![]() |
|
|
Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA |
Lokacije u USA » Colorado Springs, Colorado - početak života u USA » Bitni linkovi | ||||
O Americi | Život u USA | Države (States) | Gradovi | Naša mesta (mapa) |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Evo samo radi usporedbe Beograd ima urbanu povrsinu od 360 km2, Zagreb 247 km2 dok Colorado springs ima 482 km2. Treba takoder razumjeti strukturu velikih americkih gradova, oni imaju Downtown koji bi se mogao usproediti sa centralnim jezgrama nasih glavnih gradova, to naravno nije velika povrsina, to su one slike sa pocetka, ulice sa visokim poslovnim zgradama, dok ljudi zive u rezidentnim naseljima koji su rastrkani po cijelom gradu, povezani mnogobrojnim prometnicama i poslovnom insfrakstrukturom. Njihovi ogromni poslovni i trgovacki centri zauzimaju ogromene povrsine isto kao i veliki parkovi, kojih ima svakih par kilometara. Mi smo se vec upoznali sa Colorado Springsom dovoljno dobro da znamo da od sjevera do juga autom ima otprlike 50 minuta. Zamislite koliko bi to bilo pjeske. Ovdje se ne hoda. Znaci vrijeme od mjesta do mjesta se racuna po voznji autom. Ovdje do prve trgovine ako hoces pjeske (tj. do prve benzinske) treba oko pet minuta hoda, medutim ne hoda se. Nama do tog downtowna koji je na jugu (tamo ne zelite zivjeti) treba oko 20 minuta voznje autom. S tim da smo mi na sjeveroistoku i relativno smo blizu svega. Da smo na krajnjem sjeveru sigurno bi trebalo jos duze da dodemo do juga. Meni se ovaj grad vec cini mali jer do svega sto nama treba ima najvise pola sata. Rijetko kada putujemo duz cijelog grada da dodemo do negdje. Znaci gledajuci kroz prizmu auta i duzine voznje ovaj grad postaje mali grad. E sad vi procjenite prema statistikama i zaboravite da je mali grad kad mozes doci pjeske od kuce do skole za 20 minuta. Evo ako nekog zanima o Colorado springsu: http://en.wikipedia.org/wiki/Colorad...rado#Geography
|
|||
|
|||
![]()
Eh ljeto hvala puno na infu.
Pa nije on toliko mal, i Sarajevo ima 400 hiljada manje vise. Ali opet dolazimo na temu (ne)hodanja. ja bih najvise voljela da se tamo moze hodati, pa da ja pjeske dodjem do downtowna i gdje vec hocu, jer grehota je da tako divan kontinent nema uslova nekih za setanje ![]() Da ja mogu sve polako razgledati i uzivati |
|
||||
|
||||
![]()
DA, meni jako fali hodanje. Bar recimo do prve prodavnice. Ali jednostavno nema nogostupa, tesko da vidis nekoga da prelazi zebre preko prometnica, kad vidis nekog to je uglavnom neki crnac
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Ali na serijama i filmovima oni hodaju
![]() bas se vidi u tome koliko ima nerealnosti u filmovima. Doduse i to je vecinom downtown kada hodaju u filmovima, ali hodaju ljudi centrom, kao sto i mi hodamo centrom, valjda... Npr u LA-u sam vidjela da imaju one fine poplocane kockom ulicice, pa rodeo drive i tuda sve ljudi hodaju na slikama ![]() ko ce ti ga znati... ja kontam da bar u pregradjima ima gdje da se hoda, da ima parkova, prirode i tih stvari... |
|
|||
|
|||
![]()
Ja trenutno imam tu srecu da kvart u kojem zivimo je prepun pesaka i stalno ima ljudi na ulici....ali nemas puno takvih gradova u USA.
|
|
||||
|
||||
![]()
Chicago i ostali velegradovi se razlikuju od ostalih gradova, sigurno imaju vece centre, dowtowne, neki od njih imaju setalista uz rijeke, jezera. Colorado Springs ima dijelove grada do kojih vozis i onda hodas, naravno. Npr. danas idemo do jednog parka koji ima jezero, igraliste, sumicu, sve namijenjeno rekreaciji, setnji, biciklizmu, piknicima. Tako da kad poslikam danas stavljam odma. Jako sam sretna jer mi je falilo malo vode, bar neka rjecica ili malo jezerce. Evo sad ce mi srce biti na mjestu. Ima puuuuuno parkova ovdje, pretpostavljam ako zivis do parka, ne moras voziti do njega (ako izmedu parka i stana ima nogostupa sto najcesce nema), znaci ako si blizu neceg takvog namjenjenog setnji onda mozes setati, ali samo do toga, nisu povezana setalista od mjesta do mjesta.
A cuj tamo gdje oni snimaju su obicno ti veci gradovi, po tim se dijelovima gdje oni snimaju vjerojatno i seta. Pretpostavljam da gradovi imaju i centar, mada je recimo kod nas tesko odredit sto bi bio cenar. Vjerojatno je to ovdje Downtown ili Old Colorado City, obadvoje su nekako sredisnje locirani u gradu. Ovdje se isto seta po old Colorado City, to je jako sarmantan dio grada, kao neki komsiluk je jer ima kuca sa svih strana, a onda ima jedna ulica u kojoj su radnje, vecinom neki zanati, npr. trgovinica gdje rade razne lutke, pa neki sasava trgovina sa odjecom iz ssezdesetih, mali kafici i slicno. Tamo se parkiras i hodas po tim ulicicama. To jos nisam uslikala jer je bilo ruzno vrijeme kad sam prvi put bila. Seta se i po tom Vrtu bogova (Garden of the gods), isto parkiras i setas po tom ''parku'', oni sve gdje setas a ukljucuje vise od tri drveta zovu park, hahahah.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dreamers jesi ti stavljao svoje slike negdje? Jel to ti imas blog? Znam da sam necije slike gldedala od Chicaga, vjerojatno tvoje. Ali bilo bi super da stavis slikice od tog vaseg neighbourhood/a da vidimo kako to izgleda u jednom takvom velegradu. Ovdje kod nas su to zasebni communities, nekad su i gated communities kao npr. ovo moje, znaci pjeske nemozes ni mrdnut iz njega, samo auto otvara ogradu. Mozes stavit na ovaj forum ako imas nesto ili dati link od svog bloga ovdje da ne trazimo po drugim temama.
|
|||
|
|||
![]()
pa ja imam blog na http://novakovici.blogspot.com
Tamo ima linkova ka slikama... ima ih dosta :-) Treba da ubacim sa St Patrics day (to ce biti novi blog), ovde reku svake godine farbaju u zeleno...perverzija :-) Generalno, ja napisem blog (ispricam pricu) i onda okacim slike :-) |
|
||||
|
||||
![]()
Procitala sam nekoliko zadnjih postova. Cestitam na novom namjstaju, bas ste se ponovili, super!!!!
|
||||
|
||||
![]()
Evo bili smo danas u jednom regionalnom parku u kojem prije nismo bili. E to ja zovem parkom. Fox Run Regional Park se nalazi na krajnjem sjeveru grada, usred privatnih posjeda gdje ljudi imaju konje i zive u prekrasnom zelenilu i cistom zraku. Park ima dva jezerca, veliko igraliste okruzeno zelenilom i stablima, sa klupicama i stolovima za piknike. U jezeru su neke crvene ribice, milina za obitelji sa djecom, vlasnike pasa ili joggere ili jednostavno svakoga ko zeli odmoriti oci u prirodnoj ljepoti i mirisima borova. Bilo je 21 stepeni, vec je vrijeme i za kreme za suncanje jer je ovdje na visokom sunce vrlo jako. Evo par slikica:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Denver, Colorado | stizeljeto | Lokacije u USA | 43 | 13.06.2023 07:38 |
Hot Springs, Arkansas | flops | Lokacije u USA | 4 | 18.03.2014 23:06 |
Chicago i početak života u njemu | D$D | Lokacije u USA | 53 | 31.01.2011 17:49 |
![]() |