ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » Seattle, Washington - Moje iskustvo » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Zatvorena tema

Thread Tools Display Modes
Staro 11.12.2013, 08:36
4thman 4thman je offline
Drug član

Datum prijave: 14.10.2008
US lokacija: on the land..
Pošalji MSN poruku korisniku 4thman
Nepromenjeno

Uf, šta reći.
Nadam se svemu najboljem za vas tamo u Sijetlu, karakter zverčice je mnogo bitan. Sve najbolje dečici i vama matorima što se žalite da niste pre krenuli putem US. Hvala na neiscrpnim informacijama, i suštinskom obraćanju putem foruma, iskrenim i detaljnim podacima vašeg započetog novog života.

A što se tiče mene u toku sam već godinama u vezi Green Card, i nedavno sretoh u vozu devojku koja je dobila istu i kaže prvo za NY.
Ja, lično obišao sam pola sveta poslom, i ne znam gde ću dalje. Nazad na more, ili Novi Zeland, ili napravih ceo spisak za prekretnicu u daljem životu...
Niko me ništa ne pita, ali ću vam reći, ako vas zanima, gde sam odlučio dalje. Kakva rečenica, ali život je takav.

Last edited by 4thman; 11.12.2013 at 08:42.
Staro 11.12.2013, 08:48
sombrero sombrero je offline
Stari vuk

Datum prijave: 03.05.2013
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

I 4thman-e gde si odlucio dalje .... eto mene bas zanima, a mozda zainteresuje jos nekog
Staro 12.12.2013, 18:54
zvercica's Avatar
zvercica zvercica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.08.2009
US lokacija: Seattle od 04.09
Nepromenjeno

@4thman mislim, pa sad nam moras reci

Namerno ili ne zainteresovao si nas
04.04. - Intervju
29.04 - Dopuna dokumenata
10.05 - Pozeleneli skroz naskroz
04.09 - Departure day
Staro 13.12.2013, 04:17
4thman 4thman je offline
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik zvercica Prikaz poruke
@4thman mislim, pa sad nam moras reci

Namerno ili ne zainteresovao si nas
Kad budem znao, javim
Nije sve u novcu, ali jeste u budućnosti...
Ne bih više da maltretiram temu mojim mislima, molim te nastavi, zaista je štivo za svakog ko je okrenut boljoj budućnosti.
Staro 17.12.2013, 08:38
zvercica's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Hajd sad malo o poslovima, imam ustisak da sam ostala nedorečena. Moj suprug je došao sa jasnim ciljem a to je da postane licencirani električar. Električari su, kao što sam čini mi se rekla, jako cenjeni i plate su jako dobre. Licenca se dobija tako što je potrebno da 4000 sati, što je oko 2 godine punog radnog vremena, se radi kao apprentice ili šegrt. Nakon dve godine, ide se na kraći kurs, koji traje dve do četiri nedelje. Kada se skupi 4000 sati i dovoljno časova u učionici, polaže se test. Nakon položenog testa dobija se licenca koja traje godinu dana i to residental. Residental electrician može da obavlja električarske poslove samo u privatnim kućama do tri sprata. Da bi se licenca obnovila svake godine se mora skupiti odredjeni broj sati u učionici, što je obično izmedju dva do pet dana. Kada se dobije residental license, može se ići dalje započeti isti proces za dobijanje comercial license. Licencirani comercial electrican može obavljati električarske poslove u privatnim kućama iznad tri sprata i svim poslovnim objektima. Znači za residential license potrebno je 4000 sati, odredjeni sati u učionici i test a za comercial license dodatnih 4000 sati, odjedjeni sati u učionici i test.
Električari zaradjuju od 30 do 40 dolara na sat, ili od 45 do 70 dolara ako se učlane u Uniju. E o samom članstvu još ne znamo ništa, idemo korak po korak.

Što se mene tiče, ja imam iskustvo u marketingu tako da sam tražila poslove iz te oblasti. Kada smo došli poslala sam oko 30-tak CV-a, od kojih su me neki odmah odbili, drugi se nisu ni javili a treći su me zvali na razgovor. Ja sama u medjuvremenu dobila posao, ali sam odustala zato što sam našla drugi posao koji mi nudi veći komfor, imam osobu koja mi čuva dete i jako lepu priliku da napradujem. Medjutim i dalje dobijam pozive na inetrvju i to obično za poslove koji se naplaćuju po učinku. Pored toga dobila sam nekoliko poziva i za ozbiljnije poslove i to je u procesu, videćemo šta nude pa ću da razmislim. Svidja mi se ova firmica, ljudi su sjajni, planiraju da se sire tako da treba dobro izvagati.

Ponuda poslova je velika. Uvek se može naći nekakav posao za početak, a onda se treba graditi, tražiti nešto bolje, plaćenije.. Ko hoće da radi, može se.
04.04. - Intervju
04.09 - Departure day
Staro 26.12.2013, 13:21
4thman 4thman je offline
Drug član

Nepromenjeno

Od Tesle do licence. Uf. Kakvi smo mi moderni ljudi. No šira slika postoji i mora se razumeti.

Hvala zverčice, poslednja rečenica prethodnog posta govori dosta o uredjenom sistemu kapitala. Takve su sve nemačke(germanske) zemlje.
" imam osobu koja mi čuva dete" - surovi 21.vek.

A ja, umesto da sam na Novom Zelandu iznajmih stan u Novome Sadu... život...

Last edited by 4thman; 26.12.2013 at 13:28.
Staro 26.12.2013, 23:37
Morning Star Morning Star je offline
Član

Datum prijave: 25.12.2013
YU lokacija: Hrvatska
Nepromenjeno

Htjela bih samo zahvaliti Zvercici na opsirnim postovima i neka tako nastavi...Nama koji nismo u USA to jako puno znaci...barem meni...
Zvercice
Staro 27.12.2013, 10:31
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik zvercica Prikaz poruke
Hajd sad malo o poslovima, imam ustisak da sam ostala nedorečena. Moj suprug je došao sa jasnim ciljem a to je da postane licencirani električar. Električari su, kao što sam čini mi se rekla, jako cenjeni i plate su jako dobre. Licenca se dobija tako što je potrebno da 4000 sati, što je oko 2 godine punog radnog vremena, se radi kao apprentice ili šegrt. Nakon dve godine, ide se na kraći kurs, koji traje dve do četiri nedelje. Kada se skupi 4000 sati i dovoljno časova u učionici, polaže se test. Nakon položenog testa dobija se licenca koja traje godinu dana i to residental. Residental electrician može da obavlja električarske poslove samo u privatnim kućama do tri sprata. Da bi se licenca obnovila svake godine se mora skupiti odredjeni broj sati u učionici, što je obično izmedju dva do pet dana. Kada se dobije residental license, može se ići dalje započeti isti proces za dobijanje comercial license. Licencirani comercial electrican može obavljati električarske poslove u privatnim kućama iznad tri sprata i svim poslovnim objektima. Znači za residential license potrebno je 4000 sati, odredjeni sati u učionici i test a za comercial license dodatnih 4000 sati, odjedjeni sati u učionici i test.
Električari zaradjuju od 30 do 40 dolara na sat, ili od 45 do 70 dolara ako se učlane u Uniju. E o samom članstvu još ne znamo ništa, idemo korak po korak.
Pa kad su im kuce drvene, nema stemovanja zidova, imaju razlciite propise, razlicite vrednosti, drugaciju mrezu, sve zivo... A nemaju srednje tehnicke skole vec neke kombinacije CTE, apprenticeship, ja nikako da skontam kako da zovem svoju elektrotenicar diplomu iz Srbije. Nit je majstor, nit je sef, nemam pojma. Ja pisem "master electrician" u rezimeu. Jer ipak mi imamo licencu da raidmo u Srbiji kao elektricari cim zavrsimo srednju, zar ne?
Staro 27.12.2013, 21:00
bender's Avatar
bender bender je offline
Član

Datum prijave: 07.04.2012
Nepromenjeno

Zvercice legendo ziva, ako bi me izvukli jednog dana i ja bih se odlucio za Seattle, tako da mi puno znaci sve sto pises! Ima li puno biciklista?
Staro 28.12.2013, 18:54
zvercica's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik bender Prikaz poruke
Zvercice legendo ziva, ako bi me izvukli jednog dana i ja bih se odlucio za Seattle, tako da mi puno znaci sve sto pises! Ima li puno biciklista?
Ha,ha, ima i svuda su biciklističke trake i to od manjih mesta pa sve kroz sam centar Seattle. Takođe oko Seattla ima nekoliko planina gde su napravljene staze za sve, i to od onih koji bi samo da prosetaju sa porodicom i raspale rostilj, staze oko planina za bicikliste, pa do onih koji se bave ekstremnim penjanjem.
04.04. - Intervju
04.09 - Departure day
Zatvorena tema

Pravila pisanja