite za pikslu)
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja